Egyre többen távoznak a Hídból, de Bugár szerint nincs tömeges kilépési hullám

Szerző: Illés Gergő
2019.09.14. 18:53

A Bugár Béla-féle szlovákiai Híd nem működik együtt a másik magyar párt MKP-val, emiatt pedig a héten többen is otthagyták a pártot.

Egyre többen távoznak a Hídból, de Bugár szerint nincs tömeges kilépési hullám

Egy helyett két alelnökét is lecserélte a Most-Híd szlovákiai kisebbik kormánypárt – a jelenleg a jövő tavaszi parlamenti választás előtt az összefogás-vitával szembenéző, Bugár Béla-féle pártban ugyanis Sólymos László környezetvédelmi miniszteren kívül Peter Antal alelnök is lemondott a posztjáról – írja az Új Szó.

Új alelnökök, újabb kilépők

Sólymos helyére a Híd elnöksége Fülek polgármesterét, Agócs Attilát választották a párt kongresszusán, míg Peter Antalt Peter Krajňák, a párt oktatási államtitkára váltja majd. Ezen hír persze önmagában nem bírna nagy relevanciával, ugyanakkor

a héten egyre több politikus jelenti be, hogy otthagyja a közvélemény-kutatók által már rendre öt százalék alá mért, magyar-szlovák kormánypártot.

A héten például Martin Fedor jelentette be, hogy távozik a Híd parlamenti frakciójából – ezzel elveszett a Fico-féle Smer, a Bugár-féle Híd, és az Andrej Danko-féle nacionalista SNS parlamenti többsége. Fedor hivatalosan sosem volt a párt tagja, csak a frakcióba lépett be, most pedig azt rebesgetik, hogy Tomáš Drucker volt smeres egészségügyi miniszter új mozgalmában folytatja a politizálást. A képviselő egyébként azt is elmondta, több dologban véleménykülönbsége volt a Híddal, ráadásul szerinte a kormánykoalíció eltávolodott eredeti céljától, miszerint hogy gazdasági stabilitást biztosítson Szlovákia számára.

Súlyos veszteség ezen felül Nagy József, a Híd korábbi EP-képviselőjének a pártból való kilépése is, Nagy a szlovákiai magyar pártok szorosabb együttműködését szorgalmazó Összefogás mozgalomhoz csatlakozik majd. Nagy döntését azzal indokolta, hogy a Híd a mai kongresszuson nem írta felül a párt Országos Tanácsának azon döntését, miszerint a magyar kormányhoz közel álló rivális párttal, a Magyar Közösség Pártjával (MKP) nem működnek együtt a közelgő választásokon. „Bejelentettem a kilépésemet a pártból,

felajánlva az összes pártbeli tisztségemet azoknak, akik úgy gondolják, hogy együttműködés nélkül is lehet parlamenti képviselete a magyar kisebbségnek”

– írja Facebook-oldalán Nagy.

Bugár Béla pártelnök szerint viszont ennek ellenére „nem igaz”, hogy a pártból menekülnének az emberek, ezt csak a média terjeszti. „Egyetlen egy ember távozik, a neve Nagy József. Fedor soha nem lépett be a pártba, s nyíltan vállalta, hogy politikai jövője nem kötődik a Hídhoz. Azt is várjuk, hogy Cséfalvay Katalin távozik, jövő héten. Ez az ő döntése” – jelentette be egy újabb politikus kiválását a kongresszuson a pártelnök.

Összefogni, vagy nem összefogni?

A pártban egyébként a legkomolyabb törésvonalat az összefogás kérdése okozza. Tíz évvel ezelőtt Bugár pont az MKP-ból kiválva alapította meg a szlovák-magyar Hidat, ugyanakkor a Smerrel és az SNS-szel való kormányzás (és az azt övező politikai botrányok, például a Kuciak-gyilkosság) nem tett jót a párt renoméjának, mely az idei EP-választáson már nem is tudott képviselőt delegálni Strasbourgba. Sőt, a pártot az MKP bőven megelőzte a szavazatok számában májusban, a Menyhárt József-féle magyar párt 4,96 százalékkal majdnem önerőből is tudott képviselőt küldeni, végül ez az összefogás hiánya miatt meghiúsult.

Emiatt is egyre többen követelik a magyar pártok összefogását a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választásra, ám ezt a javaslatot a Híd nem támogatta. Az együttműködés hívei ehelyett Összefogás néven egy szélesebb magyar platform formálásába kezdtek. Ezt a szervezetet Bugár úgy igyekezett hitelteleníteni, hogy amögött a Híddal is gyakran összefüggésbe hozott üzletember, Világi Oszkár áll. Emellett a pártelnök azt is leszögezte, ha az MKP összefogást szeretne, nyugodtan átjöhetnek a Híd listájára: ahogy fogalmazott,

„a mi listánk nyitott, ha az MKP úgy gondolja, hogy tesz egy próbát, mi nagyon fogunk örülni. Persze a rendelkezésre álló helyekből fokozatosan kevesebb van”.

A magyar pártok civakodását nemcsak az Összefogás, hanem az egyre erősebb, liberális ellenzéki Progresszív Szlovákia is igyekezett kihasználni: a párt, melynek színeiben Zuzana Caputovát is elnökké választották, nemrégiben magyar platformot is alakított, pénteken pedig Forró Tibor mérnök és gútai városi képviselő személyében meg is választották a platform elnökének.

Hogy egészen pontosan milyen mozgások vannak a szlovák politikában, azt augusztus elején itt foglaltuk össze.

BORÍTÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek