Növekszik az USA-ban az oltásellenesség, New Yorkban nagy számban jelent meg újra a kanyaró

Szerző: Techet Péter
2019.10.03. 19:01

Az Egészégügyi Világszervezet (WHO) a jövő hónapban az USA-t ismét ráteheti a kanyaró által sújtott országok listájára. A növekvő oltásellenesség miatt több amerikai államban is megjelentek – főleg a gyerekek között – eddig legyőzöttnek hitt betegségek.

Növekszik az USA-ban az oltásellenesség, New Yorkban nagy számban jelent meg újra a kanyaró

Föleg a kanyaró vagy mumpsz megbetegedések száma nőtt meg az utóbbi időkben az USA-ban. 1994 óta az idei évben jelentették a legtöbb esetet, majdnem az ezret is elérte már augusztus végére a kanyaró fertőzések száma.

A legfőbb probléma, hogy a legtöbb államban 95 százalék alá csökkent a beoltott gyerekek száma. Ez alatt pedig már megjelenik a fertőzés veszélye.

A főváros Washingtonban majdnem húsz százalékot is eléri a nem beoltott gyerekek száma.

Ezen számok miatt az Egészégügyi Világszervezet azt tervezi: a jövő hónapban leveszi az USA-t a kanyaró és mupsz által nem érintett országok listájáról, amely akár a ki- és beutazásokat is érintheti.

Az USA államainak többsége engedélyezi, hogy valaki vallási vagy egyéb személyes meggyőződésből elutasítsa a gyerekeinek beoltását. Gyakorlatilag csak öt államban kötelező az oltás. Legutóbb New York állam vezette be a kötelező oltást, ugyanis a keleti parti államban egyre több kanyaró-fertőzés jelentkezett.

A KÖTELEZÖ OLTÁSOKAT VALLÁSI VAGY MÁS OKBÓL AZ USA LEGTÖBB ÁLLAMÁBAN MEG LEHET TAGADNI. KÉP FORRÁSA: NCSL

Sokan például az ultraortodox zsidó közösségekben vallási okokból tudták megtagadni az oltásokat: a szatmári zsidók által lakott Williamsburg negyedben idén már majdnem hatvan kanyaró fertőzés volt, a helyi egészségügyisek arról panaszkodtak, hogy számos ultraortodox család nem is engedte be őket a megbetegedett gyerekekhez. Tény, hogy a negyed a mai napig teli van angol- és jiddisnyelvű plakátokkal (lásd nyitóképünkön), amelyek az oltások fontosságára és a kanyaró veszélyeire figyelmeztetnek.

New York állam a megugrott fertőzések miatt már nem akarta a szülők egyéni akaratára bízni a kérdést, így az államban nyár óta kötelező az oltás. De csak négy másik állam jár el hasonlóan, köztük a legnépesebb Kalifornia is.

A többi államban azonban ma is van lehetőségük a szülőknek kivonni gyerekeiket az oltások alól. Gyakorlatilag az oltásellenességet személyes véleménynek, hitnek ítéli meg az USA joga, és ezért a vélemény- és hit szabadsága vonatkozik azokra, akik nem akarják gyereküket beoltatni.

Oltásellenesség mint vélemény

Az USA-ban mindig erős volt az állammal, az elittel szembeni kritika:

az amerikai szabadság és individualizmus eszméjével sokak szerint nem fér össze, hogy a kormány a testet érintő beavatkozásokat írjon elő.

Az oltásellenesség mögött egy nagyon sokszínű, nem egységes mozgalom áll. Valakik eleve a washingtoni liberális elitek összeesküvését látját az oltás mögött, ezért elvetnek mindent, amit a kormány tanácsol. Mások inkább baloldali rendszerkritikából döntenek az oltások ellen: szerintük az egész csak a gyógyszergyárak meggazdagodását szolgálja. A gyógyszeripar eleve kedvelt céltábla az amerikai baloldalon:

Bernie Sanders, a demokratákon belüli szocialista elnökjelölt-jelölt mindig keményen bírálja a „gyógyszerlobbit”.

Ismert színészek, politikusok is beállnak nyíltan az oltásellenesség mögé: Jim Carreytől Alicia Silverstone-n át Robert F. Kennedyig sokan vannak, akik nyíltan is az oltások ellen foglaltak állást. Az oltásellenesek főleg a republikánusokon belül, több államban is olyan erős lobbit alkotnak, hogy sikerül saját jelöltjeiket keresztül vinni. De Donald Trump elnök tudomány-ellenes kiszólásai is segítik az általános szekpszist a klasszikus orvostudománnyal szemben, igaz, maga az elnök nyíltan nem állt még ki az oltások ellen, most már maga is az oltásokat támogatja. Bár

Trump is egyszer megpendítette, hogy összefüggés lehet az oltások és az autizmus között.

Ez egy közkeletű nézet az oltásellenes mozgalomban.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek