+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 3. csütörtök, 19:01
Az Egészégügyi Világszervezet (WHO) a jövő hónapban az USA-t ismét ráteheti a kanyaró által sújtott országok listájára. A növekvő oltásellenesség miatt több amerikai államban is megjelentek – főleg a gyerekek között – eddig legyőzöttnek hitt betegségek.

Föleg a kanyaró vagy mumpsz megbetegedések száma nőtt meg az utóbbi időkben az USA-ban. 1994 óta az idei évben jelentették a legtöbb esetet, majdnem az ezret is elérte már augusztus végére a kanyaró fertőzések száma.

 

A legfőbb probléma, hogy a legtöbb államban 95 százalék alá csökkent a beoltott gyerekek száma. Ez alatt pedig már megjelenik a fertőzés veszélye.

 

A főváros Washingtonban majdnem húsz százalékot is eléri a nem beoltott gyerekek száma.

 

Ezen számok miatt az Egészégügyi Világszervezet azt tervezi: a jövő hónapban leveszi az USA-t a kanyaró és mupsz által nem érintett országok listájáról, amely akár a ki- és beutazásokat is érintheti.

 

Az USA államainak többsége engedélyezi, hogy valaki vallási vagy egyéb személyes meggyőződésből elutasítsa a gyerekeinek beoltását. Gyakorlatilag csak öt államban kötelező az oltás. Legutóbb New York állam vezette be a kötelező oltást, ugyanis a keleti parti államban egyre több kanyaró-fertőzés jelentkezett.

 

A KÖTELEZÖ OLTÁSOKAT VALLÁSI VAGY MÁS OKBÓL AZ USA LEGTÖBB ÁLLAMÁBAN MEG LEHET TAGADNI. KÉP FORRÁSA: NCSL

 

Sokan például az ultraortodox zsidó közösségekben vallási okokból tudták megtagadni az oltásokat: a szatmári zsidók által lakott Williamsburg negyedben idén már majdnem hatvan kanyaró fertőzés volt, a helyi egészségügyisek arról panaszkodtak, hogy számos ultraortodox család nem is engedte be őket a megbetegedett gyerekekhez. Tény, hogy a negyed a mai napig teli van angol- és jiddisnyelvű plakátokkal (lásd nyitóképünkön), amelyek az oltások fontosságára és a kanyaró veszélyeire figyelmeztetnek.

 

New York állam a megugrott fertőzések miatt már nem akarta a szülők egyéni akaratára bízni a kérdést, így az államban nyár óta kötelező az oltás. De csak négy másik állam jár el hasonlóan, köztük a legnépesebb Kalifornia is.

 

A többi államban azonban ma is van lehetőségük a szülőknek kivonni gyerekeiket az oltások alól. Gyakorlatilag az oltásellenességet személyes véleménynek, hitnek ítéli meg az USA joga, és ezért a vélemény- és hit szabadsága vonatkozik azokra, akik nem akarják gyereküket beoltatni.

 

Oltásellenesség mint vélemény

 

Az USA-ban mindig erős volt az állammal, az elittel szembeni kritika:

 

az amerikai szabadság és individualizmus eszméjével sokak szerint nem fér össze, hogy a kormány a testet érintő beavatkozásokat írjon elő.

 

Az oltásellenesség mögött egy nagyon sokszínű, nem egységes mozgalom áll. Valakik eleve a washingtoni liberális elitek összeesküvését látját az oltás mögött, ezért elvetnek mindent, amit a kormány tanácsol. Mások inkább baloldali rendszerkritikából döntenek az oltások ellen: szerintük az egész csak a gyógyszergyárak meggazdagodását szolgálja. A gyógyszeripar eleve kedvelt céltábla az amerikai baloldalon:

 

Bernie Sanders, a demokratákon belüli szocialista elnökjelölt-jelölt mindig keményen bírálja a „gyógyszerlobbit”.

 

Ismert színészek, politikusok is beállnak nyíltan az oltásellenesség mögé: Jim Carreytől Alicia Silverstone-n át Robert F. Kennedyig sokan vannak, akik nyíltan is az oltások ellen foglaltak állást. Az oltásellenesek főleg a republikánusokon belül, több államban is olyan erős lobbit alkotnak, hogy sikerül saját jelöltjeiket keresztül vinni. De Donald Trump elnök tudomány-ellenes kiszólásai is segítik az általános szekpszist a klasszikus orvostudománnyal szemben, igaz, maga az elnök nyíltan nem állt még ki az oltások ellen, most már maga is az oltásokat támogatja. Bár

 

Trump is egyszer megpendítette, hogy összefüggés lehet az oltások és az autizmus között.

 

Ez egy közkeletű nézet az oltásellenes mozgalomban.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mit ajándékozna Gyurcsánynak és Orbánnak a Wellhello frontembere, és mennyi pénzt fog költeni karácsonyra?

Az ázsiai pénznek akkora hatalma van az európai topsportban, hogy simán el tudják hallgattatni a kínos ügyekről beszélő sportolókat.

A klímaaktivista posztolt magáról egy képet, ahogy egy túlzsúfolt német vonaton a földön ül csomagjaival, a német vasút szerint viszont nyugodtan ülhetett volna a saját, első osztályra szóló helyén is.

Volt szóvivő, aki élő adásban káromkodott, Boris Johnson pedig még fagyasztóba is bújt az újságírói kérdések elől. Szóval áll a báll, de miért is?

A volt Munkáspárt-tag, Corbyn-szövetséges Ken Livingstone szerint a „zsidó szavazatok nem segítettek” a párt esélyein.

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ablonczy Balázs előadása az összeomlás rejtett oldalairól december 19-én.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás