Hat jel, ami arra mutat, hogy egy alternatív idővonalon élünk

Szerző: Pintér Bence
2019.09.18. 19:12

Gyakori toposz a filmekben, hogy hősünk megtapasztal egy olyan idővonalat, ahol minden elromlott. Na de mi van akkor, ha a mi idővonalunk ez a félresikerült idővonal?

Hat jel, ami arra mutat, hogy egy alternatív idővonalon élünk

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Nem érzitek néha úgy, hogy ami manapság történik, az már tényleg teljesen abszurd?

Több magyarázat is lehetséges erre. Az egyik az, hogy a világ mindig is abszurd volt, csak ez mostanra lett világos. A másik az, hogy mivel a felvilágosodás, a kulturális marxizmus és liberálisok miatt manapság már mindent szabad, elhagytuk a kereszténydemokrata utat, és száguldunk a nihilizmus felé.

A harmadik valami szociológiai-politológiai modell lehetne, ami elmagyarázza, hogy hogyan jutottunk ide, de ez unalmas,

maradjunk tehát a negyedik megoldásnál, ami az, hogy valamikor átkerültünk egy alternatív idővonalra.

Az alternatív, többnyire disztopikus idővonalakkal tele van a populáris kultúra, elég csak a Vissza a jövőbe-trilógiára gondolnunk, vagy Az élet csodaszép című klasszikus karácsonyi mozira, esetleg a Fringe című sorozatra.

A teória tehát az, hogy a mi valóságunk valójában egy sokkal boldogabb idővonal disztopikus verziója. Hogy hol tértünk le az eredeti idővonalról, rejtély. Mindenesetre itt van öt jel, ami nem csak azt mutatja, hogy egy alternatív idővonalon vagyunk, hanem azt is, hogy valaki vagy valami erről nagyon kétségbeesett jelzéseket küld nekünk erről.

6. A „Mandela-effektus”

Előfordult valaha veled, hogy biztosan emlékeztél valamire, amiről aztán kiderült, hogy óriási baromság? Valószínűleg csak rosszul emlékeztél a dologra, de ha elég sokan vannak így ugyanazzal a dologgal, akkor beszélhetünk Mandela-effektusról is:

állítólag sokan emlékeztek úgy, hogy Nelson Mandela meghalt a börtönben a nyolcvanas években,

miközben valójában Mandela 2013-ban halt meg, és közben Dél-Afrika elnöke is volt közben egy darabig.

Ez pedig egyesek szerint arra utal, hogy van egy olyan párhuzamos valóság, ahol Mandela meghalt a börtönben, és arra emlékeznek kollektíven a népek. Ugyanitt még egyesek esküdni mernének,, hogy a Berenstain Mackók nevű mese címe valójában Berenstein Mackók, mások pedig arra, hogy a nyolcvanas években a szocializmus megreformálásában hittek a rendszer lázadozó egyetemistájaként.

A jelenség bizonyítékjellegét kicsit gyengíti, hogy az ezen a néven a dolgot akkor kapta fel a média, mikor egy „paranormális konzultáns”, tehát egy sarlatán elkezdett erről sokat nyilatkozni. De a hamis memóriáknak egyébként komoly szakirodalma van.

5. Donald Trump az USA elnöke

A legtöbben akkor kezdték el gyanítani, hogy egy furcsa idővonalon vagyunk, amikor Donald Trump hivatásos celeb és milliárdos nem csak sikeresen szerezte meg a republikánus párt elnökjelöltségét, majd győzte le Hillary Clintont,

de azóta annyiszor ment szembe a valósággal, vagy hazudott egyenesen, hogy azt már követni is nehéz.

Legutóbb például csak a kedvéért filctollal kellett berajzolni, hogy Alabama felé is tart egy hurrikán, és az ilyesmi tényleg csak sztálinista diktatúrákban és alternatív idővonalakon szokás. Donald Trump elmúlt pár éves tevékenysége olyan szinten abszurd, hogy tényleg pontosan olyan, mint amilyennek mondjuk egy képregényben képzelénének el egy gonosz amerikai elnököt.

4. Kemény Zsófi és Kondor Vilmos közös könyvet írtak

Apróság, persze, de a rendes idővonalon (ami szerintem 2010 és 2015 között valamikor szűnt meg) semmi esély nem lett volna rá, hogy a slammerként ismert Kemény Zsófi, és a modern magyar krimi megteremtőjeként aposztrofált Kondor Vilmos közös regényt írjon.

Tavaly mégis megjelent a történet, amiben Kemény elképzelt budapesti forradalmát házasították Kondor elképzelt budapesti rendőrével,

és bár az eredmény – mint írtam – nem volt túl meggyőző, a regény léte önmagában jelzi, hogy egy teljesen őrült idővonalon vagyunk, ahol bármi megtörténhet. Ki tudja, még az is lehet, hogy a Kemény Zsófi regényében megénekelt őrületesen idióta forradalom megtörtént az eredeti idővonalon?

3. A brexit egy megrendezett sorozatnak tűnik

A britek Európai Unióból történő kilépésének sosem kellett volna megtörténnie, vagy ha igen, akkor nem hiszem el, hogy ennél nem lehetett volna egyszerűbben megcsinálni.

Jelenleg ott tartunk, hogy a népszavazással együtt számolva több, mint három éve nem tudnak kilépni az EU-ból,

ami teljesen nevetséges, annyira, hogy én a múltkor már meg is írtam, hogy ezt csak egy sorozat írói tudnák ilyen hosszan nyújtani. Hogy a fenébe lehet ennyi csavart kitalálni egy történetbe?

Most szeptember közepe van, elvileg másfél hónap múlva meg kéne szabadulnunk az Egyesült Királyságtól, ehhez képest jelenleg még az is előfordulhat, hogy addig még egyszer miniszterelnököt buktatnak, tartanak egy országos népszavazást és visszavonják az egészet vagy csinálnak még egy népszavazást.

2. Gyurcsány Ferenc az ellenzék egyik vezető politikusa

Kedden volt a tizenharmadik évfordulója, hogy egy csomó ember nagyon helyesen elkezdett tüntetni az ország akkori miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc ellen,

aki nagy nyilvánosság előtt bevallotta, hogy hazudott a választóknak.

Ezt követően Gyurcsány nem lemondott, hanem inkább szétverette a tüntetéseket és a tüntetőket a rendőrséggel, majd még ezután sem mondott le, erre csak évekkel később került sor, 2006-os tetteivel azóta sem igazán nézett szembe.

Ez a Gyurcsány Ferenc ma az ellenzék vezető pártjának pártelnöke, aki ráadásul ugye úgy emlékszik, hogy a nyolcvanas években a szocializmus megreformálásában hitt a rendszer lázadozó egyetemistájaként. Fura!

1. Ukrajna elnöke egy humorista

A Mandela-effektus a legjobb esetben is csak közvetett bizonyíték lehet, az azonban egészen döbbenetes, ami keleti szomszédunknál zajlik.

Volodimir Zelenszkij ugyanis úgy lett Ukrajna elnöke, hogy csinált egy sorozatot arról, hogy mi lenne, ha ő lenne Ukrajna elnöke.

Na jó, nem ő, hanem egy általa játszott karakter, egy átlagember, de a lényeg az, hogy idén áprilisban simán elverte az összes ellenfelé az ukrán választáson úgy, hogy korábban semmilyen politikai tapasztalata nem volt – nyilván ez volt az egyik előnye is.

Ha végiggondoljuk az egész történetet, rá kell jönnünk, hogy ez nem csak teljesen abszurd, de önleleplező, már-már posztmodern módon abszurd, hiszen olyan egyszerűen nincs, hogy főszereplő vagy egy sorozatban, ahol váratlanul elnöknek választanak, aztán váratlanul elnöknek választanak.

Az alternatív idővonal ezzel a húzásával egyenesen az arcunkba röhög.

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek