+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. szeptember 28. szombat, 09:29
A Szaúd-Arábia látogató nőknek a helyiekkel ellentétben nem lesz kötelező viselni az abbayát, a tetőtől talpig érő fekete leplet, de azt még nem tudni, hogy akkor pontosan milyen öltözék számít majd „erkölcsösnek”.

Történetében először turistavízumot vezet be Szaúd-Arábia. A turizmust annak jegyében futtatnák fel, hogy az ország jelenleg olajtól függő gazdasága több lábon is áljon – írja az Independent.

 

Ugyanakkor az ország idegenforgalmáért felelős vezető, Ahmed Al-Khateeb arra figyelmeztetett: a látogatóknak „erkölcsösen” kell majd öltözniük. Azt viszont nem részletezte, hogy pontosan milyen öltözék lenne megfelelő az ultrakonzervatív, vallásos ország szemében.

 

Annyi könnyítés ugyanakkor lesz a Szaúd-Arábiába látogató nők számára, hogy a helyiekkel ellentétben nekik nem lesz kötelező viselni az úgynevezett abbayát, vagyis a nőket a fejtől bokáig takaró fekete leplet.

 

Ahmed Al-Khateeb arról is beszélt: „történelmi pillanat” lesz az ország számára, hogy megnyitja kapuit a nemzetközi turisták előtt, a látogatók meg fognak lepődni, mennyi kincs van az országban a vibráló helyi kultúrától kezdve a természeti szépségekig.

 

Míg eddig a turizmus gyakorlatilag minimális volt az országban, az a céljuk, hogy 2030-ra évente százmillió látogatót vonzzanak.

 

Szaúd-Arábiában idén augusztusban vezették be, hogy a nők a férfiak engedélye nélkül is utazhassanak, ám még továbbra sem házasodhatnak, válhatnak el vagy vállalhatnak munkát önállóan.

 

Az ország nemrég amiatt is a figyelem középpontjába került, mert megtámadták az egyik olajfinomítójukat. Hogy vajon kiállhat a támadás mögött, és az milyen következménnyel járhat, arról itt írtunk részletesebben.

 

FOTÓlawepw / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás