A cseh Kalózpárt opcionálissá tenné a női nevek „-ová” végződését

Szerző: Pintér Bence
2019.09.12. 20:01

Új anyakönyvi törvény készül Csehországban, ami továbbra is kötelezné a nőket az „-ová” végződés viselésére. A Kalózpárt szerint ez diszkriminatív.

A cseh Kalózpárt opcionálissá tenné a női nevek „-ová” végződését

Ahogy Szlovákiában, úgy Csehországban is kötelező a nemet jelző „-ová” végződés használata a nők vezetéknevében. Ugyan kezd divat lenni Csehországban, hogy a nők elhagyják ezt, a Prágában készülő új anyakönyvi törvény továbbra is kötelezővé tenné annak használatát – írja a cseh közrádió.

A Cseh Kalózpárt azonban diszkriminatívnak tartja, hogy a ők nem választhatják meg, hogyan hívják őket, ezért módosítaná a törvényt.

Az ügyben megszólalt Jan Hamáček miniszterelnökhelyettes, aki elmondta: az „-ová” végződés része a cseh nyelvtannak – ezzel értenek egyet egyébként többnyire a cseh nyelvészek is.

A rádió által megszólaltatott Karel Oliva elmondta, hogy zavart okozna a beszélt nyelvben, ha nem jelölnék valamivel a nemet; ráadásul a legrégebbi cseh nyelvű szövegekben is felbukkan már a végződés. Egyetért azzal, hogy a nők használjanak olyan nevet, amit szeretnének, de a hivatalos papírokban szerinte meg kell hagyni a végződést.

A nyelvészettel gendermegközelítésből is foglalkozó Jana Valdrová szerint viszont furcsa, hogy egy nő csak akkor utasíthatja el a végződés használatát, ha külföldi, külföldivel él, vagy van lakcíme külföldi országban. „Mi köze az államnak ahhoz, hogy hol akarok élni? Jelen helyzetben úgy tűnik, az állam Nagy Testvérként viselkedve kémkedik, hogy megtudja a terveinket.”

Szlovákiában egyszer már elbukott az „ovátlanítás”

Csehországban nem most bukkan fel először a téma, 2012-ben már futottak vele egy kört, de akkor nem változtatták meg a törvényt.

Szlovákiában pedig előfordult az is, hogy szlovák nők magyarnak hazudták magukat, hogy megszabaduljanak a végződéstől,

erről írt legalábbis a Bumm.sk 2013-ban, amikor északi szomszédunknál is felmerült az „ovátlanítás”. A végződés használata 2003-ig kötelező volt a szlovákiai magyar nőknek is.

Szlovákiában a belügyminisztérium vetette fel 2013-ban a végződés szlovák nők számára kötelező használatának eltörlését, de aztán az akkori kultuszminiszter tiltakozása után kivették azt az anyakönyvi törvény tervezett módosítójából.

NYITÓKÉP: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek