Minden főpolgármester-jelölt kapott bírságot a Fővárosi Választási Bizottságtól

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.15. 19:55

A legkisebb bírságot Tarlós István, a legnagyobbat Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltnek kell fizetnie.

Minden főpolgármester-jelölt kapott bírságot a Fővárosi Választási Bizottságtól

Ugyan az ajánlásgyűjtési időszak lezárultával minden kiadott ívet vissza kellett volna szolgáltatni az illetékes választási irodának, ez egyik főpolgármester-jelöltnek sem sikerült maradéktalanul a megadott határidőig – derül ki a Fővárosi Választási Bizottság határozataiból.

Az őszi önkormányzati választáson induló egyéni jelöltek szeptember 9-ig gyűjthettek aláírásokat, ezt követően pedig vissza kellett volna szolgáltatniuk az összes ajánlóívet.

A legkevesebbet a Fidesz-KDNP jelöltjének, Tarlós Istvánnak a stábja hibázott. Ők 1500 ívet vettek fel a Fővárosi Választási Irodától, és csak egyet nem vittek vissza a megadott határidőre. Emiatt Tarlóséknak ezer forint büntetést kell fizetnie.

Ugyan úgy tűnik, a Munkáspárt főpolgármester-jelöltjének, Thürmer Gyulának nem sikerült az induláshoz elegendő számú aláírást összegyűjtenie, minimális pénzbírságra ő is számíthat. Miután Thürmerék 1300 ívből szintén csak egyet nem hoztak vissza, ezért nekik is csak ezer forintnyi bírságot kell fizetnie.

Ami Berki Krisztián celeb főpolgármester-jelöltet illeti, ők huszonhárom ívet nem adtak vissza 1250-ből, ami huszonháromezres bírságot jelent. 

A második legnagyobb bírságot az ellenzéki pártok jelöltjének Karácsony Gergelynek a csapata kapta, akik a többi indulónál jóval több, egyenesen 9000 ívet kértek ki. Az érintettek negyvenhárom ívvel maradtak adósak, vagyis negyvenháromezer forintot kell majd fizetniük.

A legnagyobb bírságot Puzsér Róbertet jelölő egyesület, az Állampolgárok a Centrumban kapta.

Nekik 1500 ívből hetvennyolcat nem sikerült időben visszahozni, amiért hetvennyolcezer forintos bírsággal büntetik őket.

Hogy miért nem vittek vissza ilyen sok ívet határidőre, arra Zaránd Péter, Puzsér kampányfőnöke azt mondta: logisztikai hiba történt. Míg az aláírt íveket szeptember 9-ig, addig az üresen maradottakat szeptember 10-ig kellet visszaszolgáltatni, ők pedig még utóbbi napon vittek vissza néhány kitöltött ívet, amit akkor már nem lehetett elfogadni.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek