Durva szennyezések veszélyeztetik a palackorrú delfinek egyik utolsó nagy európai populációját

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.15. 09:59

Évtizedek óta betiltott rákkeltő hatású anyagot is találtak a La Manche csatorna vizeinél élő palackorrú delfinek szervezetében.

Durva szennyezések veszélyeztetik a palackorrú delfinek egyik utolsó nagy európai populációját

A La Manche csatornában élő palackorrú delfinek „szennyező anyagok koktéljának” vannak kitéve – írja a BBC egy új tanulmányra hivatkozva. Ez már csak azért is nagy probléma, mert itt él a palackorrú delfinek egyik utolsó nagy európai populációja.

A kutatók mintegy nyolcvan, Normandia és Bretagne partjainál élő delfin szövetéből vettek mintát.

Azt találták, hogy az állatok bőrében nagyon magas volt a higany koncentrációja, míg a zsírjukban az úgy nevezett poliklórozott bifenileké (PCB).

Utóbbi olyan kémiai vegyületet jelent, amely mérgező és rákkeltő hatású is lehet, és annak ellenére található meg a mai napig is a tengerek vizeiben, hogy évtizedekkel ezelőtt betiltották a használatát. A delfinek zsírjában egyébként további ipari vegyi anyagokat is találtak, illetve rovarirtó szerek nyomait is.

A tanulmány arra is felhívja a figyelmet: ezeket a szennyező anyagokat a delfinek a borjaiknak is tovább örökítik, ami aggodalomra ad okot a populáció fennmaradásával kapcsolatban.

FOTÓ: Serguei S. Dukachev / Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek