Orbánnak Brüsszelben most nem lehet ártani, kisebb gondjuk is nagyobb ennél

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2019.09.10. 17:13

Trócsányi, amennyiben bővítési biztos lesz, egy lebonyolító szervezetet működtethet, amelynek a működésére pont annyi pénz lesz, mint amennyire az EU bővülni akar. Kevés. De miért kapta ezt meg?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Megőrültek ezek az EU-ban?

Néz most mindenki Brüsszelre, aki onnan valamiféle segítséget vár az Orbán Viktor elleni küzdelmében. Hiszen Trócsányi László személyében a NER egyik hűséges támasza kaphatja meg befolyásos biztosi helyét a Bizottságban, olvasom mindenhol. A vérmesebbek megjegyzik, hogy ahol ez az ember biztos lehet, ott megette a fene az egészet. Az lehet, hogy megette a fene az egészet, de nem ezért.

Milyen „portfóliót” kap Trócsányi?

Ahhoz hogy egy országot felvegyenek az EU-ba, nagyon hosszadalmas folyamatok kellenek és az összes tagállam egyetértése. Egyik se olyan folyamat, amelyet Trócsányi irányíthat vagy akár csak szervezhet. Ő egy lebonyolító szervezetet működtethet, amelynek a működésére pont annyi pénz lesz, mint amennyire az EU bővülni akar. Kevés. Egy-két balkáni ország kérdéses, egyébként az EU határai egybeesnek az egykori szovjet határral és Európa természetes határaival.

A balkáni bővítés pedig egész addig biztosan nem folytatódik, ameddig nincs meg a közös határőrség és menekültügy, hiszen egy balkáni bővítéssel EU-s belüggyé válnak a mindenféle embercsempész bandák által a Balkánon jobbra-balra vitt, rögtönzött nyomortelepeken a határátkelésre erőt és pénzt gyűjtő migránsok, menekültek, gazdasági bevándorlók egyaránt. Elég szűk mozgástere van egy olyan bővítési biztosnak, amelyiknek az országa keresztbe fekszik a bővítés alapfeltételeinek.

Van még ilyen szomszédságpolitika, amelyben nagyon szép deklarációkat lehet tenni, amelyeknek mindenki kb. akkora jelentőséget fog tulajdonítani, mint amikor egy-egy ENSZ-bizottság, amelyből az arabok kivételével mindenki kivonult, megállapítja, hogy Izrael a világ leggonoszabb országa. Iktatják az előző hetven ilyen határozat mellé.

Ursula von der Leyen meg teljesíti Orbán fő vágyát, aki itthon elmondhatja, hogy győzött, meghatározó politikus az EU-ban, holott valójában azért adják neki ezt a pozíciót, mert

azután, hogy Salvini lábon lőtte magát, a brexit pedig minden ellenkező igyekezet ellenére reális lehetőséggé vált, a CSU-val meg eltaktikázta magát, Orbán marginalizálódott. Nem tartják veszélyesnek, a szavazatai meg jól jönnek, így miért ne maradhatna.

Persze lehet, hogy összecsapnak a feje fölött a hullámok. A német gazdasági lassulás, a túlfújt építőipar, az EU fejlesztési pénzek visszavágása vagy jogállamisági kritériumokhoz kötése kockázatot jelent neki. Miként az is, hogy több olyan ellensége van, akik szimbolikusan oda akarnak neki csapni. Azonban ez az „odacsapás” egyelőre (és középtávon) jó eséllyel megmarad szimbolikusnak.

De miért is?

Az EU több fronton is komoly konfliktusokban van benne.

+ Macron vezetésével izmozik Brazíliával.

 Ott van a hongkongi helyzet, ahol hamarosan lehet, hogy valamilyen szinten konfrontálódni kell Kínával.

 Ott van Trump, aki elszabadult hajóágyúként politizál.

 És persze ott van a brexit, amely teljes műsoridőben fut, nincs idő közben azzal foglalkozni, hogy cseszegessenek egy kelet-európai kormányt, amelyik közvetlen fenyegetést nem jelent, vezetője a várt szélsőjobb áttörés elmaradása miatt marginalizálódott.

Meg különben is, kire cserélnék? Karácsony Gergelyre? Molnár Zsoltra? Gyurcsány Ferencre? Hagyjuk már...

Persze lehet, hogy Ursula von der Leyen kénytelen lesz engedni, és konfrontálódni Orbánnal. Ugyanakkor Orbán nem kért teljesíthetetlent. Elég kicsi ez a bővítési portfólió ahhoz, hogy megkaphassa, és VDL is elmondja a szövetségeseknek, hogy ez már a büntetés. Másra nincs idő és energia a fent leírtak miatt. Más kérdés, hogy ezt az európai baloldal megeszi vagy sem. A kombinációk száma, ha nem is végtelen, de nagy, akármi lehet.

Viszont VDL nem teheti meg, hogy nem hálálja meg amit Orbántól kapott, Orbán meg jól kért. Ha mégsem, azt meg VDL rá tudja tolni a baloldalra, miként az se az ő gondja, hogy ha esetleg az Európai Néppárt kizárja Orbánt.

Ursula von der Leyen a jó zsaru, aztán, hogy lesz-e rossz zsaru, azt még meglátják.

Mit tehet ezzel a magyar ellenzék?

Amit minden mással. Dolgozni kell.

Nem véletlenül üzemel magas fordulatszámon a Kubatov-gép (érdemes ránézni Wittinghoff Tamás FB-oldalára, ott osztottak meg egy sztorit arról, milyen telefonos puhítás megy). Ha ugyanis Orbán kapna az önkormányzatin egy pofont, a fenti eszmefuttatás is kicsit alakulna. Jelenleg azonban inkább az lenne a meglepő, ha Tarlós kikapna, ha nem tartanák meg a kerületeket, megyei jogú városokat.

Orbánnak Brüsszelben most nem lehet ártani, kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy ezzel foglalkozzanak. Orbánt itthon kell legyőzni, mert ameddig nincs komoly alternatívája, Brüsszelnek Orbán megfelel. Legfeljebb kiültetik szégyenpadba, de a rossz gyereket ez nem szokta érdekelni.

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek