+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2019. szeptember 30. hétfő, 16:10
Trócsányin keresztül a Salvinivel kokettáló, új Európát vizionáló, oroszoknak muzsikáló Orbánt legyintették meg.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Korábban már írtunk róla, hogy a kormánymédia diadalmas szólamai (szokás szerint) megtévesztőek. Trócsányi László marginális portfóliót kapott (volna). Ez azonban még nem feltétlenül lenne „büntetés” vagy az „Orbán kormány hibája”: sajnos vagy szerencsére az van, hogy a Bizottságban (egyelőre) mindenkinek kell adni valami helyet. Nyilván nem akar senki nagy beleszólást engedni egy kis országnak. Persze ezt erősíti az, ha az a kis ország, zéró szövetségessel üvöltözi, hogy de ő akkor mindent meg akar változtatni, mert csak.

 

A bővítésügyi tárca vagy portfólió, azért marginális, mert az Unió bővítése nem (csak) bizottsági hatáskör, azt el kell fogadni mindenkinek, a tagállamoknak, az összes létező brüsszeli szervnek.

 

Miért büntetik akkor Trócsányit?

 

Több okból is. Előszöris tisztázzuk, hogy „jogosan” büntetik-e. Az idézőjel azért van, mert jogi szempontokat mérlegelnek ugyan, de ez egy politikai döntés. Az ember viszonyulhat jóindulatúan, semlegesen vagy ellenségesen ahhoz, hogy Trócsányi még színleg sem szállt ki a nevével fémjelzett ügyvédi irodából, amikor az a hírek szerint állami megbízásokat kapott. Az, hogy végül hogyan fog viszonyulni, politikai döntés eredménye.

 

Trócsányi maga alkalmas lenne a biztosi szerepre,

 

oda elég egy nyelveket beszélő, kellően magas presztízsű valaki, aki megbízhatóan semmit nem akar csinálni a következő öt évben.

 

Trócsányi ilyen ember, alighanem pályafutása méltó megkoronázásának szánta a miniszterség után a brüsszeli reprezentálást. Mivel semmi fontoshoz nem fér hozzá, el is lennének vele.

 

Csakhát a politika. Az olyan, hogy Orbán Viktort elmozdítani, megalázni, megsemmisíteni nem akarják, de orrba vágni igen. Ez egy nagy szimbolikus orrba vágás, amely nem Trócsányinak szól, az EU-nak mindegy, hogy Trócsányi vagy valami egyéb leharcolt professzor üldögél a hivatalában. Ez célzott üzenet Orbánnak, hogy ha akarjuk, meg tudjuk nézni a papírokat, ha akarjuk, észre tudjuk venni, hogy jé, a miniszter résztulajdonában álló iroda megbízást kap a minisztériumtól.

 

Ha akarjuk. Ha akarnánk, ugyanezt Mészáros Lőrinccel és Tiborcz Istvánnal is meg tudnánk játszani. De nem akarjuk, ameddig megmarad a végül mindig együttműködő Orbán.

 

A Salvinivel kokettáló, új Európát vizionáló, oroszoknak muzsikáló Orbánt meglegyintették.

 

Trócsányi meg nyilván emlegethet jogi eljárásokat, de ő is tudja, hogy őt itt most meg fogják alázni. Megérdemli? Nyilván meg. De nem azért, mert a többi biztos olyan szeplőtelen lenne. Dehogy azok. A naivitásáért érdemli meg, amikor azt hitte, hogy a magyar hatóságok-bíróságok előtt simán elcsúszó himihumi érveléshez majd jóindulatúan állnak. A magyar mutyivilág találkozott egy nagyobb hallal, kutyával, űrhajóval (nem kívánt törlendő) és az történt, ami olyankor szokott, amikor a kicsi túlságosan provokálja a nagyot.

 

Úgyhogy most láthatjuk egy sértődött egó sirámait a fészbukon. Elvették a játékát. Hát még ha tudná, hogy Orbán erre számított és örül neki, hogy vele foglalkoznak, nem Lölővel meg Pistivel. Nem lehet jó egyik napról a másikra leendő excellenciásból lövészárok mélyén fekvő tüdőlövéses katonává lenni. Még akkor se, ha otthon lesz ágyútalp és díszlövés.

 

Még kicsit hergelem magam és megsajnálom, úgyhogy most abbahagyom.

 

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is, itt lehet lájkolni!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Három halottja van a koronavírusnak szombat reggelre, ráadásul már 2279 gyógyultat is fel tudunk mutatni.

A héten lezajlott szerb kupában az még összejött, hogy maximum ezer ember menjen ki a meccsre, de semmi másról nem gondoskodtak különösebben a szervezők.

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás