Boris Johnson is meglepődött azon, mennyire nem jó a terve

Szerző: Pintér Bence
2019.09.18. 18:56

Úgy hírlik, a brit miniszterelnök Jean-Claude Junckerrel tárgyalva döbbent rá, hogy az ír határról szóló alternatív terve nem olyan jó, mint gondolta.

Boris Johnson is meglepődött azon, mennyire nem jó a terve

Állítólag még Boris Johnsont is meglepte, mennyire nem megoldás az az alternatív megoldás, amit a brit miniszterelnök jelenleg az ír határ kérdése kapcsán dédelget – írja a Guardian.

Lényeg az, hogy még ha Észak-Írországra az Egyesült Királyság többi részével ellentétben továbbra is vonatkoznának az élelmiszerekre és haszonállatokra vonatkozó EU-s szabályok, azzal csak a vámügyek harmadát iktatnák ki.

– ahogy azt egyébként az ír miniszterelnök már napokkal ezelőtt megmondta. Most mégis a Jean-Claude Junckerrel folytatott munkaebéden tűnt úgy, hogy Johnson teljesen felfogta volna, miért is nem olyan jó megoldás ez.

Johnson a Financial Times riportja szerint odafordult a brit kormány főtárgyalójához és a brexitminiszterhez, majd megkérdezte: „Azt mondjátok, hogy ez a megoldás nem oldja meg teljesen a vámok kérdését?” És bár a brit kormány szóvivője hevesen tagadta, hogy ilyesmi történt volna, EU-s tisztviselők a Guardiannek is megerősítették, hogy a miniszterelnököt meglepte a probléma komplexitása,

mintha kijózanítólag hatott volna rá, hogy mindezt EU-s tisztviselőktől hallja, és úgy tűnt, hogy „leesett neki a tantusz”.

A találkozó egyébként mindkét fél szerint jól sikerült, bár Junckerék szerint leginkább azért, mert végre direktben tudták felszólítani a brit miniszterelnököt, hogy találják már végre ki, hogy mit akarnak csinálni. Az Egyesült Királyság október 31-én, ha csak Johnson akaratán múlik, valahogy ki fog lépni az EU-ból. De nem csak ezen múlik, tehát semmi sem biztos, Juncker szerint azonban a határidőig nem valószínű, hogy találnak alternatívát az ír határ könnyű átjárhatóságát védő mechanizmusra.

FOTÓ: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek