Gendersemleges Barbie-babákkal támad a Mattel

Szerző: Fekő Ádám
2019.09.26. 07:40

A cég szerint az elfogadás ünneplésének jegyében épp itt az ideje kiszolgálni azokat a gyerekeket, akik nem akarják, hogy a nemek határozzák meg a játékaikat.

Gendersemleges Barbie-babákkal támad a Mattel

Elkészült a játék, amivel minden politikai korrektség ellen harcoló hazafit pár perc alatt az összeomlás felé tud lökni: a Mattel gendersemleges Barbie-babákat dobott piacra bevallottan azzal a céllal, hogy a játékokkal, illetve azok felöltöztetésével a gyerekek szabadon fejezhessék ki magukat, és megalkothassák azt a típusú babát, amivel azonosulni tudnak. A babákhoz ennek megfelelően többféle haj, ruha és egyéb kiegészítő jár, és a gyerekek válogathatják ki, melyik kombináció szimpatikus nekik. 

„A kutatásaink azt mutatták, vannak gyerekek, akik nem szeretnék, hogy a nemi kérdések határozzák meg a játékaikat. A játékok a kultúránkra reflektálnak, és mivel a világ egyre befogadóbb, úgy éreztük, itt az ideje létrehozni egy címkék nélküli babacsaládot”
 

mondta a BBC-nek Matell dizájnrészlegének vezetője Kim Culmone.

A Matellt évek óta kritizálják, azzal, hogy a Barbie-babák nem tesznek jót a fiatal gyerekek lelkivilágának hosszútávon: az állandóan vékony, tökéletesre sminkelt babák az önértékelést tehetik tönkre, illetve sokak szerint a nemi sztereotípiákat is erősíti, hogy a klasszikus Barbie igazából az öltözködésen kívül az égvilágon semmivel nem foglalkozik.

FOTÓ: Mattel

Fekő Ádám
Fekő Ádám az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek