A brit Munkáspárt-szavazók több mint fele lemondatná Jeremy Corbynt

Szerző: Illés Gergő
2019.09.23. 08:48

A baloldali pártvezér nem tudott egyértelműen állást foglalni a brexitkérdésben, szavazótábora bünteti is rendesen a Munkáspártot.

A brit Munkáspárt-szavazók több mint fele lemondatná Jeremy Corbynt

A 2017-es brit előrehozott választásokon a Munkáspártra szavazók több, mint fele lemondatná a párt jelenlegi, brexit-politikája miatt egyre népszerűtlenebb pártelnököt – írja a Reuters egy hétfőn megjelent közvélemény-kutatásra hivatkozva.

Két éve még szerették, most a többség már elküldené

A YouGov által készített felmérés azt mutatja,

a két éve még Munkáspárt-szavazók 54 százaléka gondolja úgy, hogy Corbynnak távoznia kéne, míg csak 29 százalékuk elégedett a baloldali pártelnök munkájával,

17 százalék pedig nem tud dönteni. Ha a teljes népességet nézzük, ott már Corbynt 58 százalék buktatná meg.

Éppen a hétvégén tartotta a Munkáspárt a tengerparti Brighton városában éves konferenciáját, ahol a pártelnök számos baloldali ötletet és javaslatot előterjesztett, és magát az egyetlen személyként mutatta be, aki sikeresen meg tudja oldani a brexittel kapcsolatosan kialakult helyzetet. Ugyanakkor Corbyn volt az utolsó, akire az elmúlt két évben rá lehetett volna sütni, hogy koherens brexit-politikát folytat.

A Munkáspárt igen jelentős, kilépéspárti szavazóbázisának elvesztésétől félve ugyanis a pártelnök nem állt be nyíltan a maradás opciója mellé a kilépéspárti Konzervatívokkal szemben. Ugyanakkor Corbyn az igen jelentős urbánus szavazótáborát is elidegenítette magától – és a nyíltan maradáspárti Liberális Demokratákhoz csábította –, mikor a maradás mellett sem tudott nyíltan állást foglalni. Hiába tehát a Konzervatívok és Theresa May erősnek és stabilnak semmiképp sem nevezhető kormányzása,

a Munkáspárt egyensúlyozásával a baloldal sem tudott alternatívát nyújtani a brexitkérdésben.

Pedig pár éve még úgy nézett ki, Jeremy Corbyn lehet a brit baloldal új hőse: 2015-ben egy nem túl erős Munkáspártot vett át, de – az Egyesült Királyságban legalábbis – radikális baloldali programjával (mint például a vasutak államosításának terve), és szlogenjével („A tömegeknek, és nem a keveseknek”, „For the many, not the few”) sok szavazót elhódított a 2017-es kampányban inkább csak csetledező-botladozó Theresa May-féle Konzervatívoktól.

Brexit-dilemmában a Munkáspárt

Most viszont, hogy a brexitről kéne beszélni, nem nagyon találja a siker kulcsát a pártelnök. Boris Johnson miniszterelnökségével a Konzervatívok szép lassan a kilépéspártiak pártja lettek, míg a Liberális Demokraták a maradáspártiak platformja szeretnének lenni, és a legújabb közvélemény-kutatásokban már szorongatják a húsz százalék környékére visszacsúszott Munkáspártot.

Nem csoda, hiszen a párt kilépési stratégiája kissé bonyolult: először is, hosszabb tárgyalási időt kérne az EU-tól, majd megnyerne egy előrehozott parlamenti választást, majd új brexit-megállapodást írna az EU-val, majd mindezt egy újabb népszavazásra bocsájtaná, ahol a britek áldásukat adhatják a megállapodásra, leszavazhatják azt, vagy szavazhatnának az EU-ban való maradásra is.

Pont a stratégia komplexitása miatt egy szombati BBC-interjúban Corbyn

kilenc alkalommal adott kitérő választ arra a kérdésre, hogy hajlandó lenne-e kampányolni a saját brexit-megállapodása mellett,

ezt pedig a Konzervatívok könnyedén tudták kampánycélokra felhasználni. A YouGov mérése szerint a közvélemény 69 százaléka átláthatatlannak ítélte meg a párt brexit-politikáját, míg a maradáspártiak 46 százaléka foglalt állást a Corbyn-féle brexit ellen.

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek