Önkormányzati kiadványban kampányoltak a fideszes polgármesternek, a választási bizottság szerint ez nem oké

Szerző: Bakó Bea
2019.09.23. 14:04

A Láng Zsolt vezette II. kerület kiadványa negyven oldalon büszkélkedett a sikerekkel, szerintük ez nem kampány. A Fővárosi Választási Bizottság szerint viszont az.

Önkormányzati kiadványban kampányoltak a fideszes polgármesternek, a választási bizottság szerint ez nem oké

13 év együtt, Buda zöld szívében. Ez a címe annak a II. kerületi önkormányzati kiadványnak, amely nem a kerületi újság, hanem egyetlen alkalommal jelent meg, méghozzá most, az önkormányzati kampányban, és Láng Zsolt fideszes polgármester személyes honlapjáról online is elérhető.

ÍME, EGY OLDAL A SIKERKOMMUNIKÁCIÓBÓL.

Hosszasan sorolják benne, hogy milyen jó az élet minden területén minden a II. kerületben, mennyi minden fejlődött, mindezt pedig egy interjú koronázza meg Láng Zsolttal és fideszes alpolgármesterével, amely mindössze három barátságos kérdésből áll. A kiadványon nincs egyetlen Fidesz-logó sem, és az impresszum szerint is az önkormányzat, nem pedig a párt a kiadója. 

A kiadvány miatt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt tett kifogást a helyi választási bizottságnál, arra hivatkozva, hogy az közvetlenül a polgármesterhez köti a kerületbeli fejlesztéseket, miközben nem jeleníti meg az ellenzéki pártok álláspontját, ezért sérti a választási eljárás olyan alapelveit, mint az esélyegyenlőség és a jóhiszemű, tisztességes joggyakorlás. 

A helyi választási bizottság elutasította a kétfarkúak kifogását arra hivatkozva, hogy nincs szó a kiadványban pártokról,

kormányzótöbbségről és ellenzékről, és a lapban nem buzdítanak egyetlen párt vagy jelölt támogatására sem.

A Kutyapárt fellebbezett, és a másodfokon eljáró Fővárosi Választási Bizottság már máshogy gondolta a dolgot. Az Azonnali birtokába került hétfői határozat szerint igenis kampánykiadványról van szó, akkor is, ha konkrétan nem szerepelnek benne pártok, és nincs szó benne a jelöltekről vagy jelölőszervezetekről. Ettől még a füzet alkalmas a választói akarat befolyásolására, mivel abban a polgármester és az alpolgármester megjelentetése azt sugallja a választók felé, hogy a fejlesztések és az elért eredmények hozzájuk köthetők – így a Fővárosi Választási Bizottság.

Vagyis sérült az esélyegyenlőség alapelve, hiszen

az önkormányzat közpénzen megjelenő kiadványában nagy megjelenési lehetőséget biztosít az egyik jelölőszervezet jelöltjei számára, ezzel pedig azt sugallja, hogy a polgármester kampányát támogatja. Ráadásul tájékoztatás címszó alatt történt mindez ilyen egyoldalúan,

ami meg a jóhiszemű joggyakorlás elvével ellentétes – áll a másodfokú határozatban, ami ellen egyébként még kérhet az önkormányzat bírósági felülvizsgálatot.

NYITÓKÉP: Láng Zsolt bezöldítette a kampányát: a zöld szívecske hatalmas, a Fidesz-logó aprócska. Kép forrása: II. kerületi Fidesz / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek