+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 20. péntek, 08:37
Nem örülnek felhőtlenül az S&D-frakció háza táján annak, ahogy Ursula von der Leyen megálmodta a Bizottság új struktúráját.

Levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének a szociáldemokrata S&D-frakció, mivel elégedetlenek az ősztől működő Bizottság korábban felvázolt struktúrájával,

 

nevezetesen azt gondolják, hogy egyenlőtlenül oszlanak meg a feladatok, főleg a három ügyvezető alelnök között

 

ez pedig nem tükrözi a májusi választás eredményét – írja a Politico hírlevele.

 

A szocialistákat az érdekli például, hogy hogyan fog együtt dolgozni a Fenntartható Európa Befektetési Tervet is kezelő lett néppárti Valdis Dombrovskis (aki az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységekért felel) az ezzel összefügő zöldpolitikáért is felelő Frans Timmermansszal – a kérdés tehát leginkább az, hogy az említett terv miért nem Timmermans portfóliójába tartozik.

 

Timmermans maga egyébként azt kérte a frakciójától, hogy támogassák von der Leyen terveit, amelyek szerinte valójában nagyrészt az ő terveik, hiszen

 

szerinte olyan jó volt a kampányuk, hogy a többi pártcsalád is egy csomó javaslatukat átvette a választás után.

 

A levélben kitérnek az európai életmód védelméért felelő biztosi címre is, szerintük ezt vagy meg kell változtatni, vagy ha már az európai életmódot akarjuk védeni, akkor nemcsak a migráció kell, hogy ide tartozzon, de a joguralom, a szolidaritás, a befogadás, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartása is.

 

Azt írják, hogy csak akkor tudják támogatni szavazatukkal von der Leyen biztosait, ha ez a kérdés megoldódik valahogy,

 

egyébként így nyilatkozott korábban a liberális Renew Europe frakcióvezetője, a román Dacian Cioloş is a hírlevél szerint.

 

És ha már szóba került joguralom: a szociáldemokraták arról írnak, hogy remélik az új Bizottság is olyan elkötelezett lesz ebben a kérdésben, mint az előző, amit szerintük csak igazol az, hogy milyen erős válaszreakciókat kapott egyes országokban Frans Timmermans ilyen irányú működése.

 

Az új Európai Bizottság névsorában egyébként tíz szociáldemokrata, kilenc néppárti, öt liberális, egy zöld és egy konzervatív biztos kapott helyet.

 

FOTÓ: Instagram / Friso Keuris

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás