Szorul a hurok Strache körül: magáncélokra használhatta az FPÖ pénzét, testőrét pedig az este őrizetbe vették

Szerző: Techet Péter
2019.09.24. 17:06

Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár még bukása után is okoz gondot pártjának: egy belső vizsgálat szerint a volt pártelnök a pártkasszából finanszírozta saját kiadásait is. Közben keddre virradó éjjel őrizetbe vették Strache volt testőrét is, akinek szerepe lehet az ibizai videóban.

Szorul a hurok Strache körül: magáncélokra használhatta az FPÖ pénzét, testőrét pedig az este őrizetbe vették

Amikor 2005-ben átvette az FPÖ-t a Haider-féle neoliberális társaságtól, Heinz-Christian Strache azt mondta: gazdag emberek egy szegény pártot csináltak. Azt rótta fel az előző vezetésnek, hogy kiürítették volna saját céljaikra is a pártkasszát.

Tizennégy évvel később, immár bukott pártelnökként, hasonló vádakkal szembesül maga Strache is: egy névtelen feljelentés nyomán a párt belső vizsgálatot kezdeményezett, ugyanis

a gyanú szerint Strache magánkiadásait is a pártkasszából finanszírozta.

A Heute bulvárnapilap információi szerint a bécsi FPÖ Strache számára saját bankszámlát vezetett, amin havi tízezer euró állt a politikus rendelkezésére – alapvetően magánkiadásainak fedezésére. Noha a pénz elvileg nem erre szolgált volna, a gyanú szerint Strache a magánkiadásainak számláit is a párt ezen kontójának terhére írta.

A néppárti Sebastian Kurzhoz közelálló Österreich bulvárnapilap információi szerint többek között

a pénz Strache öltönyeire, valamint felesége, a hétvégi parlamenti választáson az FPÖ színeiben induló Philippa Strache ruháira ment el. De vélhetően a párt fizette Strachéék lakásának havi 3500 eurós lakbérét is.

Az Österreich úgy tudja: a Strachének havonta jutottatott tízezer eurón felül felesége további tizenegyezer eurót kapott a párttól – szintén alapvetően az életmódjának finanszírozására. Ő ezt tagadja, bár azt elismeri, hogy a pénz egy részét felvette – mind mondja, a párt állatjogi tanácsadójaként végzett munkájáért.

Egyszerre indított az FPÖ bécsi szervezete és a bécsi ügyészség is vizsgálatot az ügyben. Az FPÖ bécsi szervezete már megerősítette: valóban voltak szabálytalanságok a Strache számára nyitott bankszámla kezelésében. Az ügyészség hétfőn megkezdte a nyomozást Strache ellen, mellette még másik két gyanúsított van: egykori irodavezetője és egykori könyvelője.

Dominik Nepp – aki Strache után vette át a bécsi FPÖ vezetését – már a szeptember elejei kongresszuson, ahol Norbert Hofert választották a párt elnökévé, állítólag egy rendkívüli ülést hívott össze, ugyanis ő már akkor tudta: a bankszámlaügy bármikor kirobbanhat a kampányban. Nepp hétfőn megerősítette a sajtónak a belső vizsgálat tényét: hat évre visszamenőlegesen fogják megnézni a Strache-számla költéseit. Azt is közölte: amióta nem Strache a párelnök, bizonyosan semmiféle kiadását nem fedezte a párt.

Strache hétfő délután posztolt egy Nepp-pel közös fotót a Facebookra azzal a szöveggel, hogy nem osztják meg őket holmi pletykák és újságcikkek, és szerinte ez a választás előtti lejáratás ugyanannak a „hálózatnak” köszönhető, mint az Ibiza-videó. 

Házkutatás és őrizetbe vétel Strache volt testőrénél

A Der Standard napilap információi szerint amúgy már 2015-ben értesülhetett az ügyészség a kifizetésekről, de mivel az akkori feljelentő pénzt kért volna a további információkért, egyelőre nem egészen érthető okokból az ügyészség ejtette az ügyet. Vélhetően Strache egykori testőre fordult már akkor is az ügyészséghez. A férfi egy 2014-es sérelme miatt évek óta gyűjtött adatokat Strache ellen.

Hétfő este aztán házkutatást tartottak nála, vélhetően a „gyűjteményét” akarta a bécsi rendőrség lefoglalni.

A volt testőr ugyanis többek között fotókat készített Strache pártkasszáról elszámolt magánkiadásairól. De szerepe lehetett az ibiziai videó elkészítésében és nyilvánosságra hozatalában is.

Utóbbival összefüggésben került sor az éjszakai házkutatásra, ami után – keddre virradó éjjel – a férfit őrizetbe is vették.

Az FPÖ reakciója eddig csupán annyi, hogy azonnali hatállyal kizárták a volt testőrt a pártból.

Ausztriában most vasárnap tartanak parlamenti választást, ahol biztosnak tűnik, hogy az ÖVP fog nyerni, csak az a kérdés, hogy kivel köt majd koalíciót. Az FPÖ nagyon szeretné folytatni az ibizai videóbotrány miatt félbeszakadt közös ÖVP-FPÖ kormányzást, a választókat pedig azzal riogatják, hogy mi lesz, ha Kurz majd mégis inkább a Zöldekkel lép koalícióra.

FOTÓ: HC Strache egyik klipje

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek