„Lehet, hogy az orosz rendőrök eltörik a karodat, de legalább nem lőnek fejbe úgy, mint Amerikában”

Szerző: Kiss Dániel
2019.09.25. 13:27

Az orosz elnöki szóvivő mondta ezt arról, hogy a moszkvai nyári megmozdulásokon keményen léptek fel a rendőrök a tüntetőkkel szemben.

„Lehet, hogy az orosz rendőrök eltörik a karodat, de legalább nem lőnek fejbe úgy, mint Amerikában”

„Volt egy fiatalember, aki eldobott egy poharat. Figyelembe kell venni azt, hogy Amerikában ezért fejbe lőnék” – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egyetemi hallgatóknak egy kedden előkerült felvételen, amely a moszkvai Gazdasági Főiskolán készült.

Peszkov, aki az amerikai bűnüldözési szervekkel hasonlította össze az orosz rohamrendőrséget, kijelentette azt is, hogy

az Egyesült Államokban és Kanadában egy eldobott papírpohárért is szitává lőnek. Mi több, a lövöldöző rendőrt még ki is tüntetnék.

Peszkov mindazonáltal konkrét példával nem támasztotta alá a kijelentését.

A Kreml szóvivője azért

azt elismerte, hogy a rendőrség Oroszországban „lehet, nem túl udvariasan” szokta betuszkolni az embert egy buszba, meg eltörni a karját.

Az Agora orosz emberi jogvédő szervezet tavaly szeptemberi jelentése szerint 2015 óta fokozatosan nő a politikai aktivisták és újságírók ellen intézett támadások és fenyegetések száma, melyeket vagy a hatóságok követnek el, vagy szemet hunynak felettük. A Kínzásellenes Bizottság nevű orosz NGO nyári felmérése szerint minden tizedik, rendőri fogságba került orosz férfit megkínoztak.

A július 27. és augusztus 3. közötti megmozdulásokon az orosz hatóságok mintegy 2 ezer embert vettek őrizetbe, sok esetben túlzott erőszakkal, és több mint 100-at ítéltek 30 napig terjedő elzárásra. Mindemellett 332 emberrel szemben szabtak ki 10 ezertől 150 ezer rubelig (47 ezertől 710 ezer forintig) terjedő pénzbírságot.

A The Moscow Times írása szerint 9 férfit helyeztek szeptember 27-ig előzetes letartóztatásba tömeges zavargásokban való részvétel vádjával. Őket emellett a rendőrség elleni támadással is vádolják, amelyek azonban nem feltétlenül okoztak testi sérülést.

A 21 éves Szamariddin Radzsabovot például azzal vádolják, hogy egy műanyagpoharat dobott a rendőröknek, a 25 éves Szergej Abanicsev ugyanezt tette egy papírpohárral, a 48 éves Jevgenyij Kovalenko már egy szemetessel próbálkozott, a 28 éves Kirill Zsukov pedig egy rohamrendőr sisakvizorját próbálta felemelni. A 25 éves Ivan Podkopajev előzetes letartótatásba helyezése ugyanakkor jogosnak tűnik, mivel a fiatal férfinél egyebek közt egy kést és egy kalapácsot találtak a rendőrök. Peszkov vélhetően Szergej Abanicsev papírpohár-támadására utalt a felvételen. 

A moszkvai tüntetések nyomán egyébként már születtek bírósági ítéletek is, mint az korábban megírtuk, Alekszej Navalnij ellenzéki aktivistát többen beperelték a város megbénítása miatt. Mások mellett a Moszgosztransz moszkvai közlekedési vállalat nyújtott be Navalnij és a hozzá köthető ellenzékiek ellen kártérítési igényt, mert a július 27-i tüntetés, amelyre az ellenzéki aktivista szólított fel, akadályozták a közlekedést. Egyébként Navalnij nem volt ott a tüntetésen, mert 24-én 30 napos elzárásra ítélték pont a kormányellenes tüntetésre való felhívása miatt. Szeptember elején a közlekedési vállalat meg is nyerte a pert, Navalnijéknak pedig 1,2 millió rubelt (5,6 millió forintot) kell kifizetniük. 

A nemzetközi színtéren egyik legnagyobb port kavart eset pedig Pavel Usztinov színészé volt, akit szeptember közepén ítéltek 3,5 év börtönre, mert az augusztus 3-i tüntetés közelében állítólag kificamította az őt őrizetbe vevő rohamrendőrök egyikének a vállát. A 24 éves színész fellebbezett az ítélet ellen, másodfokon szabadlábon védekezhet.

Az ellenzéki hangok azonban nem csak Moszkvában hallhatóak, egy szibériai sámán például elindult gyalog az orosz fővárosba, hogy kiebrudaálja Vlagyimir Putyint a hivatalából. A jakutföldi sámánt azonban 3000 kilométer megtétele után az orosz hatóságok megállították, letartóztatták, és beutalták a pszichiátriára.

A favorit azonban az egyik augusztus 3-i őrizetbe vételről készült felvétel, amely egy kérdés-válaszból áll. 

„ - Elnézést, Ön blogger?

 - Igen.”

És már viszik is.

NYITÓKÉP: Wikipédia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek