+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 17. kedd, 19:10
Tenné ezt csupán egy nappal azon titkos dokumentum kiszivárgása után, mely szerint az oroszok lényegében bekebeleznék a belarusz gazdaságot.

Az Egyesült Államok és Belarusz kedden bejelentette: nagyköveti szinten helyreállítják egymás között a diplomáciai kapcsolatokat – írja a BelTA belarusz állami hírügynökség.

 

Tizenegy év után

 

A hír csupán egy nappal azután érkezik, hogy a Kommerszant orosz napilap kiszivárogtatta volna: egy, a két állam kormánya által aláírt titkos megállapodás szerint Belarusz és Oroszország minden eddiginél szorosabbra fűzi a viszonyát és egészen mély gazdasági uniót valósít meg a közeljövőben. Erről az Azonnali is részletesen beszámolt nektek, itt arról írtunk, hogy az orosz régióépítési törekvések szempontjából kulcsfontosságú a Belarusszal való együttműködés,

 

viszont utóbbinak emiatt szuverenitása egy jelentős részéről kell majd lemondania.

 

A diplomáciai kapcsolatok helyreállítása komoly mérföldkő lehet a belarusz-amerikai kapcsolatokban. Az Aljakszandr Lukasenka által immár huszonöt éve vasmarokkal vezetett állammal szemben ugyanis a 2006-os elnökválasztás után léptetett életbe szankciókat az Egyesült Államok és az Európai Unió. Az EBESZ megfigyelői által elcsaltnak tekintett választást követően történő ellenzéki tömegtüntetéseket, az úgynevezett „farmeres forradalmat” a hatalom keményen elfojtotta. A szankciók keretében Belarusz 2008-ban köteles volt visszahívnia nagykövetét az Egyesült Államokból, ahogy a minszki amerikai nagykövetnek is el kellett hagynia az országot.

 

Vagyis tizenegy éves szünet után állhat helyre a viszony, enyhülés pedig már nyáron látszott a két ország között, mikor John Bolton, az USA azóta már lemondott nemzetbiztonsági tanácsadója is Minszkbe látogatott. A mostani döntést David Hale, az Egyesült Államok külügyminisztériumának politikai kérdésekkel megbízott altitkára és maga Lukasenka jelentették be. „A kapcsolataink jelenleg nem természetesek, abnormálisak. Ezért örülünk, hogy ennek a fejezetnek már majdnem vége. Lezárjuk ezt a fejezetet az ön és az országa által hozott lépések eredményeképp...Erősen támogatjuk az önök által felvázolt víziót, és mindent meg fogunk tenni, hogy segítsünk önöknek az afelé vezető úton” – címezte méltatását Lukasenkának Hale.

 

Érdekbarátság, hintapolitika

 

Az immár huszonöt éve elnök válaszul Lukasenka megjegyezte, mindent meg fog tenni a kapcsolat javítása érdekében, mivel

 

„nem normális az, hogy két ország egyszer ugyanazon az oldalon harcolt az ellenség ellen, és mégis – fogalmazzunk úgy – gyengék a kapcsolataik egymással”

 

– fogalmazott, utalva az akkor még a Szovjetunió részét képező Belarusz részvételére a második világháborúban. „Örömmel veszem észre, hogy az Egyesült Államok végre nemcsak az általánosságban vett Európára, hanem Belaruszra is figyel...ezekben a nehéz időkben biztatásra ad okot az önök érdeklődése”. Az államfő amellett is kiállt, hogy az Egyesült Államok „segítsen megoldani” az ukrán válságot, mivel szerinte az európai és kelet-európai problémákat Washington beavatkozása nélkül nem lehet rendezni.

 

Ugyanezen a napon Minszk azt is bejelentette: kompenzációt követelnek Oroszországtól amiatt, mert a belarusz fél állítása szerint Moszkva még áprilisban

 

rossz minőségű nyersolajat adott el Belarusznak a Barátság kőolajvezetéken keresztül, ez pedig jelentős kárt okozott a termelésben és a vezetékrendszerben is.

 

A belarusz-orosz energiavita kulcsa abban rejlik, hogy Oroszország a piaci ár alatt, rendkívül olcsón ad el nyersolajat Belarusznak, amely viszont ezt finomítás után sokkal drágábban, a piaci áron értékesíti Nyugat-Európa felé, ezzel jelentős haszonra téve szert.

 

Mind az utóbbi hír, mind az amerikaiakkal való kapcsolatok normalizációja azt jelzi, hogy Lukasenka folytatja a kelet és nyugat közötti hintapolitikát. Vagyis míg a Kommerszant szivárogtatása után hiába tűnt úgy, hogy Belarusz végleg besorol Oroszország mellé, mostanra úgy látszik, az elnök tovább szeretne egyensúlyozni az euroatlanti tér és Oroszország között.

 

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

A Kisalföld szerint nem hírértékű a győri időközi választás jelöltjeinek vitája, ellentétben például azzal, hogy a Hír TV szavazásán mindenki egyetértett Orbán Viktorral.

A novemberi londoni terrortámadás után két hónap kellett, hogy valamilyen javaslatot tegyen a kormány.

Az eddigi főszerkesztő-helyettes, Gidró Krisztina került a Csongrád megyei kormánypárti napilap élére.

Igencsak megosztott a romániai magyarok legnagyobb pártja, noha a Néppárt-tagság számukra fontos. Videó!

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás