Államvallássá tenné a korrupciót az új horvát elnökjelölt

2019.09.25. 08:22

A filmrendező Dario Juričan úgy csinált magának hírverést, hogy megváltoztatta nevét a jelenlegi zágrábi polgármester nevére.

Államvallássá tenné a korrupciót az új horvát elnökjelölt

Horvátországban javában zajlik az elnökválasztási kampány: nemrég jelentette be egy horvát filmrendező, született nevén Dario Juričan, hogy elindul a 2020. januári elnökválasztáson Milan Bandić néven, miután hivatalosan is megváltoztatta a nevét erre.

Hogy miért pont Milan Bandić-ra változtatta a nevét? Mert ugyanígy hívják a horvát főváros, Zágráb jelenlegi korrupt főpolgármesterét.

A zágrábi főpolgármester a horvát politika nagy túlélője: először a Horvát Szociáldemokrata Párt színeiben politizált, de amikor pártja nem támogatta elnökjelöltségét, függetlenként ráindult annak jelöltjére, amiért a szocdemek ki is zárták. Ugyan az elnöki széket nem szerezte meg, de immáron tizenkilencedik éve irányítja a horvát fővárost, annak ellenére, hogy neve összefort a korrupcióval, és az egyik legkorruptabb politikusok között tartják számon.

Szarkazmussal a korrupció ellen

Így már nem is meglepő, hogy a született nevén Dario Juričan, hivatalosan immáron Milan Bandić néven induló jelölt szlogenje miért a „Korrupciót mindenkinek, ne csak a kiváltságosoknak!”, amivel a horvát korrupciós helyzetre próbálja felhívni a figyelmet, ami Európában az ötödik legrosszabb a hatodik Szlovákia és a negyedik Románia között (ugyanezen az előkelő listán Magyarország a harmadik helyet foglalja el).

A filmrendező választási ígéretei között van a Korrupciós Minisztérium felállítása, amivel alkotmányosan védené a korrupciót, illetve egy interjúban azt is elmondta, számára evangéliumi küldetés a korrupció terjesztése. Ugyanitt azt is kijelentette, hogy bármit ígér a többi elnökjelölt, ő annak a dupláját fogja. Juričan ezenkívül megjegyezte, hogy jelenleg a korrupció a gazdasági és a politikai elit kezében van, amit ő, mint Milan Bandić elnökjelölt, szeretné visszaadni a „kicsi korrupt embereknek”.

Juričannak egyébként jövő év elején fog megjelenni az új dokumentumfilmje, a „Kumek”, ami épp a zágrábi polgármesterről, az immáron névrokon Milan Bandićról fog szólni.

Ez a filmrendezőnek sorozatban már a harmadik olyan filmje lesz, amiben a korrupt horvát elit egy tagjának a történetét meséli el. A filmrendező azonban nem médiahekknek szánja a jelöltségét, hanem pont ellenkezőleg: Juričan/Bandić szerint ezzel erősíteni szeretné a demokráciát, illetve közelebb hozni azt az emberekhez.

A korrupció komoly probléma 

Horvátországban a korrupció az egyik legégetőbb probléma. A Total Croatia News leírása szerint a megvesztegetés bevett szokás az üzleti világban, a hatóságok pedig nem igazán küzdenek a korrupciós ügyek felgöngyölítéséért.

Ezenkívül az egész országban jellemző az az itthon is megszokott gyakorlat, hogy önkormányzati és állami szereplők bizonyos cégekre szabva írnak ki beruházásokat, ahogy törvényeket és jogszabályokat is módosítanak kiváltságos csoportok kedvéért, mert a regnáló politikusok a kenőpénzt felhasználva könnyebben többet tudnak kampányolni, és ezáltal hatalomban maradni.

Sűrű a mezőny

Délnyugati szomszédunknál 2020 januárjában tartják az elnökválasztást, ahol jelenleg három jelölnek van két számjegyű támogatottsága: a jelenlegi köztársasági elnököt, Kolinda Grabar-Kitarovićot 28,5 százalékra, a volt szociáldemokrata miniszterelnököt, Zoran Milanovićot 24,8 százalékra, és a volt pécsi horvát konzult, szlavóniai rockénekest, Miroslav Škorot pedig 18,2 százalékra mérik.

Ahogy egy korábbi elemzésünkben írtuk, míg a regnáló államfő Grabar-Kitarović és a volt pécsi konzul, Miroslav Škoro a jobboldali választókat osztják fel egymás között, lehetséges, hogy végül Zoran Milanović lesz a nevető harmadik. Ebbe a küzdelembe száll be a zágrábi polgármester nevét felhasználó filmrendező.

Hogy így akar-e ingyen reklámot szerezni a filmjének, vagy, hogy ő lesz a következő Zelenszkij, egyelőre nem tudjuk. Ahogy azt sem, hogy az igazi Milan Bandić is elindul-e.

MONTÁZS: Azonnali (képek forrása: Facebook)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek