+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2019. szeptember 19. csütörtök, 15:56
Nyilvánosan próbálják megszégyeníteni, akit zsebtolvajnak gondolnak. A városvezetés nincs elragadtatva.

Besokalltak a barcelonai polgárok a pofátlan zsebtolvajoktól, és egyre többen csatlakoznak önkéntes bűnüldöző szervezetekhez. Egy regionális felmérés szerint a városlakók legfőbb problémája a leromlott közbiztonság, az USA nagykövetsége pedig már figyelmeztetést is kiadott az autonóm régióba utazó amerikaiaknak – írja az El País.

 

Barcelonában 2018-ban 18, 2019 első felében pedig további 9 százalékkal nőtt a bűnözés. A növekedés nagyrésze a zsebtolvajoknak köszönhető, akik a bűncselekmények feléért felelősek. A lopások egyre nagyobb része torkoll erőszakba: az elkövetők a turistákra utaznak, így fordulhatott elő, hogy augusztusban az afgán nagykövetet rabolták ki, szeptemberben pedig a dél-koreai követség egyik munkatársa halt bele egy tettenérésbe, miután a telefonját akarták ellopni.

 

„A társadalomnak elege, van, úgyhogy megszervezzük magunkat.” – mondta Eliana Guerrero, a Civil Őrjárat alapítója. Az egyesület egyszerre 40 önkéntese teljesít szolgálatot a barcelonai metróvonalakon: whatsappon osztják meg a bűnelkövetések helyzínét, ebből térképet állítanak össze, és ennek a segítségével szervezik meg magukat.

 

Ha meglátnak egy állítólagos zsebtolvajt, sípokkal és táblákkal hívják fel az utasok figyelmét a véleményük szerint rosszban sántikáló utastársukra.

 

A taktika célja, hogy a nyilvános megszégyenítés hatására az illető leszálljon a zsúfolt metrókocsiról, lehetőleg mielőtt, valakit meglopott volna.

 

Egy másik, a Civil Őrjárattal céljaiban megegyező, ám megjelenésében már félkatonai szervezet az Őrangyalok névre hallgat. Ők az 1970-es években, Bronxban megalakult ugyanilyen névre hallgató egyesületet tekintik példaképüknek. Itt a tagok belépés után közelharci kiképzést és vörös berettát kapnak. A csoport önmagára egy nonprofit igazságosztó egyesületként tekint, amelyben az önkéntesek saját felelősségükre harcolnak a bűnözéssel.

 

A csoportok növekvő népszerűségére reagálva Albert Batlle, a város biztonságáért felelős önkormányzati képviselő leszögezte: „az emberek biztonságát a városházának kell garantálnia, nem önjelölt igazságosztóknak. Ezek a csoportok rendkívül veszélyesek.” A katalóniai régióért felelős rendőrfőnök is nyilatkozatban ítélte el ezeket a szerveződéseket, és hozzátette: „azok a civil egyesületek, amik egyes polgárokat kipécéznek a metrón, nem sok hasznot hajtanak.”

 

„Ahelyett, hogy minket üldöznek és hibáztatnak, igazán elkaphatnák a zsebtolvajokat.” – mondta a kritikákra reagálva Guerrera.

 

FOTÓ: Guardian Angels / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dolly Partontól kezdődött, és elért egészen a Magyar Nemzeti Galériáig, és persze Borkai Zsolt se maradhatott ki belőle. Mi az? Mutatjuk a legjobb mémeket!

Mind a hat alelnöki helyre
Jakab Péter emberei kerültek.

Emily Ratajkowski nemcsak főállású vágy tárgya, hanem most például hivatalosan is beállt a Bernie-kampányba.

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban?
Az Azonnali utánajárt.

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Az UEFA nyilvános adatokból kijött statisztikái 3,3 millió forintról beszélnek ezzel szemben. De kinek van igaza?

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás