Elbukott az európai polgári kezdeményezés, ami az uniós pénzek költését szigorította volna

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.28. 07:15

A Jobbik és az LMP is segített gyűjteni, de csak pártízezer aláírás jött össze az egymillió helyett.

Elbukott az európai polgári kezdeményezés, ami az uniós pénzek költését szigorította volna

Egymillió aláírás helyett mindössze néhány tízezret sikerült összegyűjtenie annak az európai polgári kezdeményezésnek, ami azt szorgalmazta: az európai intézmények fokozott ellenőrzést alkalmazzanak az uniós pénzek kiosztása felett azokban a tagállamokban, amelyek nem csatlakoznak az Európai Ügyészséghez – tudta meg az Azonnali.

A javaslat azt érte volna el, hogy ha feltételezhető, hogy oligarchákhoz jutna a pénz az adott tagállamban, akkor inkább meg se kapják, ahelyett, hogy utólag büntetnek egy országot. A kezdeményezéshez péntekig kellett volna összegyűjteni a megfelelő számú aláírást – méghozzá legalább hét tagországból.

Míg papíralapon jött össze az aláírások nagyobb része, addig online mindössze alig több, mint 3100 gyűlt össze.

Hogy mi az oka annak, hogy ennyire kevés embert mozgatott meg a projekt, mikor Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek is sikerült hatszázezer aláírást összegyűjtenie az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, arról a kezdeményezőt, illetve az ötletet felkaroló Jobbikot és LMP-t is kérdezte az Azonnali.

Nem értékeli bukásnak

Uniós szinten az az oka annak, hogy nem jött össze elég aláírás, hogy nem kaptuk meg a remélt politikai támogatást. Elsősorban a néppárti ígéretek nem teljesültek – mondta Keresztény Zoltán, a kezdeményezés képviselője. Emlékeztetett: a Néppártnál még tavaly ősszel megtörtént a kiegyezés a Fidesszel a helsinki kongesszuson, és a Fidesz tagságának felfüggesztése ellenére valódi szakítás nem lett köztük. Ez pedig befolyásolta a többi politikai csoportot is, hiszen növelte volna a motivációjukat, ha van néppárti részről is akarat az ötlet megvalósítására.

Hozzátette: az, hogy egyáltalán néhány tízezer aláírás összegyűjt, elsősorban a Jobbiknak és az LMP-nek volt köszönhető.

Ám a gyűjtésüket negatívan befolyásolta a két párt EP-választáson elért gyenge eredménye.

Annak lehetőségét, hogy ismét beadják a kezdeményezést, Keresztény nem vetette el, de szerinte ennek csak úgy lenne értelme, ha előzetesen azt látják, ezúttal támogatni is fogják őket. Szerinte egyébként az unióbeli politikai csoportoknak fontos lett volna azt érzékelnie, hogy Magyarországon van olyan kormányzóképes alternatíva, amivel lehet tárgyalni, és ami fel is vállalja az ügyet.

Keresztény Zoltán ugyanakkor nem értékelte bukásnak, hogy nem jött össze elég aláírás, szerinte az a fontos, hogy egy kezdeményezés iránya, célja megfelelő legyen. Hogy Hadházynak velük ellentétben miért sikerült hatszázezer aláírás összegyűjtése (amivel egyébként sem európai polgári kezdeményezést, sem népszavazási kezdeményezést nem is akart indítani), arra azt mondta: annak jogi kötőereje nem volt, és érdemi hatást az sem gyakorolt a magyar politikai életre.

Szerinte egyébként az Európai Ügyészséghez való csatlakozás se lenne önmagában garancia a korrupció felszámolására,

például azért, mert oda is a magyar ügyészség delegálna tagokat.

Az EP-választás után már alig írtak alá

Pozitívnak tekinthető, hogy több tízezer aláírás összejött, aminek a Jobbik gyűjtötte össze a jelentős részét – mondta a párt országgyűlési képviselője, Bana Tibor. Elismerte: ugyan lehetett volna sikeresebb az aláírásgyűjtés, de annak örül, hogy a kérdés bekerült a köztudatba. Elmondta: a mostani kezdeményezéstől függetlenül igyekeznek a jövőben is minden szálat megmozgatni az uniós pénzek átláthó, korrupciómentes elköltése érdekében, például Gyöngyösi Márton EP-képviselőjükön keresztül.

Hogy Hadházy Ákos projektje miért volt sikeresebb az övéknél, arra azt mondta: a független országgyűlési képviselő előbb elkezdte az aláírásgyűjtést, annak volt egy felfutási ideje, ami miatt a másik már nem tudott akkora lendületet kapni.

„Tény és való az is, hogy az EP-választás után már csak minimálisan gyűltek az aláírások”. Hangsúlyozta:

Hadházy aláírásgyűjtése is a jó cél érdekében történt, annak a gyűjtését is segítette a Jobbik, ám szakmailag volt annyira megalapozott, mint az elbukott európai polgári kezdeményezés.

Sajnálják, de konkrétumot nem mondanak

Az Azonnali kereste az LMP sajtóosztályát is, ahonnan konkrétumokat nélkülöző válaszokat kaptunk, így nem tudtuk meg, hogy ők hány aláírást gyűjtöttek össze, ahogy azt sem, hogy a jövőben milyen konkrét lépéseket kívánnak tenni a cél elérése érdekében. „Sajnáljuk, hogy nem jött össze határidőre a megfelelő számú aláírás, de itt jegyeznénk meg, hogy mi a »Csatlakozzunk az EU Ügyészséghez« aláírásgyűjtésben is tevőlegesen részt vettünk. Az LMP megalakulása óta az antikorrupció legnagyobb élharcosa, a jövőben is azon vagyunk, hogy a megfelelő eszközök rendelkezésre álljanak” – mindössze ennyit közöltek.

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek