A Fidesz elérte, hogy én legyek Egerben a leggyűlöltebb ember – Mirkóczki Ádám az Azonnalinak

2019.09.27. 07:04

Ha mindenki hazaáruló, aki nem fideszes, akkor büszkén lesz hazaáruló, örül a Jobbik néppártosodásának, nem hagyja, hogy akármilyen pártközpontból dirigáljanak neki, beindítaná az egri éjszakai életet, és szerinte a fideszes városvezetés direkt rohasztotta le az egri focit: ezt mondja az Azonnalinak a jobbikos Mirkóczki Ádám, az egri ellenzék polgármesterjelöltje, aki már harmadjára indul a hevesi megyeszékhely polgármesterének, de idén győzelemre készül. Nagyinterjú.

A Fidesz elérte, hogy én legyek Egerben a leggyűlöltebb ember – Mirkóczki Ádám az Azonnalinak

Ambiciózus embernek tartja magát?

Igen.

Akkor hogyhogy indul az egri polgármesterségért? Mégiscsak országgyűlési képviselő, és mellette a nemzetbiztonsági bizottság elnöke is. Ezekhez képest a polgármesteri cím visszalépés, nem?

Eger városát vezetni egyáltalán nem visszalépés. Nem tartom kevesebbnek egy megyeszékhely polgármesterségét egy országgyűlési képviselőségnél, sőt!

A körzetben négyszer indult el eddig: kétszer országgyűlési választásokon Heves megye 1. számú egyéni választókerületének jelöltként, kétszer pedig az önkormányzati választásokon Eger polgármesterjelöltjeként. Egyik alkalommal sem nyert. Miért pont most jönne meg az ön számára a siker?

Mások voltak a célok 2010-ben és 2014-ben, mint most. A korábbi polgármesterjelöltség értelme a szavazatmaximalizálás volt: amelyik párt nem tud polgármesterjelöltet állítani, az jelentős hátrányból indul az egyéni körzetekben is. Bár a 2014-es önkormányzati választási eredmény elég szoros volt. Ha nem indítanak rám Nyíri Iván személyében egy kamujelöltet… (2014-ben Egerben a fideszes Habis László lett a polgármester 38 százalékos eredménnyel, mögötte Mirkóczki Ádám 26 százalékkal, a baloldali összefogás jelöltje, Szalóczi Géza 19 százalékkal, az említett független Nyíri Iván pedig 12 százalékkal végzett – a szerk.)

Ami a 2018-as országgyűlési választást illeti, ott már egyértelműen győzelemre készültünk, így azt az eredményt valóban vereségként értékeltem.

Viszont a választókörzeten belül Egert akkor is megnyertem; a többi 26 település egy részén viszont a Fidesz által megvásárolt tömeg vitte el a győzelmet.

De az akkori vereségnek is köszönhető, hogy most indulok: egyrészt erőt adott, hogy úgy nyertem Egerben, hogy nem volt akkor még semmi ellenzéki összefogás, másrészt, ha egyéni választókerületi képviselő lettem volna a parlamentben, időközi választást kellett volna kiírni a polgármesteri cím elnyerése után, amit nem biztos, hogy szerettem volna.

Nem a választók lebecsülése, amikor azt állítja, a kisebb települések egy részén a Fidesz vásárolta meg az emberek szavazatát?

Visszakérdeznék: ki az, aki lenézi a választókat? Talán én, amikor felhívom rá a figyelmet, hogy egzisztenciálisan kiszolgáltatott szavazókat vásárolnak meg vagy az, aki ezt teszi? A mélyszegény falvakban ez történt, a szavazatszámlálók be is számoltak ezekről az esetekről. Egerben ezt nem lehetett megcsinálni, meg is lett az eredménye.

Visszatérve az aktualitásokra: mit kell a polgármesterjelöltségében látnunk? Kiábrándult a nagypolitikából?

Egyáltalán nem. Van egy vízióm Egerről. Az motivál, hogy tudom, sokkal többet ki lehet hozni ebből a városból, sokkal jobban is lehetne csinálni, mint ahogy most teszik. Vannak problémák, amikkel évtizedek óta küzd a város, és a megoldáshoz sokszor csak a politikai szándék hiányzik, illetve a jelenlegi városvezetésnek semmilyen víziója nincs.

Szerintük a fejlődés abban merül ki, hogy mindent szürke térkövekkel befedünk, hozzáteszünk egy-két szökőkutat, és kész.

Tartalmi innovációjuk egyszerűen nincs.

Ha nyerne, mennyire tudna együttműködni Nyitrai Zsolttal, a térség országgyűlési képviselőjével?

Pontosan annyira, amennyire szükséges.

Tandembiciklizne vele, mint Habis László teszi azt a Fidesz plakátjain?

Arra biztos, hogy nem tudna rávenni. Mindennek van egy határa. Én azt állítom: jelenleg Egerben a legintegratívabb politikus én vagyok. Öt pártot és egy csomó civilt már sikerült a személyem és a programom mögé állítani, így számomra nem okoz gondot, hogy egy hatodik közösséggel is megtaláljam a közös hangot.

TANDEMBICIKLIZIK HABIS LÁSZLÓ (ELÖL) NYITRAI ZSOLTTAL (HÁTUL) EGER FŐTERÉN. FORRÁS: HABIS LÁSZLÓ / FACEBOOK

Legyen szó akár a kormánypártról és Nyitrai Zsoltról?

Igen. Egy polgármesternek az a feladata, hogy mindent megtegyen a város érdekében. Polgármesterként nem egy ellenzéki pártot képviselnék, hanem minden egrit, és a város érdekében tennék meg mindent, ami szükséges.

Most beszélőviszonyban vannak Nyitraival?

Persze, semmi konfliktus nincs köztünk. Habis Lászlóval ez már nincs így.

Miért nem?

A kampány miatt, amit ő ellenem folytat.

Nem haragszom rá, de nekem vele nincs miről tárgyalnom. Jó lett volna vele vitázni, de 2010 óta senkivel nem áll ki.

Mi a baja Habis László kampányával? Teljesen pozitív, mosolyog a plakátokon, a felirat meg azt hirdeti, hogy „a fejlődés velünk folytatódik”.

Folytat ő negatív kampányt is, főleg az interneten és az egri sajtóorgánumokban. Ha valaki megnézi a látszólag független, de egyébként szinte csak az egriek közpénzéből működő egerhirek.hu-t, ott a legalja fideszes kampányt fogja látni. Látszólag persze Habisnak ehhez semmi köze, ő nem mond negatív dolgokat, csak éppen a közpénzt biztosítja hozzá, hogy mások tegyék meg helyette. Van egy Facebook-oldal is, ami gyakorlatilag az én gyalázásomra jött létre.

Mi volt a legrosszabb, amit írtak önről?

Nehéz választani. Nyilván semmilyen hazugság nem esik jól az embernek.

Mondjuk, hogy migránsokat telepítene az egri laktanyába?

Igen, mondják ezt is, meg hogy minden héten Gyurcsányt látom vendégül az irodámban.

Nem járt még önnél Gyurcsány Ferenc?

Persze, hogy nem.

És fog?

Nem hiszem.

Tegyük fel, hogy megnyeri a választást. Nem tart attól, hogy Eger nem fog fejlesztési pénzeket kapni a kormánytól?

Nem, és ennek sok oka van. Egyrészt ott vannak a már megkezdett vagy hamarosan elinduló projektek, amikre már megkötötték a támogatói szerződéseket. Az itt felhasználandó uniós pénzeket nem is lehetne másra költeni. A kormány jól hátbaszúrná magát, ha azért, mert ellenzéki lett a polgármester, leállítaná a fejlesztéseket, ugyanis a fel nem használt összeget vissza kéne fizetnie az EU-nak.

Ráadásul ezeket a fejlesztéseket nyilván a nagy fideszes cégek kapják, tehát nem is lenne érdekük.

Mégis erre a félelemérzetre épül a Fidesz kampánya, egy egyszerű zsarolásra, hogy ha nem a kormánypártok nyernek, megszűnik minden, de ez hazugság.

Ráadásul egy város költségvetése négy bevételi forráson nyugszik. Egyrészt a lakosságarányosan járó normatív támogatáson; a vagyongazdálkodáson, ami helyi ügy, abban az országos politikának nincs tere, és Egernek van vagyona bőven; ott vannak még a helyi adók, ami úgyszint helyi kompetencia. Az egyetlen pillér, amire van ráhatása az országos kormányzatnak, és ahol akadályozni tudja az önkormányzatokat, az a pályázati rendszer.

Nem fél attól, hogy ha nagy ellenzéki siker lesz október 13-án, a Fidesz még drasztikusabban csökkenteni fogja az önkormányzatok hatásköreit?

Ezzel a Fidesz magát nyírná ki. A 3200 magyar település többségében fideszes többség van.

Jó, de hányszor hallottuk már, hogy ha a Fidesz ezt meg azt csinálja, azzal kinyírja magát. Aztán mégsem.

Ez azért súlyosabb történet lenne. Az, hogy az oktatás és az egészségügy jelentős részét kiszervezték az önkormányzatok alól, egy dolog. De mondjuk egy megyeszékhelynek még így is sok önálló jogköre van, és ha ezeket is elvennék, ha egy prefektusi rendszerben például a kormányhivatalok döntenének mindenben, a 2022-es országgyűlési választást elbukná a Fidesz. Azért, mert főleg a kistelepüléseken a fideszes mozgósítás a fideszes polgármestereknek, helyi prominenseknek és önkormányzati dolgozóknak köszönhető. Ha drasztikus mértékben venné el az országos kormányzat ezektől a szereplőktől a jogköröket, a Fidesz nem számíthatna az ő munkájukra.

Sok jogkört pont fideszes ellenállás miatt nem vettek el az önkormányzati szinttől.

Említette, hogy nem lát sok fantáziát Habis László városvezetésében. Mégis úgy tűnik, mintha virágozna a város: épül az M25-ös autóút, gyönyörű lett a belváros, átadták az új uszodát is.

Ezek nem Habis László döntései nyomán valósultak meg. Az M25-ös autópálya megépítését Orbán Viktor jelentette be a 2015-ös egri látogatásakor, igaz akkor 2018-ra ígérte, és még most sincs kész. Majd úgy állították be, mintha Habis és Nyitrai félelmetes tehetségének köszönhetően történne meg ez is, mint más beruházások.

Csak lobbiztak ezért felsőbb szinten, az ő érdemük is lehet, hogy ezek a projektek megvalósultak.

Fideszes körökből hallottam, hogy az uszodaépítés ötlete is úgy jött, hogy Orbán Viktor megnézte a Makovecz Uszodát, és azt mondta, el tudna itt képzelni egy országos vízilabda-utánpótló központot. Majd gyorsan „kitalálta itt mindenki”, hogy akkor építsünk egy uszodát.

De ez jó, nem? Amúgy is omladozott a régi Bárány uszoda.

Egyértelmű volt, hogy azt az uszodát fel kell újítani. De ami a lényeg: az említett fejlesztésekhez a polgármesternek sok köze nem volt.

Csak ő adja át, ami elkészül uniós pénzből. Ilyenkor persze soha nem akarják megállítani Brüsszelt.

Ha ön lenne a polgármester, és önnek kéne átadnia dolgokat, mennyivel lenne több köze hozzájuk, mint Habis Lászlónak?

Nyilván azokhoz a projektekhez lenne sok közöm, amiket én szorgalmaznék. Ott van például az egri laktanya. 2007-ben szűnt meg Egerben a katonaság, akkor költöztették el Debrecenbe a Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljat. Azóta, tizenkét éve a laktanya lényegében üresen áll, romlik le folyamatosan, miközben Habis László tizenhárom éve polgármester. Ez idő alatt Habis nemhogy nem próbálta megvenni a magyar államtól az ingatlanegyüttest, még ingyen sem kérte azt. És ma sem beszél arról, hogy talán ideje lenne valamit kezdeni vele, pedig rengeteg város kérte meg a Honvédelmi Minisztériumot, hogy az üresen álló laktanyákat – amiknek fenntartása, őrzése csak nyűg a minisztériumnak – hadd kapják meg ingyen. 2011 magasságában a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. meghirdette az egri laktanyát 70-80 millió forintos összegért, de Egernek esze ágában nem volt kezdeni valamit a helyzettel. Miközben lehetne a laktanya helyén létesíteni idősotthont, szociális gondozóhelyet és bérlakásokat, amikből nagy hiány van Egerben. Vagy éppen a közhivatalokat, mint a munkaügyi központ vagy a földhivatal, is oda lehetne költöztetni.

A Fidesz szerint meg a bérlakásokba költöztetné a migránsokat.

Persze, a Fidesz szerint azért akarok oda bérlakásokat, hogy az „illegális bevándorlókat” – akiket nem tudom, hogyan csempésznék át a határon – oda telepítsem le. De a viccet félretéve: az egyik legfőbb programpontom az egri laktanya városi tulajdonba vétele. Az most mindegy is, hogy azon a hatalmas területen uniós pénzből vagy magántőke bevonásával valósulnának-e meg a fejlesztések.

Az országban itt valósult meg először a teljes ellenzéki együttműködés. Hogyhogy ilyen gyorsan sikerült ezt összehozni?

Ezt a saját politikai sikeremnek tartom, de persze volt ennek is előzménye, ami egészen a tavalyi országgyűlési választások előtti időszakra nyúlik vissza: az együttműködés kialakítása már akkor megkezdődött. Mindennek az alapja a közös program volt, amiben a pártpolitika másodlagos szempont volt.  Nem akartam, hogy a budapesti pártközpontokból bármit rám erőltessenek. Ha ez történt volna, nem is vállaltam volna a polgármesterjelöltséget.

Nem jó brand Heves megyében már a Jobbik? Régebben azért elég erős volt itt a párt.

Most is erős.

De mégiscsak a pártokat elfedő civil szervezet, az Egységben a Városért Egyesület nevében indulnak.

A civil szervezettel azt akartam demonstrálni, hogy itt nem a pártok irányítják a jelölteket, hanem hogy mindenki, aki ebben részt vesz, a pártjától függetlenül végzi azt a munkát, amit Eger megkíván. Mindettől függetlenül persze támogat bennünket a Jobbik, az MSZP, a DK, a Momentum  és az LMP is, de ez még nem jelenti, hogy maradéktalanul vállalnám a programjukat. Van egy saját programunk, és minden jelölt elfogadta a feltételemet, hogy az a központi vezérfonál. Ezt magamra nézve is kötelezőnek tartom.

Hogyan tud együttműködni egy jobbikos egy DK-sal vagy egy MSZP-sel?

Úgy, hogy nagyszerű emberekről beszélünk, akik a helyi ügyekben nem az országos politikát jelenítik meg.

Semmilyen konfliktus nem volt akkor eddig?

Nem. Amikor idén márciusban bejelentettük az együttműködést, jöttek azzal, hogy „na majd ez atomjaira fog hullani, ezek magukkal sem tudnak együttműködni, nemhogy egymással”. Jött az EP-választás, ami Egerben is átrendezte az ellenzéki erőviszonyokat, és mi történt? Semmi, maradt minden ugyanúgy.

Próbálkozások sem voltak, hogy az EP-választási eredmény alapján kicsit átrajzolják az ellenzéki térképet?

Semmi ilyen nem volt, sem az EP-választás előtt, sem utána. Mondták fideszes körökből is, hogy azért komoly politikai teljesítmény öt pártot így magam mögé állítani. Úgy, hogy

nincsen a résztvevők között gyenge láncszem.

Pedig a Fidesz mindent megtett annak érdekében, hogy szétrobbantsa ezt az összefogást.

Például?

Álhíreket gyártottak, hogy most éppen kivel vesztünk össze, ki kit akar kifúrni, a közgyűléseken bombázták mindenféle beszólásokkal a jelöltjeimet, szóval konfliktust próbáltak generálni közöttünk minden eszközzel.

Ha már ennyire hangsúlyozza, hogy helyben nincs pártpolitika, mennyire tartja jónak Vona Gábor felvetését a pártmentes önkormányzatokról?

Mit értünk pártmentes önkormányzaton?

Hogy ne indulhassanak pártok az önkormányzati választásokon, mert csak a pártpolitikai konfliktusokat termelik újra helyi szinten – ezt mondja Vona Gábor.

Lényegében én ezt valósítom meg, úgyhogy nem vitatkozom Vona Gáborral. Magyarországon önkormányzati szinten a pártpolitika kifejezetten káros, aminek Eger meg is itta már a levét.

Nagyon megosztotta a pártpolitika a helyieket?

Igen. De ez nem csak Egerben van így. A fideszesek mindenkit gyűlölnek, aki nem fideszes.

Sok ellenzéki meg mindenkit gyűlöl, aki fideszes.

Nálunk ez annyira nem igaz. Persze, dühösek az emberek mindkét oldalon. De azért mégiscsak

a Fidesz legnagyobb teljesítménye az Egerben, hogy elérte a szavazóinál, hogy nálam gyűlöltebb ember nincs a városban

mindezt úgy, hogy soha nem ártottam az egrieknek. A győzelmem után nagy feladat lesz bebizonyítani az engem gyűlölőknek, hogy sokkal jobb lesz nekik, mint most.

Vona Gábor az Azonnalinak adott gyorsinterjújában, amiben a pártmentes önkormányzatokról kérdeztük, azt mondta, nagyon sokra tartja önt, és bízik benne, hogy sikerül megnyernie a választást. Mennyire maradt meg a kapcsolat önök között?

Nemrég beszéltünk telefonon, de nem vagyunk napi kapcsolatban.

Hívná Vona Gábort segíteni a kampányba?

Nem tudom, ez nem is jutott eddig eszembe. Nem hiszek abban, hogy elég, ha lehozunk ide egy országosan ismert közszereplőt. Szóval nem gondolom, hogy csak azon múlna a siker, hogy Vona Gábor idejön-e kampányolni.

Van egy harmadik polgármesterjelölt is, akiről még nem esett szó: a függetlenként induló, egy zöld és liberális Egerrel kampányoló Bódás Bianka. Nem érzi úgy, hogy az indulásával megnyílt a tér baloldalon, ami sok embert csábíthat, tekintve, hogy ön mégiscsak egy konzervatív értékrendű politikus? Nem gondolja, hogy Bódás Bianka miatt fog veszíteni?

Nem. Őt szerintem úgy használják ki, hogy ő nem is tud róla. Teljesen nyilvánvaló, hogy Schmuck Andor bácsi szólt Bódás Biankának, aki egyébként a Schmuck-féle Szociáldemokrata Párt szóvivőjeként dolgozott, hogy induljon el itt Egerben. Érdekes az is, hogy a Fidesz mellett csak neki vannak óriásplakátjai, citylightjai. Eközben nekünk, a valódi ellenzéknek esélyünk nincs ilyen helyeken megjelenni, mert szóba sem állnak velünk a plakáthelyeket árusító cégek.

Pont azt mondta korábban, hogy a 2014-es polgármesteri küzdelmet egy kamujelölt miatt vesztette el. Miben más a mostani helyzet?

A választók azóta megtanulták már helyén kezelni ezeket a kamujelölteket, és ez a tavalyi országgyűlési választáson is látszott. Akkor nem egy, hanem tizenegy kamujelöltet indítottak ellenem, akik körülbelül fél százalékokat kaptak csak. Nyilván valamennyi szavazatot elvisznek a kamujelöltek, de a választók mostanra tudják, hogy a meccs Habis László és köztem zajlik. Szóval nem tartok attól, hogy amiatt a Bódás Bianka miatt buknám el a választást, akiről az elmúlt években semmit nem hallottak az egriek.

Mondta, hogy ön szerint kihasználják Bódás Biankát. Áldozatnak tartja őt?

Nem akarom őt megbántani, meg szerintem ez az egy perc, amit beszélünk róla is több, mint amennyit érdemel az ügye. De azért olvasva a nyilatkozatait az a benyomásom, hogy Bódás Bianka politikailag még nem annyira „penge”. Szerintem nincs azzal tisztában, hogy valójában kinek tesz jót azzal, amit most csinál.

Visszatérve a Jobbikra: ha három szóban kéne jellemzi a párt helyzetét, mit mondana?

Meg kell újulni. Az önkormányzati választások után ez fog történni. Tudom, nagyjából, mi fog történni, de ez remélem, már nem az én dolgom lesz.

Örülne Jakab Péternek a Jobbik elnökeként?

Igen.

Van más, akinek jobban örülne, vagy Jakab Péternek kellene elnöknek lennie?

Nem tudom. Azért nem örülök ezeknek a kérdéseknek, mert akár elhiszik, akár nem, én tényleg csak Egerrel foglalkozom. Az országos politikával azon kívül, hogy a nemzetbiztonsági bizottság elnöki feladatait ellátom, abszolút nem foglalkozom.

Azt se tudom, kik akarnak indulni a pártelnökségért. Azt látom jelenleg, hogy Jakab Péterrel szimpatizálnak a szavazók is és a párttagság is.

De nem az elnök személyén fog múlni a Jobbik sorsa.

Hanem min?

A megújuláson.

De ez mit takar?

Ez majd az önkormányzati választás után lesz aktuális kérdés, de én nem temetem a Jobbikot. Van akkora beágyazottsága és emberállománya a pártnak, hogy megújítsa magát.

Az LMP ilyen szempontból sokkal aggasztóbb helyzetben van, sajnálnám őket, ha nem sikerülne nekik visszakapaszkodni.

Visszatérve a helyi ügyekre: dicsérje meg Habis Lászlót, és mondjon egy dolgot, ami jót csinált az elmúlt tizenhárom évben!

Tökéletesen építette ki a hazugság propagandáját.

Valóban pozitív dolgot nem tud mondani?

2014-ig meg tudta tartani a pártoktól való távolságot, és tényleg úgy viselkedett és dolgozott, mint egy lokálpatrióta. Ez nem tudom, minek köszönhetően, de megszűnt. Én Habissal egy fordított politikai evolúciós utat jártam be. Én pártszóvivőből lettem egy olyan politikus, aki egy minél heterogénebb és szélesebb választói közösséget akar eggyé olvasztani Egerben. Ő pedig pont fordítva, egy menedzsertípusú lokálpatriótából lett egy utolsó politikai báb, egy fideszes pártkatona, aki helyett mások hozzák meg a döntéseket.

Tegyük fel, nyer október 13-án. Mi lesz az első intézkedése polgármesterként?

Az egri demokrácia helyreállítása, ami persze több intézkedésből áll. Habis László megszüntette a polgármesteri fogadóórákat, a közgyűléseken betiltotta a lakossági hozzászólásokat. Egy egri ma sehol nem mondhatja el a véleményét, a polgármesterrel nem tud találkozni. Ezzel szemben én ezeket a lehetőségeket visszaállítom, igenis viselje el minden képviselő a kritikát, az egriek véleményét! Illetve

bevezetném az elektronikus népszavazás lehetőségét, ami alig kerülne valamibe, csak egy szoftver kell hozzá.

A belváros rehabilitációja négymilliárd forintba került, de a lakosok közül senki nem mondhatta el, milyen teret is szeretne!

A Fidesz nemzeti konzultációjának mintájára valósulna meg ez az elektronikus népszavazás?

Ez sajnos egy lejáratott kifejezés. Amit a Fidesz csinál nemzeti konzultáció címén, olyan, mintha azt kérdeznénk az emberektől, hogy fölkeljen-e holnap a nap. Én olyan népszavazást szeretnék megvalósítani, aminek tényleg tétje van, ha a városvezetés kardinális ügyekben akar döntést hozni. A Dobó térhez például nem mertem volna hozzányúlni anélkül, hogy ne kérdezzem meg az egrieket két-három látványtervet eléjük rakva, hogy amúgy mit szeretnének. Eger legkultikusabb területéről beszélünk. Ott van mindenki kedvence, a lovas szoborcsoport: azt nem tüntettem volna el még akkor sem, ha mondjuk polgármesterként nem akartam volna, hogy ott legyen.

EZT A LOVAS SZOBORCSOPORTOT TÜNTETTÉK EL

Legalább a városházáról már nem nézik a ló fenekét, rossz nyelvek szerint ezért kellett elvinni.

Ez baromság. Tüntetés, aláírásgyűjtés volt azért, hogy maradjon a téren a szoborcsoport. Ez olyan, mintha az egri várkapitány, Dobó István szobrát tennénk a vár délnyugati ágyúdombjára, mert ott jobban nézne ki. De ezek a szobrok mondhatni odanőttek, ahol vannak, az egri látképbe így épültek be. Azt meg persze senkinek nem jutott eszébe megkérdezni, hogy az egykori Centrum áruház csúnya szocreál épületével kezdeni kéne valamit. Ezeken a dolgokon változtatni nem pénz, hanem sokszor csak politikai szándék kérdése.

Beszéljünk még a helyi problémákról: sok fiatal felhozza, hogy alig vannak igényes szórakozóhelyek, és este tíz után megáll az élet. Ezzel mit kezdene?

Ha visszagondolok a húszas éveimre, ott volt az egykori Más Klub (későbbi nevén az Egal), ami teret adott mindenfajta zenének, a punktól kezdve az alteron át a metálig. Ezt a városvezetés lényegében beszántotta. Ott volt még az Ifiház, ami az én generációmnak egy gyűjtőtere volt, ahol naponta összejöttek szórakozni a gimnazisták és a főiskolások, és ahol voltak koncertek, táncházak, folklórestek és mozi is. Ezt teljesen dilettáns módon megszüntették, és egy Kepes-gyűjteményt hoztak a helyére, amit nem sokan néztek meg az elmúlt években.

Ön kipaterolná a Kepes-képeket, és visszahozná az Ifiházat?

Azt a közösségi teret, amit nekünk az Ifiház jelentett, mindenképpen visszahoznám. Ehhez azonban kéne látni, hogy melyik ingatlan lenne erre megfelelő. Nem vagyok a Kepes-gyűjtemény ellen, de nyilván meg lehet találni a mindenki számára megfelelő kompromisszumot.

És mi a helyzet azzal, hogy este tíz után megáll Egerben az élet?

Ennek az az oka, hogy a belvárosi lakosok tiltakoznak a késői nyitvatartás ellen. Erre nem az a megoldás, hogy a lakosokkal szemben engedjük, hogy a kocsmák éjfélig nyitva lehessenek. A javaslatom, hogy például a Klapka utcát (ahol egyetlen egri lakás sincs) lehetne átalakítani amolyan gasztronegyeddé. Ott meglenne a fiatalok és a középkorúak kulturált szórakozási lehetősége, jó lenne a turistáknak és az egrieknek is.

Unalmas város egyébként Eger?

Nem nevezném unalmasnak, de lehetne sokkal izgalmasabb. Aki szórakozásra vágyik, komoly korlátokkal találja magát szembe este tíz után.

Más téma: a borturizmus igazán nagy kitörési lehetőség lehetne Egernek, a Szépasszony-völgy nem mindig az igényes borfogyasztókkal szokott megtelni.

A Szépasszony-völgy komoly megújuláson ment keresztül, nem csak optikailag, hanem tartalmilag, minőségileg is. Sok pénzt költöttek rá, rendbe tették a színpadot, a gagyit kiűzték onnan.

Akkor már nincsenek ott tablettás bort fogyasztók.

Nem tudom, voltak-e valaha.

Voltak.

Én nem találkoztam soha ilyennel. Az kétségtelen, hogy régen egyes pincéknél a minőségben komoly problémák voltak. Ha ma megkérdezi valaki, hogy melyik pincehelyiségbe menjen, ahol normális bort lehet fogyasztani, mindegyiket tudom neki ajánlani, mert már nincs gyenge borozó vagy pince. Amit a Szépasszony-völgy kapcsán hibának látok, hogy ugyan komoly pénzből megépült a Márai Turisztikai Látogatóközpont, viszont nincs benne tartalom. Talán két éve voltam ott utoljára koncerten, a Quimby lépett fel, és később a gyerekekkel voltunk egy Alma-koncerten. De ennyi, amúgy nincs ott tartalom, pedig az ideális környezet lenne ilyen eseményekre, és ráadásul az a város tulajdonában van, Eger gazdagodna belőle. Míg mondjuk a Nyitrai Zsolt baráti köréhez kapcsolódó Feszt!Eger fesztivált kint rendezik meg a Bolyki-völgyben, amiből nincs haszna a városnak, sőt komoly összeggel támogatja azt, pedig azt a rendezvényt is nyugodtan meg lehetne tartani a Márai Központban is.

Ott van még a Szalapart kérdése, ahol főként cigányok és leszakadt társadalmi hátterű emberek laknak. Mihez kezdene jobbikosként ezzel a szegregált környékkel?

Ott komoly probléma a drog. Nem akarom Habisékra fogni, hogy erről ők tehetnek. Arról igen, hogy mennyi rendőr, polgárőr, illetve térfigyelő kamera van helyben, de

a családokat nem tudja szerintem egy önkormányzat megváltoztatni.

A Szalapart nem attól olyan, amilyen, hogy milyen a járdák állapota.

Több kamera, több rendőr kéne oda?

Mindenképpen. De ez az a helyzet, ahol a civil szervezetek sokkal hatékonyabb bevonása segíthetne. Azt nem tudom, hogy a város mekkora erőforrást ad az ilyen civil szervezeteknek, hogy hatékonyan tudják a munkájukat végezni. A polgármester a problémát nem tudja megoldani, de tudja támogatni azokat a közösségeket, hatóságokat, amelyek igen.

Egerben a legtöbben még mindig autóznak. Mit tenne azért, hogy többen biciklizzenek?

Ez megint azt a kérdést veti fel, hogy át lehet-e nevelni egy közösséget, hogy például sokkal többet használják a biciklit. A bicikliutak amúgy megvannak.

Kísérleti jelleggel mondjuk a budapesti MOL Bubi mintájára bevezethetnénk egy közbicikli-rendszert, partner leszek abban, hogy ezt kipróbáljuk, és megnézzük, mennyien használnák.

A belvároson kívül viszont sokkal fontosabb a közösségi közlekedés, ennek állapota katasztrofális Egerben. Annak rendbetétele tudná csökkenteni az autóforgalmat.

Szívesen látna elektromos rollert a városban? Hódmezővásárhelyen ez például kampánytéma.

Nem tudom. Nem akarok véleményt mondani egy olyan közlekedési eszközről, amit soha nem használtam. De ha máshol bevált már, miért ne? Az alternatív, innovatív megoldásokat pártolom. Annyira biztosan, hogy próbáljuk ki, és nézzük meg, hogy működnek-e ezek Egerben.

Kevés megyeszékhely van, ahol a focicsapat olyan rossz állapotban van, mint Egerben. Az EGER SE csak az NB3-ban játszik, és nincs szép stadion sem, ahogy edzhetne a csapat. Polgármesterként tenne azért, hogy több pénzt kapjon az egri foci?

Igen. Keresztapámat, Csuhay Józsefet Egerben nem kell bemutatni, ő a mexikói vébén volt válogatott labdarúgó, és a Videoton színeiben, a Real Madriddal játszott döntőben elhozott egy UEFA-ezüstérmet is. Szóval nagy focirajongó vagyok pici korom óta, a mai napig járok a gyerekekkel EGER SE-meccsekre, még ha NB3-as meccseken is kell most szenvedni. Viszont a rajongásom nem azt jelentené, hogy csak a foci, és minden mást büntetnék.

Focirajongóként akkor szomorú lehet látnia a csapat mostani állapotát.

Sajnos végignéztem, hogyan ment tönkre az egri foci. És ebben bizony – nem akarok ujjal mutogatni, de – Habis Lászlónak is van felelőssége. Például abban, hogy 2012-ben, amikor az egri csapat negyedszázad után visszajutott az NB1-be, a hazai meccseket világítási problémák miatt nem játszhatta Egerben. Helyette Diósgyőrben, Debrecenben, illetve a budapesti Vasas-stadionban kellett játszaniuk verőfényes napsütésben.

Akkor azért kéne valami stadiont, egy modernebb komplexumot építeni a mostani sportpálya helyett.

Mindenképpen, mert az lassan életveszélyes lesz. De úgy tudom, ez már eldöntött kérdés, hogy fognak építeni oda valamit. Visszatérve: olyanokat hallottam az EGER SE köreiből, hogy Habisék az egri cégeknek is megtiltották, hogy a TAO-jukat az egri focinak adják. Ha ez igaz, akkor nagyon durva.

A rossz nyelvek szerint azért tartják mesterségesen ennyire alacsony szinten az egri focit, mert anélkül a Mezőkövesdnek nem lenne akkora utánpótlása, hogy megfeleljen az NB1-es elvárásoknak.

Miért lenne érdeke Habis Lászlónak, hogy Tállai Andrásék focicsapatát támogassa az egriek kárára?

Szerintem Habis nem emlékszik rá, de fültanúja voltam egy beszélgetésnek a 2010-es ciklusban a parlamenti liftben pár nappal azután, hogy megnyertük az NB2-t, és bekerültünk az NB1-be. Beszálltam többedmagammal a liftbe, Habis nem vett észre, és valamelyik képviselő elkezdett gratulálni neki az eredményhez. Habis meg erre valami olyasmit mondott, hogy „a francnak se hiányzott még egy NB1-es klub”. Merthogy az mennyibe kerül.

Tisztán emlékszem erre, akartam is őt erről utána kérdezni, amire végül nem került sor. Szóval gondolom ezért érdeke Habisnak alacsonyan tartani az egri focit, mert sokba kerülne fenntartani egy NB1-es csapatot, és amúgy is utálja a focit. Ezeket nem tudom bizonyítani, de így hallottam, és a történtek alapján ez logikusnak is tűnik.

Visszatérve a választásra: ha nem jön be október 13-án az ellenzéki összefogás az országban, milyen fegyvere marad még az ellenzéknek Orbánékkal szemben?

Én másokkal ellentétben nem úgy fogom fel a választást, hogy Egerben Orbán Viktor rendszerét akarom leváltani,

hanem Egerből akarok egy sokkal élhetőbb várost csinálni.

Mit gondol, ahogy az EP-választáson, most is meg fogja közelíteni a Mi Hazánk a Jobbikot?

Egerből kiindulva a Mi Hazánk sehol nem lesz. Ők most szembesülnek azzal a problémával, hogy egy önkormányzati választáson nagyon sokat számítanak a helyben ismert, kompetens személyek.

Sok ismert politikus átment a Mi Hazánkba a Jobbikból. Köztük önkormányzati képviselők is.

Azok mentek el, akikkel már nem tudtuk elképzelni a közös munkát, szóval ez így van jól. És most – ellentétben az EP-választással – nem Dúró Dórát és Toroczkai Lászlót kell kiplakátolniuk, akik ismertek és mondanak nagyokat a tévében, hanem releváns, helyi ügyeket kellene hiteles emberekkel felmutatniuk. Heves megyében, ahol elvileg ők erősek, nem is tudott megyei listát állítani a Mi Hazánk.

Mit fog csinálni, ha elveszíti a polgármester-választást?

Ha így történik, lesz ezt két évem kitalálni. De azt már nagyjából eldöntöttem, hogy mit nem fogok csinálni.

És mit nem?

Ez egyelőre maradjon az én titkom.

Jobb kedvre derítette, amikor Volner János otthagyta a Mi Hazánkat?

Az időzítés meglepett, de várható volt.

Akkor végül is nem lepődött meg Volner döntésén.

Egyáltalán nem. Focihasonlattal élve, számomra a Mi Hazánk olyan, mintha egy csapat tizenegy középcsatárral állna ki a pályára. Nincs kapus, nincs védő, nincs középpályás, nincs szélső, és mindenki gólt akar rúgni.

A Mi Hazánknak vége lesz az önkormányzati választások után?

A Fidesz jelenlegi politikája nem engedi meg egy, még a Jobbik fénykoránál is radikálisabb pártnak, hogy öt százalék fölé kerüljön. A Fideszt mindent átvett a szélsőjobboldaltól, amit át akart venni. De ezzel nem is akarok különösebben foglalkozni, sok sikert nekik. Én nagyon messze vagyok tőlük, hála a jó Istennek, és a Jobbiknak, még ha veszteségeket is okozott, a legjobb döntése volt, hogy abbahagyta a korábbi politikáját, és megszabadult mindettől. Isten ments, hogy még egyszer olyan retorikát vigyünk, mint 2010 előtt!

Akkor is ez volt a legjobb döntése a pártnak, ha azt most össze lehet mosni Gyurcsány Ferenccel?

Akkor is. Nem érdekel, hogy kivel mosnak össze. Pontosan tudom, hogy ki vagyok és mit akarok. Arra, hogy mit hazudoznak rólam, már immunis vagyok. Nehéz ezzel bármit kezdeni. De

nem akarom a Fideszt jobbról előzni azért, hogy ne mondhassák rám, hogy hazaáruló vagyok. Ha a Fidesznél az a hazaáruló, aki nem fideszes, akkor örülök, hogy „hazaáruló” vagyok.

Természetesen nem vagyok, de ha csak ez a két kategória létezne, akkor büszke lennék arra, hogy nem vagyok fideszes.

INTERJÚFOTÓK: Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek