Nem találják a nyomozók a bosznai háborús bűnösöket

Szerző: Fekő Ádám
2019.09.26. 08:19

Az 1990-es évek népirtásában háborús bűnökkel vádolt gyanúsítottaknak majdnem a harmadát nem találják a hatóságok, ezért nem is tudják lezárni az ügyeket.

Nem találják a nyomozók a bosznai háborús bűnösöket

Bosznia-Hercegovina legfelsőbb bírósága egészen meglepő statisztikát közölt a szerdai ülésén:

a nyomozók nem érik el a boszinai háborúban háborús bűnökkel gyanúsított emberek harminc százalékát, mivel azok nincsenek az országban.
 

Ennek köszönhetően még mindig többezer  megoldatlan ügy él az 1992 és 1995 között zajlott háborúból. A helyzet már azért sem áll jól, mert a boszniai minisztertanács nem vállalta az ígéretet, hogy 2023-ig végére járnak az összes ügynek, miközben már az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet  is kritizálta az országot, amiért 2016 óta folyamatosan csökken a lezárt esetek száma – írja a Balkan Insight.

A boszniai háború a balkáni háború egyik legvérsebb időszaka: nagyjából 94 ezer ember halt meg benne, az áldozatok nagyjából fele civil volt. Többezer embert egyszerűen vallási és etnikai alapon gyilkolták le: 83 százalékuk muszlim, 10 százalékuk szerb, öt pedig horvát nemzetiségű volt. Az áldozatok pontos száma azért nem ismert, mert a mai napig akadnak feltáratlan tömegsírok a földdel egyenlővé tett országban, ezért akár a 97 ezret is meghaladhatja a halottak száma.

FOTÓ: Graffiti a szarajevói ostrom idejéből / Flickr

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek