Kampányajándék Tápiószelén: ingyen sör a polgármester arcképével

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.24. 15:42

Nem a Kétfarkú Kutyapárt osztogatta az ingyen sört, hanem a regnáló polgármester, aki szerint ez amúgy nem befolyásolja a választókat.

Kampányajándék Tápiószelén: ingyen sör a polgármester arcképével

Az idei őszi tápiószelei városnapon nemcsak a koncerteknek örülhettek a helyiek, hanem annak is, hogy ingyen sört is kaptak a mulatsághoz. A sört egyenesen a város polgármesterétől, Kovács Ferenctől kapták, akinek az arcképe szerepelt az ital dobozán a „Hallgass a szívedre… Szavazz a Ferire!” felirattal egyetemben – tudta meg az Azonnali.

Az biztos, hogy kiélezett választás várható Tápiószelén. A Tápiószeléért Társaskör színeiben induló Kovács Ferenc ugyanis már a 2015-ös időközi választást is csak alig egy hajszállal nyerte meg, pedig már akkor is osztott saját arcképes sört.

Akkor Kovács 44,8 százalékot kapott, míg riválisa, Majoros Tibor a Tápiószelei Polgárok Egyesületétől 42,75 százalékot. Míg négy éve három induló volt, idén már négy is akad, köztük a Kovácsot megközelítő rivális, Majoros is. Hogy mi is történt az ominózus szeptember 14-ei városnapon, arról Kovács Ferenc maga beszélt az Azonnalinak.

„Ezek ártatlan dolgok”

„A fél országban láttam már mindenféle osztogatásokat”

– kommentálta az esetet Tápiószele polgármestere az Azonnali megkeresésére. Hogy ezek szerint az is jellemző-e, hogy a polgármesterek saját arcképükkel ellátott sört osztassanak, arra azzal kérdezett vissza: „mert ön még nem látott ilyet?”. Kovács azzal folytatta: krumpliosztástól kezdve már mindent lehetett látni. Hogy ez rendben van-e, vagy a szavazatvásárlásra hajaz, arra a felvetésre azt mondta: az emberek felnőttek, tudni fogják, hogy a szavazófülkében kire, miért, és hogyan szavaznak,

„nem hiszem, hogy ez bármiféleképpen befolyásolna bárkit is”.

A polgármesternek arra is volt válasza, hogy ha nem befolyásolnak senkit, akkor miért osztogattak sört. „Csak fel akartuk hívni a figyelmet, hogy választások lesznek”.

„Ezek ártatlan dolgok. Van, aki lecsót osztott, van aki kávét, palacsintát meg mindenfélét. A sörrel kapcsolatban egy helyi hölgy azt írta:

nehéz is lett volna az arcképemet egy lecsóba beletenni”.

Vagyis Kovács Ferenc szerint az eseményen mind a négy polgármesterjelölt próbálta valamivel etetni-itatni az embereket, a sör „lehet, hogy látványosabb volt, mint a palacsinta”. Egyébként nemcsak a sörön, de az üdítőkön is szerepeltek a Kovács arcképével ellátott matricák, „de a másik sátorban meg hatalmas képpel ott volt a polgármesterjelölt úr, és osztogatta az ételt az embereknek. Szerintem az ugyanaz”.

Kampányfogás, ennyi

A városvezető szerint egyébként az akció népszerű volt az emberek között, „egy mosollyal vették el a sört”. Arra viszont, hogy pontosan hány sört osztottak szét, már nem emlékezett. Az ital költségeit egyébként nem neki kellett állnia, egy vállallkozó biztosított neki néhány karton sört. 

Hogy a korábbi választási győzelméhez hozzájárult-e, hogy már akkor is osztottak sört, azt Kovács Ferenc szerint egy közvéleménykutatótól kellene megkérdezni, „mi kutatásokat nem végeztünk” – mondja. Szerinte az ügyet egyébként néhány ember felfújta helyben.

„Ez egy kampányfogás, ennyi.”

Hozzátette: ők egy vidéki kisváros, azok a dolgok, amik a nagypolitikában vannak, idővel begyűrűznek hozzájuk is, például országgyűlési képviselők is osztogatnak mindenfélét. „Ha abban nincs kivetnivaló, egy helyi polgármesterjelölt is élhet a dologgal”.

Kovács Ferenc arról is beszélt: mikor először „birizgálták” az ügyet, akkor utánanézett: a törvény nem tiltja az osztogatást. Tény, az aláírásgyűjtés időszakában „nem lehet kvázi megvásárolni az aláírásokat”, „de utána etetni-itatni lehet az embereket”. Hogy a későbbi rendezvényein lesz-e sör, arra azt mondta: a kampánynyitóján sem volt, amit múlt pénteken tartottak. Hogy a kampányzárón lesz-e, arra azt mondta: majd megkérdezi a fiatalembert, aki korábban biztosította a sört. „El tudom képzelni. Miért ne?”

Kovács Ferenc egyébként bizakodó az esélyeit illetően, de szoros versenyre készül, hiszen az elmúlt húsz év is mindig nagyon szoros eredményeket hozott. 

Mint a polgármester kérdésünkre elmondta:

ő maga ritkán iszik sört.

Ha mégis sörözik, akkor általában Heinekent iszik, de alapvetően inkább borpárti, néha vacsora utána szívesen megiszik egy pohár vörösbort. Ő maga egyébként Löwenbrau-t osztogatott, de a márkára nem is emlékezett. (A müncheni sörmárkát Magyarországon a Borsodi gyártja.)

Egyébként nem Kovács Ferenc az első, aki ingyen sörrel népszerűsíteni magát: a tavalyi áprilisi parlamenti választások előtt a fideszes Németh Szilárd arcképével ellátva osztogattak Csíki sört egy csepeli rendezvényen.

FOTÓ: Olvasónk.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek