Tömegesen hagyják ott a két nagy brit pártot a maradáspártiak

Szerző: Illés Gergő
2019.10.02. 19:03

Ennek pedig a Liberális Demokraták örülnek a legjobban, akik szépen elhappolták a maradáspárti konzervatív, és munkáspárti szavazókat.

Tömegesen hagyják ott a két nagy brit pártot a maradáspártiak

Érdekes felmérést készített a YouGov brit közvélemény-kutató: az intézet azt vizsgálta meg, hogy mely pártokra szavaznak a brexitet támogatók, illetve az azt ellenző britek Nagy-Britanniában, és az egyes pártok támogatottságát összevetette a 2016-os, közvetlenül a brexit-népszavazás utáni állapottal.

A felmérésből az rajzolódik ki, hogy

a brit establishment két nagy pártját, a jobbközép Konzervatívokat és a balközép Munkáspártot maradáspárti szavazóik rohamos mértékben hagyják ott:

2016-ban a torykra még a brexitet ellenzők 28 százaléka is leszavazott volna, ez mostanra 13 százalékra csökkent le. Az egyébként euroszkeptikus Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt sem örülhet a maradáspártiak elvándorlásának: míg három éve még 41 százalékuk támogatta a pártot, ez mára 32 százalékra csökkent.

A két nagy párt bezuhanásának okai egyértelműek. Boris Johnsonnal a Konzervatívok egyértelműen beálltak a brexit végrehajtása mellé, akár azon az áron is, hogy ez megállapodás nélkül menjen végbe október 31-jén.

Jeremy Corbyn ezzel szemben folyamatosan egyensúlyozgat és változtatja saját brexitpolitikáját,

most éppen azt a forgatókönyvet támogatja, hogy hosszabb tárgyalási időt kérjen az EU-tól, majd kiírjon és megnyerjen egy előrehozott parlamenti választást, majd új brexit-megállapodást írna az EU-val, majd mindezt egy újabb népszavazásra bocsájtaná, ahol a britek áldásukat adhatják a megállapodásra, leszavazhatják azt, vagy szavazhatnának az EU-ban való maradásra is. Nem csoda, hogy a kissé kacifántos stratégiát még a Munkáspárt-szavazók sem látják át, és egyre elégedetlenebbek Corbynnal.

Ennek a politikának lettek a legnagyobb nyertesei a Liberális Demokraták, akik stratégiája nagyon egyszerű: mindenáron megállítani a brexitet. Nem csoda, hogy a brexit mellé beálló toryk és a teszetosza munkáspártiak ténykedését látva a LibDemekhez szivárogtak át a maradáspártiak, már az ő 42 százalékuk is szavazna a liberálisokra. Ezen kívül a felmérés szerint 6 százalék maradáspárti szavazója van a Zöldeknek is, de ami még meglepőbb,

1 százaléknyi maradáspárti a Nigel Farage-féle Brexit Pártra szavazna.

A kilépéspártiak körében nem meglepő módon a Konzervatívok tartják az első helyet 57 százalékkal, három éve még a brexit-szavazók 52 százaléka támogatta volna a torykat. Aggasztó jel a Munkáspárt számára, hogy nemcsak a maradáspárti, de a brexitpárti szavazókat is vesztettek, 16 helyett már csak 9 százaléknyi kilépéspárti támogatná Corbynékat. Meglepő módon a maradáspárti LibDemeket is támogatja 4, a Zöldeket pedig 3 százaléknyi kilépéspárti szavazó. A brexitpártiak között 25 százalék a Brexit Párt támogatottsága, ők szinte egy az egyben jöttek át Nigel Farage előző pártjától, a már mérhetetlenségig bezuhant UKIP-tól.

Egyébként a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint valamennyivel most többen vannak a britek között a maradáspártiak: intézettől függően 52 és 54 százalék közötti értékeket mértek a maradáspártiaknak, 46-48 százalékot pedig a kilépéspártiaknak.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek