+++ Azonnali Brexit Party január 31-én, pénteken este Budapesten! +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 20. péntek, 07:52
Évtizedek óta víz alatt volt a négyezer éves kőkompozíció.

A hatvanas évek óta a Valdecañas-víztározó felszíne alatt van,

 

de most a nagy nyári szárazság miatt ismét felszínre került a spanyol Stonhenge-nek nevezett guadalperali dolmen

 

– írja a Gizmodo és a spanyol The Local.

 

 

A 4-5 ezer éves kőkompozíció a hatvanas években került víz alá, amikor a Franco tábornok által vezetett spanyol kormány víztározót épített ide, felduzzasztva a Tagus folyót és elárasztva a környéket.

 

A folyó partján állt a feltétlezések szerint a kőkorban templomként és kereskedelmi központként is működő építmény, ami 144 kőből áll –

 

egyes kövekbe kígyómintát véstek.

 

A Localnak nyilatkozott a Raíces de Peralêda nevű helyi szervezet, akik most azon vannak, hogy még az esőzések előtt olyan helyre költöztethessék a köveket, ahol folyamatosan szárazon lehetnek.

 

Erre az egyik okuk az, hogy a kövek már most is az erózió jeleit viselik magukon, másrészről pedig abban reménykednek, hogy a dolmen érdekes lehet a turistáknak is.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyik nap visszamondta egy író a kultúrharcos PIM-ösztöndíját, a másik nap a külügyminisztérium kirakta egy irodalmi rendezvényről. Utánajártunk.

Danko magyarázkodásra kényszerült: állítja, hogy Zsuzsovával sosem találkozott, holott nemrég még olyanokat mondott neki, hogy „végre egész éjszaka az enyém lesz”.

Egy mondatban vezette le a Miniszterelnökség, miért nem akar a kormány zöld ügyekkel foglalkozó minisztériumot.

Szűts Ildikó nyerte el a pályázatot a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei vezérigazgatói posztjára.

A kormánynak ingyen adott tanácsokon túl az egykori tisztifőorvos és főpolgármester-jelölt más pártoknak is felajánlotta szakértelmét.

A brit királynő vasárnap óta már a Habsburg-császárnál is régebb óta uralkodik: már attól sincs messze, hogy megdöntse a francia XIV. Lajos rekordját.

A kétfarkús alpolgármestert, Döme Zsuzsannát lekiscsajozó Deutsch László megjegyezte, neki ez a szavajárása.

A hét kérdése

Nagyon sima győzelmet aratott az összellenzék jelöltje ellen Dézsi Csaba András. Sok elemzés született már róla, de mi megkérdezünk téged is.

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás