Már jövőre kifogyhat az ivóvízből több ausztrál város is a brutális szárazság miatt

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.28. 11:05

Az elhúzód íóaszály miatt már attól tartanak, akár száznyolcvanezer ember is ivóvíz nélkül maradhat Ausztráliában.

Már jövőre kifogyhat az ivóvízből több ausztrál város is a brutális szárazság miatt

A már tavaly óta aszállyal sújtott Ausztráliában több városban is attól tartanak, hamarosan elfogy az ivóvízkészletük – írja a Reuters. Például Guyra városa, ami az ország legnépesebb, dél-keleti részen fekvő államában, Új-Dél-Walesben található, azzal számol: már négyszáz nap múlva kifogynak az ivóvízből.

A város igyekszik erre felkészülni, például hamarosan fúrásba kezdenek, hátha találnak még vizet. A település polgármestere, Simon Murray amiatt aggódik leginkább, hogy nem csak a kétezer fős Guyra lesz érintett a problémában, hanem a régióból több város is.

Ezek a települések összesen 180 ezer embernek adnak otthont, vagyis elképzelhető, hogy egyszerre ennyi ember ivóvízellátását kell majd megoldani.

A régió legnagyobb városai – például a negyvenezer lakosú Dubbo, a huszonötezer fős Armidale és a hatvankétezres Tamworth is – azzal kalkulálnak: legkésőbb a jövő év közepére vagy végére kifogynak az ivóvízből.

Az előrejelzések szerint egyébként még legalább három hónapon át számítani kell arra, hogy folytatódik a száraz, forró időjárás Ausztrália keleti részén. Az aszályt részben az okozza, hogy a tenger felszíni hőmérséklete melegebbé vált, ami kihat az esőzésekre is.

FOTÓ: Tim J Keegan​ / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek