+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 14. szombat, 18:53
A Bugár Béla-féle szlovákiai Híd nem működik együtt a másik magyar párt MKP-val, emiatt pedig a héten többen is otthagyták a pártot.

Egy helyett két alelnökét is lecserélte a Most-Híd szlovákiai kisebbik kormánypárt – a jelenleg a jövő tavaszi parlamenti választás előtt az összefogás-vitával szembenéző, Bugár Béla-féle pártban ugyanis Sólymos László környezetvédelmi miniszteren kívül Peter Antal alelnök is lemondott a posztjáról – írja az Új Szó.

 

Új alelnökök, újabb kilépők

 

Sólymos helyére a Híd elnöksége Fülek polgármesterét, Agócs Attilát választották a párt kongresszusán, míg Peter Antalt Peter Krajňák, a párt oktatási államtitkára váltja majd. Ezen hír persze önmagában nem bírna nagy relevanciával, ugyanakkor

 

a héten egyre több politikus jelenti be, hogy otthagyja a közvélemény-kutatók által már rendre öt százalék alá mért, magyar-szlovák kormánypártot.

 

A héten például Martin Fedor jelentette be, hogy távozik a Híd parlamenti frakciójából – ezzel elveszett a Fico-féle Smer, a Bugár-féle Híd, és az Andrej Danko-féle nacionalista SNS parlamenti többsége. Fedor hivatalosan sosem volt a párt tagja, csak a frakcióba lépett be, most pedig azt rebesgetik, hogy Tomáš Drucker volt smeres egészségügyi miniszter új mozgalmában folytatja a politizálást. A képviselő egyébként azt is elmondta, több dologban véleménykülönbsége volt a Híddal, ráadásul szerinte a kormánykoalíció eltávolodott eredeti céljától, miszerint hogy gazdasági stabilitást biztosítson Szlovákia számára.

 

Súlyos veszteség ezen felül Nagy József, a Híd korábbi EP-képviselőjének a pártból való kilépése is, Nagy a szlovákiai magyar pártok szorosabb együttműködését szorgalmazó Összefogás mozgalomhoz csatlakozik majd. Nagy döntését azzal indokolta, hogy a Híd a mai kongresszuson nem írta felül a párt Országos Tanácsának azon döntését, miszerint a magyar kormányhoz közel álló rivális párttal, a Magyar Közösség Pártjával (MKP) nem működnek együtt a közelgő választásokon. „Bejelentettem a kilépésemet a pártból,

 

felajánlva az összes pártbeli tisztségemet azoknak, akik úgy gondolják, hogy együttműködés nélkül is lehet parlamenti képviselete a magyar kisebbségnek”

 

– írja Facebook-oldalán Nagy.

 

Bugár Béla pártelnök szerint viszont ennek ellenére „nem igaz”, hogy a pártból menekülnének az emberek, ezt csak a média terjeszti. „Egyetlen egy ember távozik, a neve Nagy József. Fedor soha nem lépett be a pártba, s nyíltan vállalta, hogy politikai jövője nem kötődik a Hídhoz. Azt is várjuk, hogy Cséfalvay Katalin távozik, jövő héten. Ez az ő döntése” – jelentette be egy újabb politikus kiválását a kongresszuson a pártelnök.

 

Összefogni, vagy nem összefogni?

 

A pártban egyébként a legkomolyabb törésvonalat az összefogás kérdése okozza. Tíz évvel ezelőtt Bugár pont az MKP-ból kiválva alapította meg a szlovák-magyar Hidat, ugyanakkor a Smerrel és az SNS-szel való kormányzás (és az azt övező politikai botrányok, például a Kuciak-gyilkosság) nem tett jót a párt renoméjának, mely az idei EP-választáson már nem is tudott képviselőt delegálni Strasbourgba. Sőt, a pártot az MKP bőven megelőzte a szavazatok számában májusban, a Menyhárt József-féle magyar párt 4,96 százalékkal majdnem önerőből is tudott képviselőt küldeni, végül ez az összefogás hiánya miatt meghiúsult.

 

Emiatt is egyre többen követelik a magyar pártok összefogását a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választásra, ám ezt a javaslatot a Híd nem támogatta. Az együttműködés hívei ehelyett Összefogás néven egy szélesebb magyar platform formálásába kezdtek. Ezt a szervezetet Bugár úgy igyekezett hitelteleníteni, hogy amögött a Híddal is gyakran összefüggésbe hozott üzletember, Világi Oszkár áll. Emellett a pártelnök azt is leszögezte, ha az MKP összefogást szeretne, nyugodtan átjöhetnek a Híd listájára: ahogy fogalmazott,

 

„a mi listánk nyitott, ha az MKP úgy gondolja, hogy tesz egy próbát, mi nagyon fogunk örülni. Persze a rendelkezésre álló helyekből fokozatosan kevesebb van”.

 

A magyar pártok civakodását nemcsak az Összefogás, hanem az egyre erősebb, liberális ellenzéki Progresszív Szlovákia is igyekezett kihasználni: a párt, melynek színeiben Zuzana Caputovát is elnökké választották, nemrégiben magyar platformot is alakított, pénteken pedig Forró Tibor mérnök és gútai városi képviselő személyében meg is választották a platform elnökének.

 

Hogy egészen pontosan milyen mozgások vannak a szlovák politikában, azt augusztus elején itt foglaltuk össze.

 

BORÍTÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Az Ékszer TV munkatársai ráadásul úgy hirdették, hogy 60 ezer forintról árazták le az így is aranyáron mért termékeket.

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

A Számok névre hallgató propagandaoldal hónapok óta a kormányközeli véleményvezérek kedvenc forrásainak egyike, de most véletlenül tényleg számokat mutattak be.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás