Megpróbálta elszabotálni a „Sétáló Madridot” a madridi polgármester, újra megnőtt a légszennyezettség

Szerző: Illés Gergő
2019.09.16. 14:46

Megpróbálta megszüntetni a Madrid központjába behajtó autókat büntető intézkedést a város jobboldali polgármestere, civilek szerint emiatt sokat romlott nyáron a levegőminőség.

Megpróbálta elszabotálni a „Sétáló Madridot” a madridi polgármester, újra megnőtt a légszennyezettség

Júliusban és augusztusban megnövekedett Madrid belvárosában a nitrogén-dioxid koncentrációja, miután a város frissen megválasztott jobboldali polgármestere megpróbálta eltörölni az autók belvárosba való behajtása miatt kiszabott bírságokat – írja az El País spanyol lap.

Újra növekvőben a légszennyezettség

A város előző, még baloldali vezetése kidolgozta, majd tavaly év végén bevezette a Madrid Central névre hallgató programot, melynek keretében a belváros 4,7 négyzetkilométeres területéről a helyiek autói és a tömegközlekedési eszközök kivételével kitiltotta a gépjárműveket. Az ok a belváros kiemelkedő légszennyezettsége volt:

januárban például egy köbméternyi levegőben 55 mikrogrammnyi nitrogén-dioxidot mértek a Plaza del Carmen téren álló mérőállomásban, mely jóval meghaladja a 40 mikrogrammos egészségügyi hatérértéket.

Áprilisban az önkormányzat elkezdte bírságolni a belvárosba engedély nélkül behajtó autósokat, ami gyors eredményt is hozott: már a hónapban 22 mikrogrammra csökkent a nitrogén-dioxid-koncentráció. Május végén azonban jött az új választás, ahol az eddigi baloldali vezetés nem szerzett többséget a képviselőtestületben, és a jobboldali Néppárt színeiben José Luis Martínez-Almeida válhatott az új városvezetővé. Egyik első intézkedéseként az új polgármester fel is függesztette a belvárosba engedély nélkül behajtó autósok bírságolását, ennek az lett az eredménye, hogy a rekordalacsony áprilisi értékről júliusra 35, augusztusra pedig 33 mikrogrammra növekedett a nitrogén-dioxid koncentrációja, ezzel a Plaza del Carmen az egyik leginkább szennyezett mérőállomás lett a városban.

Martínez-Almeida ezen döntését már négy nappal később megtorpedózta egy madridi bíróság, majd ezt követően még két bírósági ítélet is jogellenesnek ítélte meg azt. Augusztus végén tehát a jobboldali polgármester be is jelentette, hogy nem tervez fellebbezni az ítélet ellen,

vagyis – a polgármester akarata ellenére – újra bírságolhatók a behajtási övezetben engedély nélkül autózók.

Több tízezren kaptak bírságot, sokakat magára haragíthatott a Madrid Central

Így bár csupán pár napig függesztették fel a bírságolást, a Környezetvédők Akcióban nevű civil szervezet azzal érvel, hogy az önkormányzat álláspontjának is betudható a júliusi és augusztusi növekedés. „A Madrid Central hatékonysága esett az elmúlt két hónapban”, ez pedig egybeesik a városháza eddig világos álláspontjának megváltozásával és azzal, hogy a városvezetés a Madrid Centraltól való megszabadulás mellett foglalt állást, fogalmazott Juan Bárcena, a szervezet munkatársa.

Egyébként a jobbközép Néppárt már a választási kampány folyamán érvelt a Madrid Central megszüntetése mellett, koalíciós partnere, a jobbliberális Ciudadanos (Állampolgárok) pedig annak reformja mellett foglalt állást. Ugyanis a behajtások miatti bírságok száma már májusban 13 361 volt, amely szám júniusra 79 908-ra, vagyis az előző havi érték hatszorosára emelkedett, sok madridi nemtetszését válthatta tehát ki a levegőminőség javítását előtérbe helyező projekt.

Madridban a Néppártnak és a Ciudadanosnak egyébként a szélsőjobboldali Vox háttértámogatásával lett többsége a városházán.

A választásokat az eddigi polgármester Manuela Carmena pártja, a Más Madrid nyerte meg, ugyanakkor a szociáldemokrata PSOE gyengélkedése miatt végül a jobboldal szerzett többséget a képviselőtestületben.

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek