Milyen a mindenféle kontrollját elveszítő hatalom arca?

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2019.09.13. 18:07

Nem elég, hogy mostantól Borkai Zsolt győri fideszes polgármester saját maga dönthet a 15 milliónál olcsóbb önkormányzati ingóságok ingyenes átruházásáról, de még azt is kiosztotta a közgyűlésen, aki egyáltalán fel akart szólalni.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Azon már nem lepődök meg, hogy egy fideszes politikus nem akar vitázni politikai ellenfeleivel, vagy nem akar interjút adni. Jobb helyeken persze ez nyilván rögtön gyanús lenne sok választópolgárnak, de nálunk ez már a megszokott, a mindennapos.

Ugyanígy unalmas mára az, ami a parlamentben történik, hiszen a Fidesznek ismét kétharmada van, ismét azt csinálnak gyakorlatilag, amit nem szégyellnek.

Az önkormányzatokra nézve azonban még mindig megdöbbentő tud lenni a hatalom arroganciája,

és itt most nem csak arra gondolok, hogy ma reggel Győrben keresztülnyomtak a közgyűlésen egy olyan módosítót, amit ma reggel láttak először az ellenzéki képviselők, és ami például azt eredményezi, hogy Borkai Zsolt fideszes polgármester saját maga dönthet a 15 milliónál olcsóbb önkormányzati ingóságok ingyenes átruházásáról, de még ahhoz is ötvenmillió forint fölé kell kúsznia az árnak, hogy a közgyűlésnek egyáltalán beleszólása legyen a dologba.

Ez se szép dolog persze, hiszen egy jó értékbecslővel bármi kerülhet 15 millióba, és kerülhet így ki az önkormányzat tulajdonából viszonylag könnyen,

de sokkal súlyosabbnak tűnt élőben az az arrogancia, amivel a polgármester ezt, illetve az összes többi kérdést kezelte a közgyűlésen.

A hozzászólni kívánó ellenzéki képviselőket nem vette észre, majd amikor szóltak neki, hogy lenne mondanivalójuk, mindig jelezte: nagy kegy, hogy ő akkor most mégis engedi a hozzászólást.

A kérdésekre nem, vagy csak részben válaszolt. Akadt, hogy másra válaszolt, mint ami a kérdésben elhangzott. Amikor erre a képviselők a padsorokból akarták felhívni a figyelmét teljesen normális hangon, akkor nem egyszer, hanem úgy négyszer-ötször is azt mondta, hogy „képviselő úr, figyelmeztetem, hogy nem a kocsmában van”.

Ugyanígy, amikor a most főleg az Audit kiszolgáló péri reptér fejlesztésére terelődött a szó – ma 108 millió forintnyi fejlesztési támogatás nyújtásáról döntöttek –, odaszólt egyet Pollreisz Balázs szocialista képviselőnek, hogy ő még bizonyára azt sem tudja, merre van az egyébként Győr melletti repülőtér.

Amikor a fent részletezett, sürgősséggel átvert javaslat kapcsán kérdezték konkrétan őt, akkor Borkai mindkét alkalommal az aljegyzőre hárította a válaszadást. Mindeközben pedig tulajdonképpen bármilyen ellenzéki megszólalás alkalmával úgy nézett, mintha éjszaka, egy szórakozóhely előtt, egy tömegverekedés előtti pillanatban lenne.

Tényleg érdekes volt látni ezt a fajta idegességet és tényleg kellemetlen, arrogáns lekezelést egy olyan teremben, ahol a húsz megjelent képviselőből tizenhat fideszes volt, három ellenzéki és egy független, tehát még csak azt sem mondhatjuk, hogy nagyon sarokba szorították volna.

Ráadásul Győr még csak nem is egy csatatérváros, tehát jelen állás szerint nem úgy néz ki, hogy reálisan veszélyben lenne Borkai polgármesteri széke, vagy olyan nagyon a közgyűlési többsége – ezen a vonalon persze inkább várhatóak meglepetések.

Az is lehet persze, hogy Borkai Zsoltnak csak rossz napja volt, és máskor sokkal kedvesebb, valamint a polgármestert izgalmas jogkörökkel felruházó salátatörvény-jellegű határozatokat sem a közgyűlés reggelén mutatják csak be a képviselőknek. Nem kizárt.

De ez a mai nap számomra újra megmutatta, milyen a mindenféle kontrollját elveszítő hatalom arca.

Olvass még több véleményt Pintér Bencétől az Azonnalin!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek