Kicsit több befolyást szeretnének a szocdemek az Európai Bizottságban

Szerző: Pintér Bence
2019.09.20. 08:37

Nem örülnek felhőtlenül az S&D-frakció háza táján annak, ahogy Ursula von der Leyen megálmodta a Bizottság új struktúráját.

Kicsit több befolyást szeretnének a szocdemek az Európai Bizottságban

Levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének a szociáldemokrata S&D-frakció, mivel elégedetlenek az ősztől működő Bizottság korábban felvázolt struktúrájával,

nevezetesen azt gondolják, hogy egyenlőtlenül oszlanak meg a feladatok, főleg a három ügyvezető alelnök között

ez pedig nem tükrözi a májusi választás eredményét – írja a Politico hírlevele.

A szocialistákat az érdekli például, hogy hogyan fog együtt dolgozni a Fenntartható Európa Befektetési Tervet is kezelő lett néppárti Valdis Dombrovskis (aki az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységekért felel) az ezzel összefügő zöldpolitikáért is felelő Frans Timmermansszal – a kérdés tehát leginkább az, hogy az említett terv miért nem Timmermans portfóliójába tartozik.

Timmermans maga egyébként azt kérte a frakciójától, hogy támogassák von der Leyen terveit, amelyek szerinte valójában nagyrészt az ő terveik, hiszen

szerinte olyan jó volt a kampányuk, hogy a többi pártcsalád is egy csomó javaslatukat átvette a választás után.

A levélben kitérnek az európai életmód védelméért felelő biztosi címre is, szerintük ezt vagy meg kell változtatni, vagy ha már az európai életmódot akarjuk védeni, akkor nemcsak a migráció kell, hogy ide tartozzon, de a joguralom, a szolidaritás, a befogadás, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartása is.

Azt írják, hogy csak akkor tudják támogatni szavazatukkal von der Leyen biztosait, ha ez a kérdés megoldódik valahogy,

egyébként így nyilatkozott korábban a liberális Renew Europe frakcióvezetője, a román Dacian Cioloş is a hírlevél szerint.

És ha már szóba került joguralom: a szociáldemokraták arról írnak, hogy remélik az új Bizottság is olyan elkötelezett lesz ebben a kérdésben, mint az előző, amit szerintük csak igazol az, hogy milyen erős válaszreakciókat kapott egyes országokban Frans Timmermans ilyen irányú működése.

Az új Európai Bizottság névsorában egyébként tíz szociáldemokrata, kilenc néppárti, öt liberális, egy zöld és egy konzervatív biztos kapott helyet.

FOTÓ: Instagram / Friso Keuris

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek