+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 14. szombat, 18:53
A Bugár Béla-féle szlovákiai Híd nem működik együtt a másik magyar párt MKP-val, emiatt pedig a héten többen is otthagyták a pártot.

Egy helyett két alelnökét is lecserélte a Most-Híd szlovákiai kisebbik kormánypárt – a jelenleg a jövő tavaszi parlamenti választás előtt az összefogás-vitával szembenéző, Bugár Béla-féle pártban ugyanis Sólymos László környezetvédelmi miniszteren kívül Peter Antal alelnök is lemondott a posztjáról – írja az Új Szó.

 

Új alelnökök, újabb kilépők

 

Sólymos helyére a Híd elnöksége Fülek polgármesterét, Agócs Attilát választották a párt kongresszusán, míg Peter Antalt Peter Krajňák, a párt oktatási államtitkára váltja majd. Ezen hír persze önmagában nem bírna nagy relevanciával, ugyanakkor

 

a héten egyre több politikus jelenti be, hogy otthagyja a közvélemény-kutatók által már rendre öt százalék alá mért, magyar-szlovák kormánypártot.

 

A héten például Martin Fedor jelentette be, hogy távozik a Híd parlamenti frakciójából – ezzel elveszett a Fico-féle Smer, a Bugár-féle Híd, és az Andrej Danko-féle nacionalista SNS parlamenti többsége. Fedor hivatalosan sosem volt a párt tagja, csak a frakcióba lépett be, most pedig azt rebesgetik, hogy Tomáš Drucker volt smeres egészségügyi miniszter új mozgalmában folytatja a politizálást. A képviselő egyébként azt is elmondta, több dologban véleménykülönbsége volt a Híddal, ráadásul szerinte a kormánykoalíció eltávolodott eredeti céljától, miszerint hogy gazdasági stabilitást biztosítson Szlovákia számára.

 

Súlyos veszteség ezen felül Nagy József, a Híd korábbi EP-képviselőjének a pártból való kilépése is, Nagy a szlovákiai magyar pártok szorosabb együttműködését szorgalmazó Összefogás mozgalomhoz csatlakozik majd. Nagy döntését azzal indokolta, hogy a Híd a mai kongresszuson nem írta felül a párt Országos Tanácsának azon döntését, miszerint a magyar kormányhoz közel álló rivális párttal, a Magyar Közösség Pártjával (MKP) nem működnek együtt a közelgő választásokon. „Bejelentettem a kilépésemet a pártból,

 

felajánlva az összes pártbeli tisztségemet azoknak, akik úgy gondolják, hogy együttműködés nélkül is lehet parlamenti képviselete a magyar kisebbségnek”

 

– írja Facebook-oldalán Nagy.

 

Bugár Béla pártelnök szerint viszont ennek ellenére „nem igaz”, hogy a pártból menekülnének az emberek, ezt csak a média terjeszti. „Egyetlen egy ember távozik, a neve Nagy József. Fedor soha nem lépett be a pártba, s nyíltan vállalta, hogy politikai jövője nem kötődik a Hídhoz. Azt is várjuk, hogy Cséfalvay Katalin távozik, jövő héten. Ez az ő döntése” – jelentette be egy újabb politikus kiválását a kongresszuson a pártelnök.

 

Összefogni, vagy nem összefogni?

 

A pártban egyébként a legkomolyabb törésvonalat az összefogás kérdése okozza. Tíz évvel ezelőtt Bugár pont az MKP-ból kiválva alapította meg a szlovák-magyar Hidat, ugyanakkor a Smerrel és az SNS-szel való kormányzás (és az azt övező politikai botrányok, például a Kuciak-gyilkosság) nem tett jót a párt renoméjának, mely az idei EP-választáson már nem is tudott képviselőt delegálni Strasbourgba. Sőt, a pártot az MKP bőven megelőzte a szavazatok számában májusban, a Menyhárt József-féle magyar párt 4,96 százalékkal majdnem önerőből is tudott képviselőt küldeni, végül ez az összefogás hiánya miatt meghiúsult.

 

Emiatt is egyre többen követelik a magyar pártok összefogását a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választásra, ám ezt a javaslatot a Híd nem támogatta. Az együttműködés hívei ehelyett Összefogás néven egy szélesebb magyar platform formálásába kezdtek. Ezt a szervezetet Bugár úgy igyekezett hitelteleníteni, hogy amögött a Híddal is gyakran összefüggésbe hozott üzletember, Világi Oszkár áll. Emellett a pártelnök azt is leszögezte, ha az MKP összefogást szeretne, nyugodtan átjöhetnek a Híd listájára: ahogy fogalmazott,

 

„a mi listánk nyitott, ha az MKP úgy gondolja, hogy tesz egy próbát, mi nagyon fogunk örülni. Persze a rendelkezésre álló helyekből fokozatosan kevesebb van”.

 

A magyar pártok civakodását nemcsak az Összefogás, hanem az egyre erősebb, liberális ellenzéki Progresszív Szlovákia is igyekezett kihasználni: a párt, melynek színeiben Zuzana Caputovát is elnökké választották, nemrégiben magyar platformot is alakított, pénteken pedig Forró Tibor mérnök és gútai városi képviselő személyében meg is választották a platform elnökének.

 

Hogy egészen pontosan milyen mozgások vannak a szlovák politikában, azt augusztus elején itt foglaltuk össze.

 

BORÍTÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás