+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 17. kedd, 19:10
Tenné ezt csupán egy nappal azon titkos dokumentum kiszivárgása után, mely szerint az oroszok lényegében bekebeleznék a belarusz gazdaságot.

Az Egyesült Államok és Belarusz kedden bejelentette: nagyköveti szinten helyreállítják egymás között a diplomáciai kapcsolatokat – írja a BelTA belarusz állami hírügynökség.

 

Tizenegy év után

 

A hír csupán egy nappal azután érkezik, hogy a Kommerszant orosz napilap kiszivárogtatta volna: egy, a két állam kormánya által aláírt titkos megállapodás szerint Belarusz és Oroszország minden eddiginél szorosabbra fűzi a viszonyát és egészen mély gazdasági uniót valósít meg a közeljövőben. Erről az Azonnali is részletesen beszámolt nektek, itt arról írtunk, hogy az orosz régióépítési törekvések szempontjából kulcsfontosságú a Belarusszal való együttműködés,

 

viszont utóbbinak emiatt szuverenitása egy jelentős részéről kell majd lemondania.

 

A diplomáciai kapcsolatok helyreállítása komoly mérföldkő lehet a belarusz-amerikai kapcsolatokban. Az Aljakszandr Lukasenka által immár huszonöt éve vasmarokkal vezetett állammal szemben ugyanis a 2006-os elnökválasztás után léptetett életbe szankciókat az Egyesült Államok és az Európai Unió. Az EBESZ megfigyelői által elcsaltnak tekintett választást követően történő ellenzéki tömegtüntetéseket, az úgynevezett „farmeres forradalmat” a hatalom keményen elfojtotta. A szankciók keretében Belarusz 2008-ban köteles volt visszahívnia nagykövetét az Egyesült Államokból, ahogy a minszki amerikai nagykövetnek is el kellett hagynia az országot.

 

Vagyis tizenegy éves szünet után állhat helyre a viszony, enyhülés pedig már nyáron látszott a két ország között, mikor John Bolton, az USA azóta már lemondott nemzetbiztonsági tanácsadója is Minszkbe látogatott. A mostani döntést David Hale, az Egyesült Államok külügyminisztériumának politikai kérdésekkel megbízott altitkára és maga Lukasenka jelentették be. „A kapcsolataink jelenleg nem természetesek, abnormálisak. Ezért örülünk, hogy ennek a fejezetnek már majdnem vége. Lezárjuk ezt a fejezetet az ön és az országa által hozott lépések eredményeképp...Erősen támogatjuk az önök által felvázolt víziót, és mindent meg fogunk tenni, hogy segítsünk önöknek az afelé vezető úton” – címezte méltatását Lukasenkának Hale.

 

Érdekbarátság, hintapolitika

 

Az immár huszonöt éve elnök válaszul Lukasenka megjegyezte, mindent meg fog tenni a kapcsolat javítása érdekében, mivel

 

„nem normális az, hogy két ország egyszer ugyanazon az oldalon harcolt az ellenség ellen, és mégis – fogalmazzunk úgy – gyengék a kapcsolataik egymással”

 

– fogalmazott, utalva az akkor még a Szovjetunió részét képező Belarusz részvételére a második világháborúban. „Örömmel veszem észre, hogy az Egyesült Államok végre nemcsak az általánosságban vett Európára, hanem Belaruszra is figyel...ezekben a nehéz időkben biztatásra ad okot az önök érdeklődése”. Az államfő amellett is kiállt, hogy az Egyesült Államok „segítsen megoldani” az ukrán válságot, mivel szerinte az európai és kelet-európai problémákat Washington beavatkozása nélkül nem lehet rendezni.

 

Ugyanezen a napon Minszk azt is bejelentette: kompenzációt követelnek Oroszországtól amiatt, mert a belarusz fél állítása szerint Moszkva még áprilisban

 

rossz minőségű nyersolajat adott el Belarusznak a Barátság kőolajvezetéken keresztül, ez pedig jelentős kárt okozott a termelésben és a vezetékrendszerben is.

 

A belarusz-orosz energiavita kulcsa abban rejlik, hogy Oroszország a piaci ár alatt, rendkívül olcsón ad el nyersolajat Belarusznak, amely viszont ezt finomítás után sokkal drágábban, a piaci áron értékesíti Nyugat-Európa felé, ezzel jelentős haszonra téve szert.

 

Mind az utóbbi hír, mind az amerikaiakkal való kapcsolatok normalizációja azt jelzi, hogy Lukasenka folytatja a kelet és nyugat közötti hintapolitikát. Vagyis míg a Kommerszant szivárogtatása után hiába tűnt úgy, hogy Belarusz végleg besorol Oroszország mellé, mostanra úgy látszik, az elnök tovább szeretne egyensúlyozni az euroatlanti tér és Oroszország között.

 

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás