+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 30. hétfő, 07:41
A Lyon szurkolói két legyet ütöttek egy csapásra: idegesíthették Kínát, és fel is hívhatták a figyelmet a tovább üzletiesedő sport problémáira.

Egészen kreatív módját választották az Olympique Lyonnais, itthon ismertebb nevén csak simán Lyon szurkolói, mikor megtudták, semmit nem tehetnek az ellen, hogy a csapatuk szombati meccset 13:30-kor kezdődjön. Annyira persze nem is a szörnyű korai kezdéssel volt a bajuk a Nantes ellen, hanem azzal, hogy a szövetség bevallottan az új kínai közvetítő partnere miatt tette ide a meccset annak érdekében, hogy Ázsiában is elegen tudják nézni tévében az európai focimeccset, Kínában ugyanis őrületesen népszerű az elit foci. 

 

A szurkolók ezért a fent látható élőképpel kedveskedtek már bejelentkezéskor, egyszerre kiállva ezzel az 1950 óta kínai uralom alatt lévő Tibet mellett, plusz idegesítve a Tibet kérdéséről hallani sem akaró pártállamot.
 

A meccs alatt egyébként többször feltűntek tibeti zászlók is a közönség soraiban, úgyhogy az operatőökrnek valószínűleg bravúrosan kellett dolgoznia ahhoz, hogy mindenképp kimaradjanak a Kína számára kínos részek.

 

„Az élőkép politikai üzenetén túl azt is szerettük volna jelezni, hogy emlékeztessünk mindenkit, a helyszínenszurkolók teljes értékű szereplői ennek a játéknak, és több tiszteletet érdemelnek, mint bármelyik más néző. Az ehhez hasonló meccsszervezések egyre sokasodnak, és tisztán reklám alapon részesítenek előnyben a világ másik felén lévő embereket azokkal szemben, akik ott vannak a lelátón.

 

Viszont ha néhány tibeti zászló bosszantja a ligát, az új közvetítő partnert, vagy azt a Kínai államapparátust, aminek kínos ez a téma, akkor örömmel megismételjük még ezt a produkciót"

 

áll a Lyon legnagyonn szurkolói csoportja, a Bad Gones közleményében.

 

Ahogy említette, Kínában iszonyatosan népszerű az európai foci, ráadásul még mindig kiaknázatlan piac ahhoz képest, hogy mennyi mezrendelés érkezik onnan. Emiatt egyre több nagy bajnokság próbál kicsit gazsulálni az ázsiai országnak, emiatt fog október 26-án helyi idő szerint 13:00-kor kezdődni Spanyolország legnagyobb rangadója, a Real Madrid-Barcelona is, az ugyanis Pekingben épp ideális meccsidő, 20:00 lesz.

 

Érdemes kiemelni, hogy a hősidőkben a magyar NB I-ben is idegesítették a szurkolókat lehetetlen kezdési időpontokkal, bár nem a kínai szurkolók, hanem a jogokat birtokló RTL Klub kedvéért. Emiatt sokszor délben kezdődtek meccsek, de mivel itt nem Kínát kellett idegesíteni, a magyar szurkolók is mást válaszotttak: ezekben az időkben vált klasszikussá a z Újpest lelátójától érkezett „jó ebédhez buzi Léderer” felirat, ami az RTL kommentátorának, Léderer Ákosnak szólt például.

 

FOTÓ: Reddit

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Bizottság elnöke szerint az Unió a magyar és a lengyel embereknek is tartozik azzal a segítséggel, amit Magyarország és Lengyelország blokkol a vétóval. Ursula von der Leyen arról beszélt: ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás