+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea & Techet Péter & Illés Gergő
2019. szeptember 29. vasárnap, 16:30
Az ÖVP 37 százalékkal megnyerte az osztrák választást, eddigi koalíciós partnere, az FPÖ nagyot veszített, és 16 százalékra esett. A 14 százalékot kaszáló Zöldekkel is meglehet a többsége Kurzéknak. Az Azonnalin percről percre követjük a fejleményeket, és a helyszínről jelentkezünk a pártok választási bulijairól!

+++ FRISSÍTSD A CIKKET GYAKRAN, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

összesen: 52 db | 20 db/oldal

1 2 3

Bakó Bea

Naná, hogy nagyon elégedett és nagyon örül, hiszen a NEOS a valaha volt legjobb eredményét érte el – örömködött az őt körülvevő újságíróknak Beate Meinl-Reisinger, a liberális párt listavezetője. Érthető, hogy örül, hiszen két évvel ezelőtt 5,3 százalékot értek el, most 7,8-at. A jövőre vonatkozó kérdésekre Meinl-Reisinger csak azt ismételgette: az a lényeg, hogy az ÖVP-FPÖ kurzus megbukott, most valami másnak kell jönnie, és Kurzon áll, hogy mit lép.

 

Megvan a legnyugatibb és leggazdagabb Vorarlberg tartomány eredménye. Valamennyi körzetet az ÖVP nyert. Kurz pártja az országos harminchét százalékot hozta. A svájci dialektust beszélő vorarlbergiek között főleg két párt tarolt: a Zöldek, akik tizenhat százalékkal másodikak, és a liberális Neos, amely tizenhárom százalékkal dupla annyi voksot kapott, mint az országos eredménye.

Az FPÖ itt tizenöt százalékot kapott, az SPÖ fej-fej mellett áll a Neos-szal, de itt a vörösök mindig is nagyon gyengék voltak.

Mint nemrég megírtuk: nemrég felmerült egy svájci politikusban, hogy Svájchoz kéne csatolni az osztrák tartományt. Száz évvel ezelőtt népszavazáson a vorarlbergiak amúgy a Svájchoz tartozásra mondtak igent.

Illés Gergő

A Sora/ISA az ORF osztrák köztévének készített közvélemény-kutatása szerint leginkább a szélsőjobbos FPÖ-szavazóknak tetszett az előző, türkiz-kék, vagyis néppárti-szabadságpárti kormány, támogatóik fele volt nagyon elégedett a kormányzással. Ugyanezt csupán az ÖVP-sek 29 százaléka mondta, további 60 százalékuk viszonylag elégedett volt, míg 9 százalékuknak nem jött be annyira a közös kormány. Az FPÖ-söknél 42 százaléknyian voltak a viszonylag elégedettek, 5 százaléknak nem annyira tetszett a Kurz-Strache-tandem. 

Az ellenzéki pártok érthetően még ennyire sem rajongtak a jobboldali kettősért: az SPÖ-sök 6 százaléka viszonylag elégedett volt, kevésbé elégedett 44 százalék volt, ugyanez az arány a Zöldeknél 3, illetve 37 százalék. A Neos már nem ennyire egyértelmű eset, itt a választók 35 százaléka viszonylag elégedett volt, 49 pedig nem annyira. 

A Techet-család nagyrészt dél-burgenlandi volt, itt voltak malmaik. Kotezicken (Sárosszék) volt az egyik központjuk, ez ma Mischendorf (Pinkamiske) része. Megnéztem, mik lettek itt az eredmények.

Burgenland eleve vörös tartomány, Dél-Burgenland pláne. De most itt is tarolt Kurz ÖVP-je. Két évvel ezelőtt még az SPÖ volt a legerősebb párt Mischendorfban: az akkori harmincöt százalékukat tudták idén is tartani, de az ÖVP rájuk vert most hét százalékot, Kurz pártja a Techetek földjén negyvenkét százalékkal első. (Mint előbb írtam, ez legalábbis a felmenőimnek nem lehet ellenére, mert egyikük finanszírozta a tartományi ÖVP alapítását, mai rokonaim egy része már nem annyira Kurz-fan, inkább szocdemek és neososok.)

Az FPÖ megfeleződött. A Zöldek (2,89 százalék) és a liberálisok (3,88 százalék) ebben a dél-burgenlandi községben nem különösen játszanak. Kérésemet, hogy Pilzre tessék szavazni, csak heten fogadták meg, ennyien voksoltak Peter Pilz pártjára. Kommunista pedig összesen három van a faluban, gondolom, a helyiek névről ismerik őket.

Illés Gergő

Zöldül a vörös város
2019. szeptember 29. 18:28

Befutottak az első eredmények Bécsből, ahol bár a hagyományosan erős szocdemek még mindig maradtak a legerősebbek, jelentősen visszaestek, a Der Standard élője szerint 30 százalék alá. Két éve még 34,5 százalékot kaptak a fővárosban, most már csak 28,3 jött össze. Ennél jobban örülhetnek a Zöldek, akik történelmi eredményt elkönyvelve 20,7 százalékon állnak, ők Bécsben legutóbb 2006-ban voltak ilyen erősek, mikor 17,4 százalékot kaptak.

Picit javítva 24,1 százalékos a fővárosban az ÖVP, nagyot rontva csupán 12,7-en áll az FPÖ. A Neos is felülmúlta országos eredményét, itt 9,2 százalékot kapott, míg a Peter Pilz-féle Jetzt is erősebb volt itt, mint országosan, igaz, így is csak 3,2 százalékot kapott.

Bukovics Martin

Majdnem fellökött Pamela Rendi-Wagner SPÖ-elnök, ahogy bejött testőreivel és népes, kampánytáblákkal felfegyverzett százfős aktivistakíséretével. Hosszan ünnepeltette magát, majd kiállt a színpadra, és azt mondta, kell annyira őszintének lenni, hogy kijelentse: nem ezt várták, nem ezért küzdöttek. Szerinte viszont pártja a helyes témákért állt ki a kampányban, amelyek nem csak eddig voltak helyesek, hanem bizony azok lesznek a jövőben is, ezért arra kér mindenkit, hogy egyfajta közbülső állomásként tekintsem a mostani 22 százalék körüli választási eredményre, és folytassa tovább az emberségért és szolidaritásért folytatott küzdelmet.

 

Nálam még csak most volt dél. Délutánra, ha meglesz már az eredmény, és én is megírtam az elemzésemet, nem kell teljesen elszakadnom Ausztriától azért.

Például elmegyek a Neue Galeriebe, amely a Central Park közelében főleg német, de elsősorban osztrák műveknek szentelt. Januárig egy speciális Klimt-kiállítás nézhető meg itt. Ajánlom!

Illés Gergő

A Neos frakcióvezető-helyettese, Nikolaus Scherak egyébként abszolút nyitott az együttműködésre az ÖVP-vel, ezt politikusul úgy mondják, hogy szerinte a párt „kész átvenni a felelősséget”. Valamint azt is hozzátette a Der Standard kérdésére, hogy a legfontosabb, hogy a parlamentben stabil többség legyen a jövőt illető fontos kérdésekről, erre pedig a Neos „rendelkezésre áll majd”. Egyébként ha Kurz mellé az osztrák Momentum beáll koalíciós partnernek, az még nem elég a többséghez: az ÖVP-vel együtt 85 mandátumuk lenne, a többséghez 92 kell.

Bukovics Martin

Az idei osztrák választás azért is érdekes, mert nagyjából egy listán indul az összes aprócska szélsőbaloldali képződmény, mégpedig a legnagyobb ilyen párt, az 1918-ban alapított kommunista KPÖ vezetésével. (A KPÖ egyébként Grazban kifejezetten erős, az önkormányzati választáson rendre 20 százalék körül szerepel.) A KPÖ 2017-ben 0,78 százalékot kapott. Vajon mennyit kapnak idén?

Techet Péter

Kismarton ismét az ÖVP-é
2019. szeptember 29. 18:15

Burgenland fővárosát, Kismartont (Eisenstadtot) magabiztosan nyerte meg az ÖVP. A város persze mindig is a polgári pártra szavazott. Ami meglepetés, az a Zöldek jó szereplése: Majdnem tíz százalékkal kapott az ökopárt a burgenlandi fővárosban, többet, mint két éve.

Az ÖVO 41, az SPÖ 20, az FPÖ 14, a Zöldek 13 és a NEOS 7 százalékot hozott. Van huszonnyolc kommunista voks is, ez egy százalékra se elegendő azonban.

Amúgy egyik rokonom, Felix Techet volt a burgenlandi ÖVP egyik alapítója, finanszírozója – egész vagyonát a pártra hagyta. ☹

Sebastian Kurz ÖVP-je brutálisan elvinni látszik a vidéki Ausztriát. A nagyvárosokból még nincsenek adatok, de az összes tartományban már gyorsan haladnak a vidéki körzetek feldolgozottságai. Burgenlandtól Vorarlbergig mindenütt egy tendencia látható: az ország türkizkék lett. Egy tiroli falvakban az ÖVP hetven-nyolcvan százalék körül jár. Azonban a nyugati tartományok falvaiban a Zöldek is jól szerepelnek. Vorarlberg vidéki részein az ökopárt húsz százalék körüli eredményeket hoz az ORF információi szerint.

Illés Gergő

A NEOS kéreti magát
2019. szeptember 29. 18:07

Csak abba a buliba megy az ember, ahová meg is hívják, mondja Helmut Brandstätter, a jobbliberális Neos jelöltje, és a Kurier napilap volt főszerkesztője arról, hogy belemennének-e egy koalícióba esetlegesen az ÖVP-vel. Egyébként a párt eredményével nagyon elégedett, jelenleg az osztrák Momentum 7,5 százalékon áll, de ahogy Brandstätter fogalmazott: lesz az még 8 százalék is, hiszen a levélszavazatokat még nem számolták össze. Brandstätter egyébként egy Sebastian Kurzot és Herbert Kicklt egy platformra helyező botránykönyvvel lépett be a választási kampányba, amelyben néha a hatás kedvéért osztrák Orbánként jellemzi a régi-új kancellárt.

Techet Péter

Szakadni fog az FPÖ?
2019. szeptember 29. 18:00

A várakozásokat is alulmúlóan rosszul szerepelt az FPÖ. Az Azonnali a magyar sajtóban egyedül írt már augusztus vége óta az FPÖ szakadásának lehetőségéről, amely Kurznak is nagyon jól jönne.

Most Wolfgang Fellner bulvárnapilapja, az Österreich is már ezt véli tudni. A várható pártszakadásnak nem csak az az oka, hogy a párt kormányon ismét csak brutális dilettantizmusát és korruptságát mutatta, de az is, hogy az osztrák bulvármédia egésze beállt Sebastian Kurz mögé. Először fordult elő az is, hogy a korábban mindig a szocdemekhez vagy a széljobbhoz húzó Kronen Zeitung is az ÖVP-t támogatta. Ráadásul mivel az ibizia videó tanúsága szerint Strache eme bulvárlapot akarta volna megvenni, a szerkesztőség nagyon ellenséges volt a szélsőjobboldali párttal szemben.

Az Österreich tehát úgy tudja: elkerülhetetlen a pártszakadás az FPÖ-ben. A párt rossz szereplése után még inkább felszínre fog jönni a mérsékeltebb Hofer-szárny és a náci Kickl-szárny közötti vita, ráadásul Strachéval is kell valamit csinálni. A volt pártelnök, bukott alkancellár egyre mélyebbre süllyed a botrányba, miszerint pártpénzből élt igen csak nagylábon (havi tízezer eurót kaphatott csak a ruháira és lakására, további tizenegyezer eurót kaphatott a felesége havonta a ruhatárára). De nem lehet teljesen letolni a pályáról Strachét. A hírek szerint arra készül, hogy a jövő évi bécsi tartományi választáson önálló listával indul – amely hivatalossá tehetné a várható pártszakadást.

Az FPÖ 2005-ben már egyszer szakadt. Akkor is az ÖVP-vel kormányzott, és akkor is korrupciós ügyekben sülyedt el. Akkor a Haider-csapat szállt ki, és vették át Strachéék az FPÖ-t. Most Haider sorsát élheti át Strache: neki kellhet kiszállnia. Az, hogy a Kickl-féle náci tábor Strachéval tart, vagy alapít egy harmadik pártot, még kérdéses.

Bukovics Martin

Ausztriának új nemzeti színe van
2019. szeptember 29. 18:00

Kurz Néppártjának türkizkékje, amely Tirolban és Felső-Ausztriában nyert a legnagyobbakat. Az SPÖ szinte csak nagyvárosokban tudott nyerni, de jól szerepelt a rendpárti SPÖ-s tartományi miniszterelnök, Hans-Peter Doskozil vezette Burgenlandban is. Az FPÖ Karintiában, Stájerországban és Felső-Ausztriában maradt erős. A liberális NEOS Vorarlbergben szerepelt az országos eredményen jelentősen felül.

 

Ez az év már mindenképpen jól kezdődik az osztrák Wunderkindnek, Sebastian Kurznak. Mivel Ausztriában már a délután ötórai exit pollok is általában elég pontos eredményt szoktak hozni, már kijelenthetjük:

 

Sebastian Kurz történelmi győzelmet aratott.

 

A Néppárt a negyven százalékos álomhatár közelébe kúszott fel, miközben a szélsőjobboldali FPÖ teljesen összeomlott, és még a húsz százalékot se érte el.

Kurz hatalmas győzelmét mutatja, hogy szabadon válogathat a koalíciós partnerek között. Folytathatja a meggyengült és várhatóan széteső FPÖ-vel, amelynek már nem kell adnia egyetlen fontos minisztériumot sem. De kiprróbálhatja az első konzervatív-zöld-kormányt is, esetleg bevéve még az osztrák Momentumot, a Neost is. Sőt, ha mázlija van, akár a Neos-szal egyedül is kijöhet egy színtiszta polgár kormány.

Egy valamit már láthatunk: ahogy Kurz nem Orbán, úgy Ausztria sem Magyarország.

 

Ami Magyarországon a társadalom több mint felének megfelel, az Ausztriában alig tizenhat százaléknak kell csak.

 

Gut gemacht, Österreich!

Mind az Azonnali szerkesztőségi chatében, mind az SPÖ sajtótermében közmegegyezés uralkodik arról, hogy a következő osztrák kormányt az ÖVP és a Zöldek alkotják majd. Vagyis lényegében Ausztria megszavazta magának Markus Söder, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnök-miniszterelnökének irányvonalát, aki pártját másfél év alatt visszavitte az AfD-vel versengeni akaró migránsellenes pártból egy zöldebb Bajorországért dolgozó nyitott néppárttá, Bajorországot pedig Németország bezöldítésének éllovasává tenné.

Bukovics Martin

A Mariahilfer Straße Westbahnhof felőli végénél lévő Zieglergasse metrómegállót ellepték a postitek, amiken Pamela Rendi-Wagner, a szociáldemokraták kancellárjelöltje arra kérleli a cetliket elolvasókat, hogy az emberség győzelme érdekében szavazzanak.

 

Franz Fischler, az ÖVP veteránja, korábbi EU-biztos, aki nemrég az Azonnalinak adott interjúban is már ezt pedzegette, azt nyilatkozta: nagyon örül az ÖVP jó eredményének, és a személyes kívánsága az, hogy az FPÖ-vel ne lépjenek koalícióra. Úgy tűnik, ebben megegyezhetnek Vilimskyvel.

Az eredmény nem felhatalmazás a kormányzás folytatására, ezt „egy újrakezdésre való megbízásként értelmezzük” – mondta Harald Vilimsky, az FPÖ EP-képviselője. Eszerint úgy néz ki, hogy ellenzékbe vonulnak.

Az ÖVP-nek egyébként a Zöldekkel is simán meglenne a többsége, tehát nem szorulnak rá egy nagykoalícióra az SPÖ-vel.

Bukovics Martin

Vannak új számok!
2019. szeptember 29. 17:39

Igaz, nagy különbség nincs. A szavazatok 56,4 százalékos összeszámlálásakor ez az állás: ÖVP 37,2, SPÖ 21,8, FPÖ 16,0, Zöldek 14,3, NEOS 7,5, Jetzt 1,9. Ebből a legvalószínűbb esetben ÖVP-Zöldek, vagy talán egy ÖVP-SPÖ-koalíció lesz, miután az FPÖ önérzetesen közölte, ellenzékbe vonul. Vajon mit szól most mindehhez Heinz-Christian Strache?

összesen: 52 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap elnökválasztást tartanak Belaruszban, az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett országban. Lukasenka mellett 4 másik jelölt is elindul, azonban vajmi kevés esélyük van nyerni. Podcast!

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás