Hogy tüntetsz el a világ elől egy ilyen figurát, sokmillió rajongóval?

Szerző: Fekő Ádám
2019.10.01. 15:11

Egy 23 éves rapper épp feldobja az USA egyik legfélelmetesebb utcai bandáját, de senki nem tudja, hogy tudják majd megvédeni, ha elengedik a saját büntetését.

Hogy tüntetsz el a világ elől egy ilyen figurát, sokmillió rajongóval?

Filmekben sem lehet látni annyira bohózatszerű problémakört, mint amivel az amerikai igazságszolgáltatás küszködik épp: Daniel Hernandez, ismertebb nevén 6ix9ine, esetleg Tekashi69 épp annyi és annyira magas rangú bandatagot nyomna fel, hogy valószínűleg tanúvédelem alá kellene helyezni.

Ez önmagában nem lenne érdekes, de Hernandez nem csak alvilági figura, nem csak tele van jellegzetes tetoválásokkal még az arca is, hanem mellesleg az egész világon ismert rapper is.

Egy agyontetovált celebet pedig kissé nehezebb csak úgy elásni.

De kezdjük az elejéről! A 23 éves Hernandezt még 2018-ban vették őrizetbe (ezért nem tudott hozzánk is eljönni Nicki Minaj budapesti fellépésére felvezetni), miután bizonyíthatóan tevékenykedett a New York-i Nine Tray Gangsters nevű utcai bandában. A Bloods becenevű banda a keleti part egyik legerőszakosabb darabja már 1993 óta, ezernél is több tagja van, leginkább prostitúcióból és drogokból élnek.

A férfi kilenc vádpontban vallotta magát bűnösnek februárban, többek közt drogkereskedelem, tiltott fegyvertartás és erőszakos bűncselekmény is szerepelt a listán, amellett, hogy ő rendelte el Chief Keef névre hallgató kollégája elleni fegyveres támadást. A háttérben ő volt a banda egyik pénzügyi felelőse.

Ezek miatt sokáig úgy állt, akár 41 év börtönt kaphat, de sokan az életfogytiglant sem tartották kizártnak.

A férfi viszont nyilván nem akarta legszebb éveit a börtönben tölteni, ezért húzott egy nagyot, és bár egyelőre nem nyilvánosan, de gyakorlatilag mindenkit felnyomott a bandában, akiről csak tudott bármi terhelőt mondani. És ez nem pár pitiáner dílert jelent: a rapper iszonyatos pénzekért őrizteti családtagjait, hogy a Bloods tagjai ne tudjanak rajtuk bosszút állni,

őt magát pedig legutóbb egy földalatti alagúton szállították el a bíróságra a börtönből, ahol szigorúan elszeparálják mindenkitől, aki potenciálisan meg akarhatná ölni Tekashi69-t.

Az egyre egyértelműbb, hogy a rapper a tárgyalás után sem fog tudni csak úgy békében sétálgatni New Yorkban, hiszen egy ekkora bűnszervezetet nem lehet teljes egészében lecsukni, pláne ha annak vezetői még életben is vannak a börtönben. Adja magát, hogy tanúvédelem alá helyezzék, de ezzel megérkeztünk a végső problémához: hogy lehet eltüntetni a világról valakit, akit 14,4 millióan követnek Instagramon, és a mai napig aktív rajongótábora van?

Ráadásul a probléma több részből áll:

1. Tekashi69 tetoválásai nem csak óriásiak, de elég egyediek is, pláne mivel többek közt a saját arcképét is magára varratta. Ezeket már modern eszközökkel el lehet távolítani, de a New York Times riportja alapján az se dőlt el, ki finanszírozná ezt, ugyanis az állam nem fogja. Ráadásul a tetoválások eltüntetése is csak a tintát égeti ki a bőrből, a sebhelyek ugyanúgy ottmaradnának rajta.

2. Tekashi69 híres ember, főleg az USA-ban, ennek megfelelően nem lehet csak úgy elrakni egy másik városba. Arlene Violet, Rhode Island volt vezető ügyésze, mellesleg egy amerikai tanúk eltüntetéséről szóló könyv társszerzője szerint az amish vagy mennonita közösségbe be lehetne nyomni, hiszen ők nem hallgatnak ilyen zenét, és úgy általában nem is interneteznek. A korábban az FBI-nál dolgozó Jay Kramer még optimistább: „Bár az országot behálózza a közösségi média, még mindig vannak helyek, ahol egy srácot normális frizurával, rendes ruhákkal úgy el lehet rejteni, hogy senki nem ismerne fel.” 

Itt azért az a kérdés is sokszor előkerül, hogy

a legdurvább bűnözők közt szocializálódott Tekashi69 amúgy mennyi ideig tudna elvegyülni egy amish faluban?

3. A rapper maga sem akar tanúvédelem alá kerülni. Már múlt héten kezdődött tárgyalásán is jelezte, hogy ő inkább szabad akarna lenni, és a rappelésből beérkező pénzekből kifizetné a testőröket. Annyira nem meglepő, hiszen már zenei karrierje elején sem annyira a technikájával szerezte meg az ismertséget, hanem azzal, hogy félreérthetetlen bandautalásokat tett szövegeiben, illetve hogy próbált ő kinézni a leghülyébben a fura figurákkal amúgy is jól ellátott újsulis rapszcénában. Ezt valószínűleg nem akarná lecserélni egy amish falura. Végleges döntés még nem született ebben, de a tanúvédelmi programba nem lehet csak úgy belekényszeríteni valakit.

+1. Azért érdemes azt is megemlíteni, hogy még bőven elképzelhető az is, hogy a felnyomott bandatagok ellenére is csak csökkentik a börtönbüntetését majd. Nyilván ez sem lenne könnyű menet, hiszen az egész büntetés alatt pontosan úgy el kellene különíteni a számtalan börtönben lévő bandatagtól, mint ahogy eddig tették.

Tekashi69 ügyéhez értelemszerűen kicsit mindenki hozzá akar szólni: Snoop Dogg például egyszerűen patkánynak nevezte, Meek Mill azt emelte ki, hogy az internetes gengszterkedés jól láthatóan nem éri meg, de a legnagyobbat a következő nagy rappernek kikiáltott Cardi B szólt, őt ugyanis egészen konkrétan megemlítette a bandatagok között a férfi. Cardi B gyorsan tagadott, illetve annyit elismert, hogy neki is volt köze a bandákhoz, de nem ahhoz, amihez Tekashi69-nak.

A zeneipar közben valahol reménykedik benne, hogy kiengedik a rappert, hiszen a mögötte lévő sztori még jobban eladja a produkciót, ahogy az is különleges helyzet lesz, hogy mennyire kell majd agyonbiztosítani Tekashi69 fellépéseit.

FORRÁSOK: New York Post, New York Times, Buzzfeed NewsFOTÓ: 6ix9ine / Instagram

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek