Ki szeretne afrikai módon élni? Weber bevédte az európai életmódbiztos tisztségét

2019.09.18. 15:18

„Van itt valaki, aki szeretne kínai, afrikai, vagy amerikai módon élni? Én az európait választom!” – mondta a Fidesz szerint a liberálisoknak behódoló Manfred Weber.

Ki szeretne afrikai módon élni? Weber bevédte az európai életmódbiztos tisztségét

Egy konferenciát követően sajtótájékoztatót tartott Manfred Weber az Európai Parlament strasbourgi sajtószobájában. A bajor politikus védelmébe vette a von der Leyen-féle Bizottságban tervezett, „az európai életmód védelméért” felelős biztosi portfóliót, amit az elmúlt egy hétben számos helyről kritizáltak annak „szélsőjobboldali áthallásai” miatt – írja a Politico.

 

A vitatott elnevezésű pozíciót a görög Margarítisz Szkínász kapja majd, és gyakorlatilag a migrációs ügyeket foglalja magában. A kritikusok azt mondják, hogy az elnevezés azt sugallja, mintha a bevándorlók és a menekültek veszélyt jelentenének az „európai életmódra”, ami szerintük egy eleve nehezen meghatározható fogalom.

 

A legnépszerűbb kritika szerint az elnevezés ideológiai megerősítést nyújt szélsőjobboldali szervezeteknek, ez pár nappal később bebizonyosodott: Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front politikusa sietve leszögezte, hogy a nevet „nagy ideológiai győzelemnek” tartja. Ezután Ursula von der Leyen védekezni kényszerült, hétfőn több európai újságban is megjelent a véleménycikke, amiben a portfólió elnevezése mellett érvel, illetve Twitteren próbálta egyértelműsíteni, mit is ért „európai életmód” alatt.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője (akit csúcsjelöltsége idején a Fidesz azzal támadott, hogy túl liberális) kedden kijelentette: „Megvédjük ezt az elnevezést, mert szerintünk nagyon is megfelelő.” Majd az újságíróknak szegezte a kérdést:

„Mégis, van itt valaki, aki szeretné kínai módon élni az életét? Mit szólnak az afrikaihoz vagy amerikaihoz? Én az európait választom.”

Kijelentette: a politikusok dolga, hogy megakadályozzák ennek a fogalomnak a szélsőjobboldal általi kisajátítását. „Ennek egy kereszténydemokrata, szocialista, liberális diskurzusnak kéne lennie, ami már régóta folyik a politikai centrumban. Ne hagyjuk, hogy a szélsőségesek tegyék ezt meg helyettünk.” 

Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek