A magyarok nem hülyék, majd leváltják Orbánt, ha akarják, mondta Andrej Babiš

Szerző: Bakó Bea
2019.09.24. 12:08

A cseh miniszterelnök pártjából érkezik az új jogállamiságért felelős EU-biztos is. Hogy mi várható tőle, arról is beszélt Babiš a Die Weltnek.

A magyarok nem hülyék, majd leváltják Orbánt, ha akarják, mondta Andrej Babiš

Megvédte a magyar és a lengyel kormányt a Die Welt német lapnak adott interjúban Andrej Babiš cseh miniszterelnök: az ő pártja, az ANO a liberális Renew Europe-frakcióban ül az EP-ben, amely a magyar és a lengyel kormány hangos kritikusa. Az ANO adja majd Věra Jourová jogállamiságért felelős biztost is. Babišt ugyanakkor sokat kritizálják Nyugat-Európában korrupciógyanús ügyei miatt.

Mi várható a cseh jogállamiságbiztostól a magyar hetes cikk ügyében?

Babiš büszke rá, hogy Věra Jourová már másodszor kap posztot az Európai Bizottságban, és különösen örül neki, hogy az ANO-s politikus a jogállamisággal kapcsolatos portfóliót kapja, ez ugyanis a Csehország iránti bizalmat bizonyítja szerinte. „Természetesen Jourová asszony az Európai Bizottságnak, és nem a cseh kormánynak fog dolgozni” – tette gyorsan hozzá.

Arra a kérdésre, hogy von der Leyennel jobban tudnak-e majd együtt dolgozni, mint a jelenlegi bizottsági elnök Jean-Claude Junckerrel és alelnökével, Frans Timmermansszal, Babiš azt mondta: Már most jobb a viszonyuk von der Leyennel, mint Junckerrel, Timmermansról pedig inkább nem is akar beszélni. Von der Leyennek a jelölése után a harmadik útja Prágába vezetett Párizs és Varsó után, tehát ő tudja, milyen fontos az együttműködés a régióval, ráadásul Jourová és a szlovák Maroš Šefčovič személyében két V4-es alelnöke is lesz a Bizottságnak.

Arra a felvetésre, hogy Jourová mennyire fog hatékonyan fellépni a Magyarország és Lengyelország elleni 7-es cikkes eljárásokban, 

Babiš úgy válaszolt: „Lengyelország és Magyarország szuverén országok, ahol demokratikus választások vannak, az internet nincs cenzúrázva, az emberek pedig nem hülyék.

Ha nem elégedettek a kormányukkal, majd leváltják őket.”

Senkinek sincs annyi pénze, hogy megvegye Babišt

A Die Welt riportere felvetette azt is a cseh miniszterelnöknek, hogy hirtelen ejtették a cége által jogosulatlanul felvett EU-s pénzek miatti nyomozást (amely ügy miatt több tömegtüntetés is volt Prágában), ugyanakkor az EU csalás elleni hivatala, az OLAF továbbra tiltott állami támogatásra gyanakszik. „Micsoda rossz vicc!” – mondta erre Babiš. Szerinte az új OLAF-vezér (a hivatalt tavaly augusztus óta vezető finn Ville Itälä) azt sem tudta, hogy ő visszafizette ezeket a szubvenciókat, és emberek, akik ellene dolgoznak, „kitalálnak dolgokat”, azért erőltetik ellene a nyomozásokat. Különben is, „kérdezzék meg a választókat, minek szavaznak rám, ha ennyire szörnyű alak vagyok!”

Erre a riporter felvetette az ellene szervezett tömegtüntetéseket, amiket azonban Babiš szerint nem kell komolyan venni, azok nem tükrözik az általános hangulatot az országban. „Az első tüntetések után megnyertem az EP-választást” – tette hozzá.

„Rendes fickó vagyok, még segítek is nekik. Csökkentettem a busz- és vonatjegyek árát, úgyhogy olcsóbban utazhatnak, amikor ellenem jönnek tüntetni”

– viccelődött Babiš, aki azt is megmagyarázta, miért nem korrupt ő valójában. „Azt olvasom mindig az újságokban, hogy kőgazdag vagyok. Igen, kőgazdag vagyok, ezért nem vagyok korrupt. Senkinek sincs elég pénze, hogy engem megvegyen. Egyébként egy alapítványt is csináltam, de ez egy olyan hír, amit az újságírók nem akarnak meghallani.”

Épp kedden tették egyébként közzé a leggazdagabb csehek friss listáját, amelyen a cseh miniszterelnök a másodikról a negyedik helyre csúszott vissza: egy ingatlankereskedő és egy energetikai vállalkozó is megelőzte őt.

NYITÓKÉP: Babiš Prágában fogadja Orbánt a V4-ek cseh elnökségének megnyitóján. Fotó: Andrej Babiš / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek