+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. szeptember 28. szombat, 09:29
A Szaúd-Arábia látogató nőknek a helyiekkel ellentétben nem lesz kötelező viselni az abbayát, a tetőtől talpig érő fekete leplet, de azt még nem tudni, hogy akkor pontosan milyen öltözék számít majd „erkölcsösnek”.

Történetében először turistavízumot vezet be Szaúd-Arábia. A turizmust annak jegyében futtatnák fel, hogy az ország jelenleg olajtól függő gazdasága több lábon is áljon – írja az Independent.

 

Ugyanakkor az ország idegenforgalmáért felelős vezető, Ahmed Al-Khateeb arra figyelmeztetett: a látogatóknak „erkölcsösen” kell majd öltözniük. Azt viszont nem részletezte, hogy pontosan milyen öltözék lenne megfelelő az ultrakonzervatív, vallásos ország szemében.

 

Annyi könnyítés ugyanakkor lesz a Szaúd-Arábiába látogató nők számára, hogy a helyiekkel ellentétben nekik nem lesz kötelező viselni az úgynevezett abbayát, vagyis a nőket a fejtől bokáig takaró fekete leplet.

 

Ahmed Al-Khateeb arról is beszélt: „történelmi pillanat” lesz az ország számára, hogy megnyitja kapuit a nemzetközi turisták előtt, a látogatók meg fognak lepődni, mennyi kincs van az országban a vibráló helyi kultúrától kezdve a természeti szépségekig.

 

Míg eddig a turizmus gyakorlatilag minimális volt az országban, az a céljuk, hogy 2030-ra évente százmillió látogatót vonzzanak.

 

Szaúd-Arábiában idén augusztusban vezették be, hogy a nők a férfiak engedélye nélkül is utazhassanak, ám még továbbra sem házasodhatnak, válhatnak el vagy vállalhatnak munkát önállóan.

 

Az ország nemrég amiatt is a figyelem középpontjába került, mert megtámadták az egyik olajfinomítójukat. Hogy vajon kiállhat a támadás mögött, és az milyen következménnyel járhat, arról itt írtunk részletesebben.

 

FOTÓlawepw / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás