Végül inkább Románia sem jelöl ideiglenes európai biztost

Szerző: Pintér Bence
2019.09.11. 14:06

Tenni sokat már nem tudott volna, ellenben élete végéig járt volna neki a biztosi nyugdíj.

Végül inkább Románia sem jelöl ideiglenes európai biztost

Visszavonta a román kormány Ioan Mircea Pașcu (képünkön balra) EP-képviselő jelölését az ideigelenes urópai biztosi pozícióra – írja a Politico. A Juncker-bizottság ugyebár még október 31-éig hivatalban van, ami azt jelenti, hogy a májusban EP-képviselővé választott biztosok helyére – ahogy az lenni szokott –, most is jelöltek az érintett államok új, ideiglenes biztosokat.

A gyakorlatban ők már sok mindent nem tudnak csinálni a leköszönő bizottság bénakacsa-időszakában, de azért a kevés munkáért összességében egymillió eurónyi közpénzt költünk el rájuk.

Az egymillió euró úgy jön ki, hogy hiába csak pár hónapig lesz biztos az illető, az odaköltözése költségeit ki kell fizetni, illetve a biztosi nyugdíjat meg fogja kapni.

Jean-Claude Juncker, a most leköszönő bizottság elnöke meg akarta szüntetni ezt a gyakorlatot, de ötletét még júliusban elkaszálta az európai kormány- és államfőkből álló Európai Tanács; ennek ellenére Juncker leszögezte, hogy az ideiglenes biztosoknak nem fog portfóliót adni.

Az idén érintett két ország közül Észtország ideiglenes biztosnak azt a Kadri Simsont küldte volna, akit a Leyen-bizottságba is jelöltek aztán, de az ő jelölését az októberig tartó időszakra már korábban visszavonták. A román kormányt adó, nevében szocdem PSD viszont egészen idáig kitartott Pașcu jelölése mellett, ezt vonták vissza most –

ha hivatalosan nem is, a gyakorlatban legalább érvényesült Juncker költségcsökkentő tervezete.

Pașcu egyébként azt írta, hogy elfogadja a döntést, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az ő nyugdíja nem nagyon terhelte volna az európai állampolgárokat.

FOTÓ: Európai Parlament

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek