+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 14. szombat, 18:53
A Bugár Béla-féle szlovákiai Híd nem működik együtt a másik magyar párt MKP-val, emiatt pedig a héten többen is otthagyták a pártot.

Egy helyett két alelnökét is lecserélte a Most-Híd szlovákiai kisebbik kormánypárt – a jelenleg a jövő tavaszi parlamenti választás előtt az összefogás-vitával szembenéző, Bugár Béla-féle pártban ugyanis Sólymos László környezetvédelmi miniszteren kívül Peter Antal alelnök is lemondott a posztjáról – írja az Új Szó.

 

Új alelnökök, újabb kilépők

 

Sólymos helyére a Híd elnöksége Fülek polgármesterét, Agócs Attilát választották a párt kongresszusán, míg Peter Antalt Peter Krajňák, a párt oktatási államtitkára váltja majd. Ezen hír persze önmagában nem bírna nagy relevanciával, ugyanakkor

 

a héten egyre több politikus jelenti be, hogy otthagyja a közvélemény-kutatók által már rendre öt százalék alá mért, magyar-szlovák kormánypártot.

 

A héten például Martin Fedor jelentette be, hogy távozik a Híd parlamenti frakciójából – ezzel elveszett a Fico-féle Smer, a Bugár-féle Híd, és az Andrej Danko-féle nacionalista SNS parlamenti többsége. Fedor hivatalosan sosem volt a párt tagja, csak a frakcióba lépett be, most pedig azt rebesgetik, hogy Tomáš Drucker volt smeres egészségügyi miniszter új mozgalmában folytatja a politizálást. A képviselő egyébként azt is elmondta, több dologban véleménykülönbsége volt a Híddal, ráadásul szerinte a kormánykoalíció eltávolodott eredeti céljától, miszerint hogy gazdasági stabilitást biztosítson Szlovákia számára.

 

Súlyos veszteség ezen felül Nagy József, a Híd korábbi EP-képviselőjének a pártból való kilépése is, Nagy a szlovákiai magyar pártok szorosabb együttműködését szorgalmazó Összefogás mozgalomhoz csatlakozik majd. Nagy döntését azzal indokolta, hogy a Híd a mai kongresszuson nem írta felül a párt Országos Tanácsának azon döntését, miszerint a magyar kormányhoz közel álló rivális párttal, a Magyar Közösség Pártjával (MKP) nem működnek együtt a közelgő választásokon. „Bejelentettem a kilépésemet a pártból,

 

felajánlva az összes pártbeli tisztségemet azoknak, akik úgy gondolják, hogy együttműködés nélkül is lehet parlamenti képviselete a magyar kisebbségnek”

 

– írja Facebook-oldalán Nagy.

 

Bugár Béla pártelnök szerint viszont ennek ellenére „nem igaz”, hogy a pártból menekülnének az emberek, ezt csak a média terjeszti. „Egyetlen egy ember távozik, a neve Nagy József. Fedor soha nem lépett be a pártba, s nyíltan vállalta, hogy politikai jövője nem kötődik a Hídhoz. Azt is várjuk, hogy Cséfalvay Katalin távozik, jövő héten. Ez az ő döntése” – jelentette be egy újabb politikus kiválását a kongresszuson a pártelnök.

 

Összefogni, vagy nem összefogni?

 

A pártban egyébként a legkomolyabb törésvonalat az összefogás kérdése okozza. Tíz évvel ezelőtt Bugár pont az MKP-ból kiválva alapította meg a szlovák-magyar Hidat, ugyanakkor a Smerrel és az SNS-szel való kormányzás (és az azt övező politikai botrányok, például a Kuciak-gyilkosság) nem tett jót a párt renoméjának, mely az idei EP-választáson már nem is tudott képviselőt delegálni Strasbourgba. Sőt, a pártot az MKP bőven megelőzte a szavazatok számában májusban, a Menyhárt József-féle magyar párt 4,96 százalékkal majdnem önerőből is tudott képviselőt küldeni, végül ez az összefogás hiánya miatt meghiúsult.

 

Emiatt is egyre többen követelik a magyar pártok összefogását a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választásra, ám ezt a javaslatot a Híd nem támogatta. Az együttműködés hívei ehelyett Összefogás néven egy szélesebb magyar platform formálásába kezdtek. Ezt a szervezetet Bugár úgy igyekezett hitelteleníteni, hogy amögött a Híddal is gyakran összefüggésbe hozott üzletember, Világi Oszkár áll. Emellett a pártelnök azt is leszögezte, ha az MKP összefogást szeretne, nyugodtan átjöhetnek a Híd listájára: ahogy fogalmazott,

 

„a mi listánk nyitott, ha az MKP úgy gondolja, hogy tesz egy próbát, mi nagyon fogunk örülni. Persze a rendelkezésre álló helyekből fokozatosan kevesebb van”.

 

A magyar pártok civakodását nemcsak az Összefogás, hanem az egyre erősebb, liberális ellenzéki Progresszív Szlovákia is igyekezett kihasználni: a párt, melynek színeiben Zuzana Caputovát is elnökké választották, nemrégiben magyar platformot is alakított, pénteken pedig Forró Tibor mérnök és gútai városi képviselő személyében meg is választották a platform elnökének.

 

Hogy egészen pontosan milyen mozgások vannak a szlovák politikában, azt augusztus elején itt foglaltuk össze.

 

BORÍTÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás