+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 13. péntek, 09:30
A leköszönő bizottsági elnök szerint az előző Bizottság rengeteget tett Magyarországért, de ezt az egyre kevésbé európai Orbán nyilvánosan képtelen volt elismerni.

Interjút adott az Euronews hírportálnak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke csupán két nappal azután, hogy utódja, Ursula von der Leyen bemutatta a sajtónak a leendő Bizottság összetételét.

 

Von der Leyen számos új portfóliót bejelentett – ezek közül Orbán Viktor legnagyobb örömére Magyarország a bővítési és szomszédságpolitikai tárcát kapta. Ugyanakkor a biztosok névsora még nem végleges, ugyanis még hátravan a jelöltek európai parlamenti meghallgatása, ahol a plenáris szerv mindegyikükről szavazni fog. Arról, hogy ki kicsoda is lesz az új Európai Bizottságban – már ha senkit nem buktat meg az EP –, itt írtunk bővebben.

 

Orbán nem győzött le, de tisztelem őt

 

Juncker ezt követően láthatólag már olyan, erősebb kijelentéseket is megengedett magának az interjúban, amelyre ciklusának közepén még biztos nem vállalkozott volna. Mikor az Euronews riportere arról kérdezte, hogy „nem érezte-e magát legyőzve” Orbán Viktor Brüsszel, és még Juncker személye elleni kampánya miatt, a leköszönő elnök nemleges választ adott.

 

„Nem, hiszen ő [Orbán] ezt akarta, de végül nem győzött le” – felelt Juncker, aki szerint az általános benyomás ellenére jó a személyes kapcsolata Orbánnal,

 

gyakran tudnak egymással viccelődni is. Ráadásul a szovjet megszállás elleni ellenállása miatt „hősnek” tartotta a magyar miniszterelnököt, ezért nagy tisztelettel kezelte őt. Ugyanakkor Orbán „egyre kevésbé európai, és egyre inkább agresszív lett a Bizottsággal szemben”, így „még ha a Bizottság sokat is tett Magyarországért, ezt Orbán csak bizalmasan ismerte el”.

 

Juncker hozzátette: Orbánt elsősorban Magyarország érdekli és nem az EU, és ez nagy hiba. „Ha csak a saját országod érdekel anélkül, hogy azt szélesebb európai kontextusban néznéd, akkor nem vagy európai vezető, hanem egy nemzetállami vezető vagy” – definiálta Orbánt Juncker úgy, hogy azzal valószínűleg a magyar miniszterelnök is egyetértene.

 

Nem ismétlődhet meg a 2015-ös krízis

 

A migrációs kérdés is nagyban meghatározta a Juncker-bizottság öt évét, a magyar fél részéről pedig talán pont a migráció kezelése miatt érte a legtöbb kritika az EU vezetését. Juncker szerint viszont nem a Bizottság, hanem a tagállamok veszítették el az írányítást a helyzet fölött, sőt, a tagállamokat tömörítő Tanács is elfogadta az itthon csak betelepítési kvótákként elhíresült, vitatott javaslatot. „Három-négy ország egyszerűen nem fogadta el a szabályokat, amiket a Tanács hozott.

 

Ha rápillantok a magyar sajtóra, a Bizottságot kritizálják, de inkább a tagállamokat kéne kritizálni, ők hozták meg ezt – az egyébként helyes – döntést”

 

– fogalmazott a kvótarendszerről Juncker.

 

A leköszönő elnök ugyanakkor nem gondolja, hogy a 2015-ös helyzet megismétlődhetne, a négy évvel ezelőtti szituáció ugyanis nagyban különleges volt. „Egyszerűen bűn azt állítani, amit néhányan Magyarországon és Olaszországban is mondanak, hogy a Bizottság az lett volna, hogy szélesre nyissa a kapukat az iszlám terroristák előtt” – fejtegette Juncker.

 

A leköszönő bizottsági elnöknek a távozó Egyesült Királysághoz is volt egy-két szava: szerinte „a britek negyven éven át hallgatták, hogy bár tagok vagyunk, de nem kell bevezetnünk az összes, az Európai Unió által elfogadott politikát”. Sőt, azt is leszögezte, hogy a britek

 

„már a kezdetektől fogva részmunkaidős európaiak voltak”, míg az EU-nak „teljes munkaidős európaiakra van szüksége”.

 

Szerinte ugyanakkor a britek távozása természetesen „tragédia és kudarc”, de Juncker nem hiszi, hogy ez az ő hibája lenne, hiszen ő egyáltalán nem avatkozott be a brit népszavazásba, ahogy erre David Cameron akkori miniszterelnök is megkérte. Sőt, ahogy el is mondta, talán ő volt az egyetlen, aki nem lepődött meg a népszavazás kimenetelén. Nem csoda, hiszen a britek EU-tagsága alatt egyetlen kormány sem védte meg az Európai Uniót, így pedig nem szabad azon sem csodálkozni, ha a britek végül a kilépés mellett döntöttek – érvelt Juncker a brexit ügyében.

 

BORÍTÓKÉP: Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker / Európai Parlament (2017). A teljes, angol nyelvű interjú alább tekinthető meg:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az akciói elnagyoltak, a befejezése bátortalan, így a saját gyártású német Netflix-sorozat, a Wir sind die Welle (A hullám mi vagyunk) újbalos netflixes kultsorozat helyett kihagyott ziccer marad. Spoileres kritika.

Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás