Csehországban jövő évtől a TB állja az orvosi marihuánát

Szerző: Pintér Bence
2019.09.30. 12:40

Havi harminc gramm fű árának kilencven százalékát állja a cseh állami biztosító.

Csehországban jövő évtől a TB állja az orvosi marihuánát

Csehországban 2010 óta legális a gyógyászati célú marihuána használata, de eddig egyrészt nem kontrollálták az árát, másrészt nem támogatta azt a társadalombiztosító, ez azonban most változik:

a cseh állami egészségbiztosító fejenként havi 30 gramm marihuána árának kilencven százalékát vállalja át a betegektől

írja a Health Europe.

Az egészségügyi minisztérium által idén év elején javasolt, parlament által most elfogadott törvény jövő évtől lép életbe. Adam Vojtěch egészségügyi miniszter szerint a mai árakon komoly terhet jelent sokaknak, főleg az alacsonyabb jövedelműeknek az orvosi kannabisz beszerzése, ami ahhoz is vezethet, hogy sokan mégis inkább otthon termesztenek olyan marihuánát, ami aztén nem is segít, vagy inkább ront az állapotukon, ezt is szeretnék megelőzni.

A miniszter szerint most egy páciens átlagosan havi tíz grammot fogyaszt el, de vannak olyanok, akiknek ennél többre van szüksége, ezért állapították meg 30 grammban a havi limitet. Emellett a minisztérium arról is döntött, hogy

mostantól államilag kontrollálják az orvosi kannabisz árát.

2018-ban Csehországban 447 betegnek írtak fel kannabiszt legalább egy alkalommal.Egy gramm orvosi kannabisz ára jelenleg nagyjából 180 korona (2200 forint) áfa nékül.

Magyarországon elzárkóznak a széleskörű alkalmazástól

Miközben Európában Csehország mellett Németországban, Finnországban, Horvátországban, Cipruson, Görögországban, Olaszországban, Luxemburgban, Macedóniában, Máltán, Hollandiában és Lengyelországban is legális az orvosi kannabisz,

addig Magyarországon hiába lobbizik érte orvosok egy csoportja.

Egy évvel korábbi interjúnkban Szelestei Miklós, a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE) elnöke elmondta: „Magyarország a legszigorúbb szabályozást tartja és tartatja be”. Szelestei is kitért arra, hogy nagyon nehezen ugyan, de hozzá lehet jutni ilyen szerekhez, viszont mivel nem támogatja a TB, ezért ezek nagyon drágák.

A magyarok hatvan százaléka egyébként egyetért az orvosi marihuána legalizálásával.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek