Döntött a bíróság: nem diszkrimináció, mikor a Harvard figyelembe veszi a felvételizők rasszát

Szerző: Hutter Marianna
2019.10.02. 08:48

Azért perelték be a Harvard Egyetemet, mert úgynevezett személyiségi kritériumokat is alkalmaz a felvételi eljárásában, amivel a vádak szerint előnybe hozza a fekete, latin-amerikai és fehér jelentkezőket az ázsiaiakkal szemben.

Döntött a bíróság: nem diszkrimináció, mikor a Harvard figyelembe veszi a felvételizők rasszát

Ugyan nem tökéletes az amerikai Harvard Egyetem felvételi folyamata, de helyes, hogy figyelembe veszik a jelentkezők rasszát, hogy minél sokszínűbb legyen a hallgatói közösség – ez a bírósági döntés született kedden az AFP szerint.

Az egyetemet azért perelték be:

úgynevezett „személyiségi kritériumokat” is alkalmaznak a felvételizőknél, amire hivatkozva a fekete, latin-amerikai és fehér hallgatóknak kedveznek azokkal az ázsiai fiatalokkal szemben, akiknek egyébként hasonló osztályzataik vannak.

A Harvard tagadta, hogy diszkriminálnának, szerintük a rassz csak az egyik faktor a sok közül, amit figyelembe vesznek a felvételi eljárás során. Az egyetem az egyik tavalyi tárgyaláson arra is hivatkozott, 2010 óta jelentősen megnőtt az ázsiai származású hallgatóik száma.

A Harvardot még 2014-ben perelte be egy hallgatói csoport nevében. Vezetőjük, egy Edward Blum nevű konzervatív aktivista azt nyilatkozta az ítélet kapcsán: fellebbezni fognak ellene, és utána ha kell, a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak.

FOTÓ: Harvard Egyetem / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek