+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 16. hétfő, 09:01
Csak egy kis áramszünet volt a támadás eredménye, de kiderült: valószínűleg nem ez volt a támadók célja.

2015 decemberében egy oroszországi eredetű hackertámadás eredményeképp Ukrajna egyes részei pár órára elsötétedtek. A kibertámadást viszonylag hamar elhárították az Ukrenergo munkatársai, és vissza tudták kapcsolni az áramot,

 

de mint most kiderült, a támadók célja valószínűleg az elektromos hálózat fizikai károsítása volt.

 

A Dragos nevű kiberbiztonsági cég most rekonstruálta a támadást az Ukrenergo naplófájljai alapján. Az Ars Technica által ismertetett jelentés szerint a támadók célja nem csak annyi volt, hogy egy időre lekapcsolják a villanyt Ukrajna egyes részein, hanem az, hogy a rendszer visszakapcsolásakor fizikailag is károsodjon a hálózat, amely hibákat aztán csak hetek vagy hónapok alatt lehetett volna kijavítani.

 

Ez egy csapda!

 

A hackerek bejutottak a rendszerbe, majd lekapcsolták a biztosítékokat egy sor alállomáson, ezzel párhuzamosan pedig elzárták az Ukrenergo munkatársait a digitális rendszerektől.

 

De a támadásnak volt egy harmadik komponense, aminek akkor kellett volna életbe lépnie, amikor visszakapcsolják a rendszert.

 

Ezt a harmadik komponenst már a szlovákiai biztonsági cég, az ESET elemzése is kiszúrta, de akkor nem értették pontosan, hogy mi volt a célja: a vírus a Siemens által gyártott Siprotec védőrelé egy biztonsági rését használja ki. 2015-ben ki is adott a Siemens egy javítást a hibához, de ezt sok helyen nem telepítették: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy hacker egy kis adatcsomaggal kikapcsolhatta ezt az eszközt, ami azért felel, hogy figyelje a veszélyesen nagy feszültségingadozásokat – amilyet a rendszerbe bejutó hackerek akár okozhattak is volna.

 

A Dragos szerint tehát a támadók először megszakították az áramköröket az állomáson, aztán elvágták az Ukrenergo munkatársait a digitális rendszerektől. Ezek után használták a négy védőrelét támadó vírust – a lényeg az lett volna, hogy az Ukrenergo ne vegye észre, hogy ezeket kikapcsolták.

 

A terv az lehetett, hogy az áramot sietve visszakapcsoló alkalmazottak, nem tudva a relék kiiktatásáról, saját maguk okozzanak fizikai kárt az állomásban.

 

De sikerült?

 

A terv azonban valamiért nem működött, de azt a Dragos sem tudja megállapítani, hogy miért. Lehet, hogy a védőreléknek küldött vírust a hackerek rossz IP-címre küldték, vagy

 

az is lehet, hogy az Ukrenergo munkatársai egyszerűen gyorsabban kapcsolták vissza az áramot, mint ahogy a támadók számoltak.

 

És még ha sikerült is volna a támadás, az állomás tartalék biztonsági rendszerei még megakadályozhatták volna a nagyobb sérülést.

 

A Dragost vezető Sergio Caltagirone szerint az az ijesztő, hogy nem maga a támadás okozott volna nagyobb kárt a szándék szerint, hanem az, ahogy az Ukrenergo dolgozói a támadásra reagálnak.

 

Az orosz hackerek egyébként nem az elsők, akik konkrét fizikai károkozást céloztak egy kibertámadással: pontosan ezt csinálta 2010-ben az USA a Stuxnet nevű vírussal, ami Irán urániumdúsító berendezéseit iktatta ki; illetve ilyen eredményt ért el a legveszélyesebb ilyen kártevőnek tartott, Triton nevű, ipari vezérlőrendszereket támadó vírus egy szaúd-arábiai olajfinomítóban 2017-ben.

 

FOTÓ: Pxhere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

Kilenc méter mély kútba esett egy kecske a fővárosban, tűzoltók kellettek a megmentéséhez. Videós cukiságkontent a politikába belefáradt olvasóknak!

Zelenszkij elnöksége óta az orosz és az ukrán közvélemény is pozitívabban tekint a másik országra, amellyel de facto egyébként háborúban áll.

És azt, hogy egy csomó nagyvárosban tarolt az ellenzék? Pedig ott van, csak keresni kell.

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás