Eurómilliókkal többet szánna vezetői magánrepülős útjaira az EU

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.24. 08:54

Bár egyre több szó esik arról, hogy az Európai Unió küzdene a klímaváltozás és a károsanyag-kibocsátás ellen, attól még belefér nekik, hogy több pénzt fordítsanak az egyik leginkább környezetszennyező utazási módra.

Eurómilliókkal többet szánna vezetői magánrepülős útjaira az EU

Ugyan az Európai Unió azt kommunikálja, egyre nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a zöld ügyekre, mégis több mint 3,5 millió euróval megemelik azt a keretet, amiből vezető tisztviselői magánrepülőgéppel utazhatnak – írja a Politico egy szeptemberben megjelent közbeszerzési kiírásra hivatkozva. Az összeg közel 1,1 milliárd forintnak felel meg.

Eddig az uniós vezetők magángépezésére 7,14 millió eurót (2,2 milliárd forintot) szántak a 2016-tól 2021-ig tartó öt éves időszakra, ezt az összeget növelték most meg 10,71 millió euróra (3,3 milliárd forint).

A „légi taxit” többek közt az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács elnöke és az Európai Parlament elnöksége használhatja stábjával együtt.

Az Európai Bizottság szerint egyébként csak akkor bérelnek magánrepülőgépet, ha nincsen más lehetőség. Hangsúlyozták azt is: attól még, hogy a magánrepülőgép bérlésére fordítható keretet megnövelték, nem biztos, hogy a teljes összeget el is fogják költeni.

A keret növelése annak fényében különösen érdekes, hogy az Európai Bizottság idén megválasztott új elnöke, Ursula von der Leyen éppen, hogy azt ígérte: 2050-re klímasemleges lesz az EU. Ezen felül azt is szeretné elérni, hogy 2030-ra az unió országainak károsanyag-kibocsátását legalább a felével csökkenjen az 1990-es szinthez képest. Ehhez képest viszont a magánrepülőzés éppen, hogy a környezetre az egyik legkárosabb közlekedési mód.

FOTÓ: Michael Coghlan / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek