Megnéztük, kik várták New Yorkban sikítva Greta Thunberget

Szerző: Techet Péter
2019.09.21. 18:51

Több, mint százezer ember vonult végig New York pénzügyi negyedén, hogy aztán a tengerparti parkban meghallgassa a jövő heti ENSZ-közgyűlésre érkezett Greta Thunberg svéd klímaaktivistát. Az Azonnali ott volt, azaz mutatunk most nektek párakat, akik eljöttek a beszédre.

Megnéztük, kik várták New Yorkban sikítva Greta Thunberget

A New York-i Fridays for Future egésznapos rendezvény volt pénteken, délelőtt kezdődött egy Puerto Rico melletti tüntetéssel.

Puerto Rico: a baloldali klímaaktivizmus ügye

Puerto Rico az amerikai klímamozgalom számára fontos ügy. A két évvel ezelőtt ott lecsapott Maria-hurrikán miatt száznál is több iskolát zárattak be, miközben már előtte is számos iskola szüntette be a tanítást, azaz ma

a hurrikánra hivatkozva Puerto Rico kormányzata gyakorlatilag majdnem négyszáz iskolát csukatott be csendben.

A hurrikán számos korrupciós ügyet is felszínre söpört, amelyek az előkészületeket – vagy éppen azok elmaradását – kísérték. Puerto Rico egykori oktatásügyi államtitkára, Julia Keleher ellen már indult bírósági eljárás. A helyi klímatüntetők azonban Ricardo Rosselló kormányzó távozását és büntetőjogi felelősségre vonását is akarják.

Puerto Rico az amerikai baloldal számára annak példája,

mennyire összefügg a klíma ügye a társadalmi igazságtalanságokkal és faji elnyomással.

Az érvelés leegyszerűsítve: miközben a klímakatasztrófáért elsősorban a fehér gazdagok lennének a felelősei (ők ülnek a politikai posztokon, és az ő cégeik szennyezik a levegőt), addig az egésznek a levét a szegényebb rétegek, különösen a harmadik világbeliek isszák meg. Azaz a klíma ügye szerintük csupán a strukturális rasszizmus egyik eleme, megnyilvánulása. Ezért indult péntek délelőtt is a tüntetés a New York-i városházától Puerto Rico-i zászlókkal.

Vonulás néha autók között a pénzügyi negyedben

Kora délutánra már százezer felé kúszott a résztvevők száma, akik így már nem csak a Broadway-en, de az amerikai metropolisz pénzügyi negyedének több másik utcájában is vonultak. Mivel a város nem záratta le az összes utcát az autóforgalom elől, eléggé kaotikus jelenetek tudtak kialakulni a pénteki manhattani csúcsforgalom és százezer ember találkozása következtében.

A BROADWAY EGYIK KOLDUSA IS ÉREZTE A POLITIKAI HANGULATOT.

Nagyon sok diák vonult: New York városának oktatási kormányzata megengedte, hogy az állami iskolákba járó diákok a tüntetéseken való részvétel miatt hiányozzanak az órákról, ugyanezt azonban nem kapták meg a tanáraik. A magániskolák tanulói számára az iskoláik dönthették el, hogy a Fridays for Future elég indok-e az iskolából való távolmaradásra.

A TÜNTETÉS RÉSZTVEVŐINEK EGY NAGY RÉSZE ISKOLÁS VOLT.

Greta, a sztár

A felvonulók nagyrésze azonban nem várta ki a tengerparti Battery Parkban kezdődött zárórendezvényt, holott Greta Thunberg svéd klímaaktivista ott mondott beszédet. Akik azonban kivárták őt – és ők is voltak azért több tízezren –

rocksztárnak kijáró ordítással, sikítással, zokogással, ugrálással köszöntötték a színpadra lépett svéd kislányt.

Percekig zúgott a „Greta, Greta”, és tényleg szürreális jelenetek voltak, ahogy emberek zokogva ugrálnak.

NAGYON SOK KISGYEREK IS JÖTT MEGNÉZNI A SZÜLEIVEL GRETAT.

Mivel én eleve kevéssé imádom a tömeget, pláne ha az hisztérikus, Gretat már csak biztonságos távolból hallgattam meg. Ott, ahol azok álldogáltak, akik szerint Greta nem elég radikális – azaz ők nem sikítottak a fellépésén –, mert nem lenne eléggé antikapitalista. Főleg Bernie Sanders hívei és pár trockista mondták ezt; utóbbiak azt is hirdették, hogy a mostani rendszer nem reformálható meg, ezt meg kell dönteni.

EGY SZOCIALISTA ÖREGÚR MÁS ÜGYEKKEL IS ÖSSZEKÖTÖTTE A KLÍMAKÉRDÉST.

Greta előtt még egy bangladesi kislány beszélt, szintén klímaaktivista. Ő éppen a baloldali narratívát mondta el: a klímaválság a fehér kapitalisták rasszista kizsákmányolásának eredménye, Banglades ugyanis szerinte azért van olyan nagy bajban, mert a gazdag világ számára csak olcsó munkaerőként kell. Azt, hogy esetleg kevesebbet kellene szülniük a helyben élőknek, nem említette.

Greta beszéde nem volt amúgy nagy szám. Mármint számok voltak csak: felolvasta, hol mennyien tüntettek. A legnagyobb tapsot – mit tapsot? őrjöngő üdvrivalgást! – a németországi számok kapták, ott ugyanis több, mint másfélmilliónyian vonultak fel pénteken. A lipcsei és a hallei felvonulásokon az Azonnali is részt vett, a képeket itt nézhetitek meg. Amúgy ha már faji meg mindenféle egyenlőség:

Greta a büszkeség falára Újdelhi kivételével csak első világbeli, „fehér” városokat, országokat tett fel.

Greta azt mondta, hogy álszent az a kritika, miszerint nekik most iskolákban lenne a helyük:

„ma fontosabb, hogy itt legyünk, mint hogy tanuljunk egy olyan jövőért, amit éppen most vesznek el tőlünk”.

Ezért megígérte a kritikusainak: „tetszik nektek vagy nem, mi maradunk, mi még többen leszünk”. Ezért arra kért mindenkit: folytassák a Fridays for Future-tüntetéssorozatot.

Greta beszédét az „őshonos amerikaiak” (így hívják PC-ül az indiánokat) fellépése követte: egyik vezetőjük megátkozta Trumpot, és mindenkit arra kért, hogy menjen el szavazni és „szavazza ki ezt…” – és itt mondott az anyanyelvén vélhetően egy csúnya szót. A tüntetést az őshonos amerikaiak kevéssé jól sikerült énekei zárták.

De a többség ekkor már a színpad mögött várta a sztárját, Greta azonban nem mutatkozott – ellentétben például a demokrata elnökjelölt-jelölt Elizabeth Warrennel, aki hétfőn New Yorkban négy órán át szelfizett a híveivel.

Ő FÁKKAL IS BESZÉLGET.

AZ IPARI MEZŐGAZDASÁG, KÜLÖNÖSEN AZ IPARI ÁLLATTENYÉSZTÉS ELLEN TILTAKOZTAK.

MONGÓLIA ÜGYE SE MARADT EMLÍTÉS NÉLKÜL.

A VÉGÉN GYEREKEK PERFORMANSZA VOLT, A FA TETEJÉN ÜLÖ KISFIÚ MONOTONON MONDTA VÉGIG, HOGY NINCS EGY MÁSIK BOLYGÓ, EGY MÁSIK PEDIG SZÍNES SZAPPANOS LUFIKAT FÚJT. EGY KISLÁNY SZERINT PEDIG A KAPITALIZMUS TESZI TÖNKRE A BOLYGÓT.

AZ ÚRIEMBER MAGÁT AJÁNLJA TRUMP HELYÉBE.

NEM CSAK A KLÍMÁT, DE VENEZUELÁT ÉS IRÁNT IS MEGVÉDTÉK VOLNA EGYES TÜNTETŐK.

TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOKAT IS OSZTOGATTAK.

Ő PEDIG A LÁBAKKAL, TALÁN A KAROKKAL VALÓ KÖZLEKEDÉS FONTOSSÁGÁT JELEZTE, MÁR AMENNYIBEN AZ DEMOKRATIKUS ÉS FENNTARTHATÓ JELLEGŰ MARAD.

KÉPEK: Azonnali / Techet Péter

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek