+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 20. péntek, 07:52
Évtizedek óta víz alatt volt a négyezer éves kőkompozíció.

A hatvanas évek óta a Valdecañas-víztározó felszíne alatt van,

 

de most a nagy nyári szárazság miatt ismét felszínre került a spanyol Stonhenge-nek nevezett guadalperali dolmen

 

– írja a Gizmodo és a spanyol The Local.

 

 

A 4-5 ezer éves kőkompozíció a hatvanas években került víz alá, amikor a Franco tábornok által vezetett spanyol kormány víztározót épített ide, felduzzasztva a Tagus folyót és elárasztva a környéket.

 

A folyó partján állt a feltétlezések szerint a kőkorban templomként és kereskedelmi központként is működő építmény, ami 144 kőből áll –

 

egyes kövekbe kígyómintát véstek.

 

A Localnak nyilatkozott a Raíces de Peralêda nevű helyi szervezet, akik most azon vannak, hogy még az esőzések előtt olyan helyre költöztethessék a köveket, ahol folyamatosan szárazon lehetnek.

 

Erre az egyik okuk az, hogy a kövek már most is az erózió jeleit viselik magukon, másrészről pedig abban reménykednek, hogy a dolmen érdekes lehet a turistáknak is.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Google mesterséges intelligencián alapuló fejlesztése, a FreddieMeter meg is mondja, mennyire érsz fel a legendás énekeshez.

Kövér László szerint az európai integráció tulajdonképpen olyan, mint a nácizmus, a sztálinizmus, és az amerikai imperializmus.

Behrouz Boochani korábban úgy nyert ausztrál irodalmi díjat, hogy egy ausztrál menekülttáborban tartották őrizetben, most Új-Zélandtól kapott ideiglenes vízumot.

Thierry Breton és Adina Vălean is átment a meghallgatáson, csak a magyar biztosjelölt fog kapni még plusz kérdéseket.

A magyar jelölt jó teljesítményt nyújtott, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként le tudna szakadni az Orbán-kormányról.

Csak azért, hogy aztán pár hét múlva ki is lépjenek – már ha tényleg kilépnek. Von der Leyennek főhet a feje, ki tudja, mikor lép hivatalba a már most is késő új Európai Bizottság.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás