Íme: a városok, ahol a Fidesz beveti a nehéztüzérséget

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.20. 13:42

Hova küldi a Fidesz a kampányban a legnépszerűbb arcait? Melyik az a város, amelynek kormánypárti jelöltje mellett már hét miniszter is kampányolt? És melyik polgármesterrel ült le személyesen Orbán Viktor egyeztetni? Az Azonnali gyűjtéséből kiderül, hol aggódik legjobban a kormánypárt.

Íme: a városok, ahol a Fidesz beveti a nehéztüzérséget

Ugyan a Fidesz számtalan településen nyugodtan várhatja az önkormányzati választásokat, vannak olyan városok és kerületek, ahol a kormánypártnak is igyekeznie kell. A kampányhaknikból úgy tűnik, igyekszik is. Mutatunk öt helyszínt, ahol gyakorlatilag egymásnak adják a kilincset a Fidesz húzónevei!

1. Ferencváros

Nem bízza a véletlenre a Fidesz a választási győzelmet a kilencedik kerületben, ahol az ellenzéki előválasztás eredményeképpen a kormánypárti vezetést évek óta parkolási mutyival ütő Baranyi Krisztina lesz a jelenlegi fideszes polgármester, Bácskai János ellenfele. Így nem meglepő, hogy a kilencedik kerületben sorra bukkannak fel a kormánypárti húzónevek. Nemrég Gulyás Gergely járt a kerületben megrendezett Városi Sportok Világbajnokságán, ahol Bácskaival fotózkodott, míg Tarlós István főpolgármesterrel az Aranycsapatról szóló kiállítás megnyitóján tudott beszélni a Testnevelési Egyetemen az újrázásra hajtó fideszes polgármester.

FONTOS EMBEREK FERENCVÁROSBAN. FORRÁS: BÁCSKAI JÁNOS / FACEBOOK

Rajtuk kívül Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője, illetve Kubatov Gábor pártigazgató is ott volt a kiállítás megnyitóján, velük is volt alkalma látványosan beszélgetni Bácskainak. A politikust egyébként ismert emberek segítik: alig, hogy önkormányzati lakást javasolt a polgármester Reviczky Gábor színésznek a kerületben, rá négy napra a színész nyilvánosan is kifejezte, hogy Bácskait támogatja.

2. Miskolc

Betegsége miatt nem vállal még egy ciklust Kriza Ákos miskolci fideszes polgármester, így augusztusban bejelentették: a város jegyzője, Alakszai Zoltán indul a kormánypártok színeiben. A viszonylag gyors váltás miatt Alakszaira is ráfért az erősítés, így nem meglepő, hogy kampányprogramként például a KDNP-s Soltész Miklós államtitkárral jezsuita mezben kosaraztak közösen diákolimpiát nyert lányok ellen. A meccsen egyébként kikaptak.

PACSIZNAK A NYERTESEK A VESZTESEKKEL. FORRÁS: ALAKSZAI ZOLTÁN / FACEBOOK

A fideszes jelölt találkozott mostanában Tuzson Bence fideszes államtitkárral is, hogy megossza terveit Miskolccal kapcsolatosan, ahogy egyébként a városból származó Varga Judit igazságügyi miniszterrel is leült kávézni. Emellett a Miskolcra látogató Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterel is tárgyalt a város jövőbeli fjelesztéseiről. Ugyan Miskolcra személyesen még nem jött el, de azért növelheti Alakszai presztízsét, hogy Kötcsén sikerült Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kósa Lajossal, a Fidesz önkormányzati választásért felelős kampányfőnökével fotózkodnia.

Alakszai ellenfele egyébként az összellenzék támogatta civil jelölt, Veres Pál iskolaigazgató, akivel itt olvasható az Azonnali nagyinterjúja.

KÖTCSEI PILLANATOK. FORRÁS: ALAKSZAI ZOLTÁN / FACEBOOK

3. Siófok

Bár nem nem megyei jogú város, de presztízskérdés lehet a Fidesznek, hogy visszavegye Siófokot. Ugyanis öt évvel ezelőtt a független Lengyel Róbert – vele az Azonnali nagyinterjúja itt olvasható – kétharmaddal verte meg a város húsz éve regnáló kormánypárti polgármesterét, Balázs Árpádot. A Fidesz új jelöltje Gruber Attila, aki nem szűkölködött fideszes vendégekben. Nemcsak Varga Mihály pénzügyminiszter állt ki mellette egy videóban, de Palkovics László innovációs miniszter is elment lakossági fórumot tartani Siófokra, míg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egyszerre tették tiszteletüket nála a városban.

SIÓFOKON IS EGYMÁSNAK ADJÁK A KILINCSET A KORMÁNYPÁRTI POLITIKUSOK. FORRÁS: GRUBER ATTILA / FACEBOOK 

4. Pécs

A szocialista városvezetés idejéből származó és időközben egyre súlyosbodó adóssággal megbirkózni képtelen fideszes Páva Zsolt után komoly erőforrásokat mozgósítanak a kormánypártok a győzelem érdekében Pécsen. Páva helyett most Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázót indítja a Fidesz-KDNP, akiről nem túlzás azt mondani, hogy az elmúlt időszakban a fél kormánnyal találkozott.

Pécsett járt már Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hogy egyeztessen a polgármesterjelölttel a migrációról és határvédelemről, Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy közösen gyűjtsenek aláírásokat, és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is, hogy megbeszéljék a Péccsel kapcsolatos terveket. Ezen felül fogadta Vári Attilát Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy támogatásáról biztosítsa, találkozott  Palkovics László innovációs miniszterrel a város eljövendő beruházásairól egyeztetni, Süli János paksi bővítésért felelős miniszterrel ugyancsak fejlesztési lehetőségekről konzultálni, míg Pintér Sándor belügyminiszterrel Budapesten tárgyalt a város közbiztonságáról, illetve a romák felzárkóztatásáról.

MÁR ALIG AKAD OLYAN KORMÁNYTAG, AKIVEL NE FOGOTT VOLNA KEZET VÁRI ATTILA. FORRÁS: VÁRI ATTILA / FACEBOOK 

Végül, de nem utolsó sorban, bár nem kormánytag, a Fidesznél egyértelműen az egyik legnagyobb húzónévnek számító Kövér László házelnök is járt Pécsett egyeztetni Várival a városról, illetve Kósa Lajos, a párt önkormányzati választásának kampányfőnöke is, hogy közös sajtótájékoztatót tartsanak.

5. Szeged

Már 2002 óta legyőzhetetlen Szeged szocialista polgármestere, Botka László. A Fidesz ettől függetlenül próbálkozik, és egy függetlenként induló vállalkozót támogat ellene Nemesi Pál személyében. Ugyan tény, hogy a pécsi Vári Attila szinte minden kormánytagot látta már, de az igazi aduászhoz eddig még csak Nemesi Pálnak volt szerencséje: Orbán Viktorhoz. A miniszterelnök ugyanis fogadta a polgármesterjelöltet, ahol Szeged fejlesztési lehetőségeiről egyeztettek. Ez a lépés abból a szempontból kockázatos a Fidesznek, hogy ha ezek után is Botka nyer, akkor kellemetlen lehet a miniszterelnöknek, hogy a személyes segítsége ellenére is buktak.

NEMESI PÁL JÁRHATOTT A MINISZTERELNÖK HIVATALÁBAN A BUDAI VÁRBAN FOTÓ: NEMESI PÁL / FACEBOOK

Bár a miniszterelnök személye nyilván felülmúlhatatlan a szimpatizánsoknál, azért Nemesit sem kerülték el a fideszes prominensek: ő is találkozott Szijjártó Péterrel, Palkovics Lászlóval és Kövér Lászlóval, de Varga Mihály pénzügyminiszterrel is

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek