Bajban Kaczyński: annyira vezet a PiS, hogy a szavazói elkényelmesedtek

Szerző: Bukovics Martin
2019.10.01. 09:25

A PiS-tábor kétharmada menne csak el szavazni, ezzel pedig odalenne a nemzeti-konzervatív pártnak mért fölény.

Bajban Kaczyński: annyira vezet a PiS, hogy a szavazói elkényelmesedtek

Lengyelországban ugyanakkor tartják majd a parlamenti választást, mint Magyarországon az önkormányzati választást: valószínűleg az egyik oka annak, hogy miért esik olyan kevés szó róla a magyar sajtóban. A közvélemény-kutatások a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt magabiztos győzelmét jelzik előre – ez azonban óriási kockázat is Jarosław Kaczyński pártja számára. 

MAGABIZTOS PiS-ELŐNY, A POLGÁRI KOALÍCIÓ (KO) NAGY LEMARADÁSSAL A MÁSODIK HELYEN. EGÉSZ JÓL SZEREPEL A BALOLDALI LISTA (LEWICA), VALAMINT A SZÉLSŐJOBBOLDAL (KON). A PARASZTPÁRT LISTÁJA (KP) A KÜSZÖB KÖRNYÉKÉN. FORRÁS: EUROPE ELECTS

A Rzeczpospolita napilap közölt ugyanis a héten egy, az IBRiS intézet által készített közvélemény-kutatást arról, hogy melyik tábor szavazói mennyire biztosak abban, hogy elmennek szavazni. A legnagyobb elhatározással a közösen induló baloldali pártok szavazói indulnának el az urnákhoz, az SLD-Razem-Wiosna-tábor 94 százaléka mondta biztosra részvételét a választáson, 6 százaléka pedig azt, hogy valószínűleg elmegy majd szavazni. A legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép Polgári Platform vezette, rajta kívül még kisebb, jelentéktelenné vált pártokat tartalmazó Polgári Koalíció szavazóinak 69 százaléka megy el mindenképp szavazni, 20 pedig nagyon nagy valószínűséggel.

Az egyedül kormányzó PiS táborának azonban csak 64 százaléka döntött úgy, hogy elmegy szavazni, állítja a kutatás, azaz a PiS-nek nagyon rá kell feküdnie szavazói mobilizálására.

Marcin Duma, a kutatást készítő IBRiS intézet vezetője szerint a PiS mobilizálásának sikere abban nyilvánul majd meg, ha a választás napján a részvételi adatok 12 óra előtt magasabbak, mint négy évvel ezelőtt. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a vidék fogta magát, és elment leszavazni Kaczyńskiékra. Ha viszont délután ugrik meg a részvétel, az inkább a nagyvárosokban népszerű ellenzék sikerét jelezheti előre.

A Rzeczpospolita véleménycikket is szentel a PiS-tábor kedvtelenségének. Szerzője, Bogusław Chrabota szerint Kaczyński nagyon is tisztában van azzal, mekkora veszélyt jelent őrá és pártjára nézve a túlzott önbizalom, ezért is kezdte el az elmúlt napokban óriási hévvel végigjárni Lengyelországot. Ha PiS-szavazók százezrei maradnak otthon október 13-án, kipukkadhat a győzelem buboréka, írja Chrabota, aki szerint a PiS most az ellenzéki Polgári Koalíció által képviselt „nemzet- és államellenes” kormányzás visszatérésének veszélyével riogatja majd a szavazókat. A Polgári Koalíció ugyanis azóta, hogy nem a PO-elnök Grzegorz Schetyna, hanem az eddig nem túl ismert Małgorzata Kidawa-Błońska vezeti a listát, egyre jobban szerepel a közvélemény-kutatásokban, jegyzi meg a publicista.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek