+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 20. péntek, 08:37
Nem örülnek felhőtlenül az S&D-frakció háza táján annak, ahogy Ursula von der Leyen megálmodta a Bizottság új struktúráját.

Levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének a szociáldemokrata S&D-frakció, mivel elégedetlenek az ősztől működő Bizottság korábban felvázolt struktúrájával,

 

nevezetesen azt gondolják, hogy egyenlőtlenül oszlanak meg a feladatok, főleg a három ügyvezető alelnök között

 

ez pedig nem tükrözi a májusi választás eredményét – írja a Politico hírlevele.

 

A szocialistákat az érdekli például, hogy hogyan fog együtt dolgozni a Fenntartható Európa Befektetési Tervet is kezelő lett néppárti Valdis Dombrovskis (aki az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységekért felel) az ezzel összefügő zöldpolitikáért is felelő Frans Timmermansszal – a kérdés tehát leginkább az, hogy az említett terv miért nem Timmermans portfóliójába tartozik.

 

Timmermans maga egyébként azt kérte a frakciójától, hogy támogassák von der Leyen terveit, amelyek szerinte valójában nagyrészt az ő terveik, hiszen

 

szerinte olyan jó volt a kampányuk, hogy a többi pártcsalád is egy csomó javaslatukat átvette a választás után.

 

A levélben kitérnek az európai életmód védelméért felelő biztosi címre is, szerintük ezt vagy meg kell változtatni, vagy ha már az európai életmódot akarjuk védeni, akkor nemcsak a migráció kell, hogy ide tartozzon, de a joguralom, a szolidaritás, a befogadás, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartása is.

 

Azt írják, hogy csak akkor tudják támogatni szavazatukkal von der Leyen biztosait, ha ez a kérdés megoldódik valahogy,

 

egyébként így nyilatkozott korábban a liberális Renew Europe frakcióvezetője, a román Dacian Cioloş is a hírlevél szerint.

 

És ha már szóba került joguralom: a szociáldemokraták arról írnak, hogy remélik az új Bizottság is olyan elkötelezett lesz ebben a kérdésben, mint az előző, amit szerintük csak igazol az, hogy milyen erős válaszreakciókat kapott egyes országokban Frans Timmermans ilyen irányú működése.

 

Az új Európai Bizottság névsorában egyébként tíz szociáldemokrata, kilenc néppárti, öt liberális, egy zöld és egy konzervatív biztos kapott helyet.

 

FOTÓ: Instagram / Friso Keuris

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás