„Takarodj, zsidó kommunista!“ Megtartotta a Lega az első kormányellenes nagygyűlését

Szerző: Techet Péter
2019.09.16. 18:22

Október tizenkilencedikén lesz az olasz szélsőjobboldali Lega római nagygyűlése. Ezt azonban több helyi tüntetés előzi meg. Tegnap megtartotta a Lega az első ilyen gyűlését, ahol Salvini megnyitotta „az idei vadászidényt”. A lombardiai Pontidában ezt a baloldali Repubblica napilap egyik tudósítója meg is érezhette: a legás tömeg zsidózva, szabadkőművesezve támadt rá a valóban zsidó származású Gad Lernerre.

„Takarodj, zsidó kommunista!“ Megtartotta a Lega az első kormányellenes nagygyűlését

Az idei ősz nem indult túl jól a Matteo Salvini vezette Legának. A pártelnök hiába robbantotta fel augusztusban a kormányt a balpopulista Öt Csillaggal, nem új választásokat, hanem csak egy színtisztán baloldali kormányt ért el. Giuseppe Conte miniszterelnök, aki a kormányválság alatti beszédében már keményen kiosztotta egykori belügyminiszterét, az Öt Csillaggal és a balközép Demokratákkal tudja folytatni a kormányzást.

Salvininek személyésen se indult jól ez az ősz, erről tanúskodott tűzvörös szeme. Noha a rossz nyelvek szerint a sokszor piros szemmel, igen élénk hangulatban fellépő Salvini mostani vörös szemei mögött is más, mint fertőzés állhat, ő azt mondja: csak egy fertőzés az egész, amit nagymamája receptjével gyógyít.

Csatába indulnak Barbarossa Frigyes ellen

Az átmeneti politikai kudarcát pedig híveivel gyógyítja. Salvini már a második Conte-kormány megalakulásakor bejelentette: október tizenkilencedikére az Olasz Büszkeség Napját hirdeti meg Rómába, és nagy kormányellenes tüntetésre odaszólítja híveit. (Az Azonnali Rómából fog nektek erről tudósítani élőben.) Addig is azonban több tüntetést tart az ellenzékbe szorult párt.

A tüntetéssorozat nyitánya vasárnap volt: a Lega minden évben hagyományosan Pontidába, egy kis lombardiai városkába hívja híveit. Ennek történelmi oka van: nem pusztán itt alakult meg a különböző északi tartományi ligákból harminc éve az akkor még szeparatista Lega Nord, de

1167-ben itt jött létre a lombard városok szövetsége Barbarossa Frigyes német-római császár ellen. A Lega szereti a mai napig ennek hagyományában elhelyezni saját korábbi északolasz szeparatizmusát és mai összolasz szuverenizmusát.

Az idei találkozóra a Lega információi szerint majdnem nyolcvanezer ember jött el – ha a szám kissé túlzó is, az tény, hogy több tízezren vettek részt a Lega politikai idénynyitóján. Sokan ilyenkor lakókocsival jönnek messziről, az alig háromezer lakosú Pontida városának turisztikailag jól jön a legás tömeg, de nehezen birkózik meg ennyi emberrel.

Ez nem csupán egyetlen tüntetés, hanem igazi legás dzsembori, ahol a párthoz közelálló kiadók, újságok is saját sátrakkal vannak jelen, zenei és egyéb kulturális programok szórakoztatják a nagyérdeműt. De persze a leginkább várt esemény – idén különösen – Salvini beszéde volt.

MATTEO SALVINI VASÁRNAP HÍVEI KÖRÉBEN A LOMBARDIAI PONTIDÁBAN, AHOL BEINDÍTOTTA AZ ŐSZI TÜNTETÉSSOROZATOT. FOTÓ: MATTEO SALVINI / FACEBOOK

A politikus kiadta a jelszót:

az „igazi Olaszországot” akarja képviselni a „bársonyszékek Olaszországával szemben”.

Utóbbi alatt főleg az ötcsillagosokat érti, akiket azzal vádol: a hatalomban maradás kedvéért, tartva egy rossz választási eredménytől, lepaktáltak a balközép demokratákkal.

Salvini beszédében franciául, angolul és németül is elmondta: az olasz nép senkinek sem a rabszolgája. A Lega orosz leköteleződését, orosz pénzeit ismerve nem csoda, hogy oroszul már nem üzente meg ugyanezt.

SALVINI OROSZUL NEM TARTOTTA FONTOSNAK ELMONDANI, HOGY OLASZORSZÁG NEM LESZ SENKINEK SE A RABSZOLGÁJA. ITT ÉPPEN PUTYIN-PÓLÓBAN LÁTHATÓ AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN. FOTÓ: A SAJÁT FACEBOOK-OLDALA

A második Conte-kormány mindenben szembemegy Salvinivel

Az új kormány politikája elég muníciót kínál Salvininek ellentámadásra, ugyanis a második Conte-kormány gyakorlatilag minden kérdésben, ami a Legának fontos, hátraarcot csinált.

Ha egyelőre még nem is vonták vissza a menekültek segítését kriminalizáló, Salvini-féle biztonsági törvényt, az új belügyminiszter, Luciana Lamorgese kész a menekülteket ismét befogadni.

Ennek jegyében vasárnap Lampedusára megérkezett nyolcvankét menekült. Az új olasz kormány politikája az, hogy készek ismét megnyitni a kikötőiket a menekültek előtt, de előzetesen ellenőrizni akarják, hogy az érkezők tényleg jogosultak-e menekültstátuszra, illetve Olaszország egy részüket át tudja-e adni más európai országoknak. A mostani nyolcvankét menekült egyharmada marad csak Olaszországban, a többséget Németország, Franciaország, Portugália, Írország és Luxemburg veszi át.

Giuseppe Conte a menekültelosztást azonban nem csak eseti megállapodásokkal oldaná meg, mint most, hanem újra európai napirendre venné a kötelező menekültkvótát. Brüsszeli látogatásán múlt héten egyenesen azt mondta:

azon európai országok, amelyek nem mutatnak a menekültekkel és a menekülteket fogadó európai országokkal szolidaritást, ne kapjanak a jövőben EU-s pénzt.

Ezzel gyakorlatilag a visegrádi államokat célozta be.

Salvini persze Pontidában megígérte: „Ha visszajövünk, minden kikötőt újra lezárunk!” Szerinte a második Conte-kormány azon dolgozik, hogy „menekülttáborrá tegye Olaszországot”.

Megígérte: ha a kormány visszavonja az általa kidolgozott biztonsági törvényt, akkor népszavazást fog kezdeményezni a törvény mellett. Szerinte minden módon „ellen kell állnia a népnek a paloták döntéseivel szemben”. A paloták alatt az olasz politikai nyelvben a római háttérmegállapodásokat szokás érteni, korábban Beppe Grillonak, most már inkább Matteo Salvininek kedvenc fordulata a „nép” és a „paloták” szembeállítása, figyelmen kívül hagyva, hogy egyelőre az olasz nép harmada ikszelné csak a Legát, miközben a két kormánypárt mögött majdnem a szavazók fele áll. Tény persze:

a Lega népszerűsége növekszik (most harminchárom százalékon áll, ami még alatta van a kormányválság előtt mért eredményeknek),

miközben az Öt Csillag ismét húsz százalék alá esett be.

Salvini az idegenellenes populizmusa mögött szegényellenes politikát akar bevezetni

Salvini az adópolitikában is teljes fordulatot ígért. A jelenlegi kormány ugyanis letett arról a legás tervről, hogy a csak a gazdagoknak kedvező egykulcsos adót vezessen be. Salvini azonban megígérte:

kormányon majd tizenöt százalékos egykulcsos szja-t vezet be.

Ezzel főleg az északolasz városok felső-középosztályát tudja megszólítani. Ők alkották mindig is a Lega hagyományos bázisát.

Egy másik téren is visszakúszni látszik a Salvini-féle Lega a régi északi énjéhez: több északi tartomány autonómiáját szorgalmazzák. Már kormányon is ezt akarták, de akkor a főleg délolasz részeken népszerű Öt Csillag blokkolta ezen terveket, a mostani kormány pedig eleve le is vette a napirendről a kérdést.

Marcia su Roma

Azonban a Lega továbbra is összolasz nacionalista pártként tekint magára, hiába van a központja még mindig Milánóban, és hiába egy lombard városban kezdi meg az őszi politikát. Salvini azonban október tizenkilencedikére Rómába hívja a híveit.

Ez többeknek is nagyon tetszett. A balpopulista Il Fatto Quotidiano napilap megszólaltatott több legást is: egyikük, akinek nyakában Mussolini lógott, eleve a fasiszta Marcia su Roma-t szeretné újraélni. Egy másik idősebb úriember fegyverrel menne neki a köztársasági elnöknek és a „szar áruló” Contének. Egy harmadik pedig ki is dolgozta már a maga Barbarossa-tervét: azaz a lombard városok középkori ellenállásának mintájára állna most ellen a Conte-kormánynak.

Igazi ellenállást a hívek azonban jelenleg csak a baloldali Repubblica napilap egyik munkatársával szemben mutattak. A libanoni születésű, galíciai zsidó származású Gad Lerner a balközép napilapnak akart tudósítani, de amikor a tömeg meglátta, lincshangulat alakult ki:

„takarodj, te zsidó, kommunista szabadkőműves”, illetve „nem is vagy olasz, te zsidó” bekiabálásokkal találkozott.

GAD LERNER LIBANONI TÖRÖK-GALÍCIAI EREDETŰ ZSIDÓ CSALÁDBA SZÜLETETT, HÁROMÉVES KORA ÓTA OLASZORSZÁGBAN ÉLŐ NEVES PUBLICISTA, AKI ÉVEKET ÁT VOLT A KÖZSZOLGÁLATI RAI UNO HÍRIGAZGATÓJA, JELENLEG A BALKÖZÉP LA REPUBBLICA NAPILAPNAK ÍR, EZEN MINŐSÉGÉBEN AKART PONTIDÁBÓL IS TUDÓSÍTANI, DE A LEGÁSOK MÁSKÉPP GONDOLTÁK.

A Lega ifjúsági tagozatából verbuválódott biztonságiaknak köszönhető, hogy a legás tömeg nem rontott neki a közszolgálat Rai Uno egykori hírfőszerkesztőjének, aki a Rai Tre után idéntől ismét a Repubblicának dolgozik.

NYITÓKÉP: Salvini nyári kampánykörútja olasz strandokon még a kormányválság előtt / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek