+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. szeptember 10. kedd, 15:48
Nemcsak a legtöbb választásra jogosult polgár jut Újbudára, de a legtöbb polgármesterjelölt is a XI. kerületben tűnt fel. Többek közt a Mi Hazánk, a Munkáspárt és Puzsér Róberték is szeretnék, ha tőlük kerülne ki a kerület új vezetője.

Összesen hét polgármesterjelölt bukkant fel a hétfőn lezárult ajánlásgyűjtési időszak végéig a XI. kerületben. A Fidesz-KDNP és az ellenzéki pártok jelöltjein túl a Munkáspárttól a Mi Hazánk Mozgalmon át egészen Puzsér Róberték egyesületéig indítanának embert a kerületvezetői posztért. Ezzel Újbuda lett az a kerület a fővárosban, ahol a legtöbb polgármesterjelölt mérettetné meg magát – vette észre az Azonnali.

 

Újbuda egyébként az a kerület is egyben, ahol a legnagyobb a népességszám, így itt van a legtöbb választásra jogosult polgár is: 108 ezer fő.

 

A XI. kerületben már legutóbb, 2014-ben is nagy volt a verseny a polgármesteri székért, igaz, akkor még az ellenzéki pártok nem fogtak össze egymással. Így akkor még az alábbi öt szervezet indított jelöltet a polgármesterséget elnyerő Fidesz-KDNP színeiben induló Hoffmann Tamáson kívül: az MSZP, a Jobbik, az LMP, a liberálisok és a Szociáldemokraták nevű párt. Akkor Hoffmann 46,6 százalékot ért el, míg a szocialista Molnár Gyula 41,4 százalékot.

 

Az idei évre viszont jelentősen megváltozott a kínálat: míg a kormánypártok jelöltje, Hoffmann Tamás maradt, addig az ellenzéki pártok összefogtak. Vagyis a polgármester legesélyesebb kihívója jelenleg a DK-s László Imre, akit az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum és az LMP is támogatnak jelölőszervezetként.

 

Rajtuk kívül – Budán egyedüli kerületként – indít itt polgármesterjelöltet a Mi Hazánk Mozgalom Kubínyi Tamás személyében, akit a MIÉP és a Független Kisgazdapárt is támogat.

 

Utóbbi politikusokat már jogerősen is nyilvántartásba vették a valasztas.hu szerint. Ugyanakkor rajtuk kívül is vannak még indulók, akik adtak le még hitelesítésre váró aláírásokat. Például Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt egyesülete, az Állampolgárok a Centrumban itt indít egyedül polgármesterjelöltet, Lengyel Domokost. Bár hivatalosan őt még nem vették nyilvántartásba, úgy tudjuk, neki is sikerült elegendő érvényes aláírást összeszednie.

 

HOFFMANN TAMÁS, ÚJBUDA FIDESZES POLGÁRMESTERE. FOTÓ: FB

 

Az újbudai indulók között van a Munkáspárt jelöltje is, Benyovszky Gábor, rajta kívül pedig függetlenként Görög Krisztián, illetve a Demokrata Párt színeiben Kósa Sándor indulnak.

 

Arról, hogy milyen sorrendben lesznek a jelöltek a szavazólapon, hétfőn döntött a helyi választási bizottság. Eszerint az alábbi módon tüntetik fel majd az indulókat, ha minden jelöltet nyilvántartásba vesznek:

 

1. Görög Krisztián – független

2. Hoffmann Tamás – Fidesz-KDNP

3. Kósa Sándor – Demokrata Párt

4. Lengyel Domokos – Állampolgárok a Centrumban Egyesület

5. Kubínyi Tamás – Mi Hazánk – MIÉP – FKGP

6. László Imre – Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP

7. Benyovszky Gábor – Magyar Munkáspárt

 

FOTÓ: Hoffmann Tamás / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lesz-e egyáltalán idő egy győri előválasztásra, és van-e ehhez elég jelölt? A DK-n kívüli ellenzék civilekben gondolkozik.

A magyar biztosjelöltnek hétfőig kell plusz írásbeli kérdésekre válaszolnia. Elmondjuk, pontosan miket is kérdeznek Várhelyitől a külügyi szakbizottság tagjai.

A három bölcs vizsgálata nagyon megcsúszott, Orbán egyelőre nem mutat hajlandóságot a kompromisszumra, a távozó Néppárt-elnök Daul pedig utódjára testálná az egész ügyet.

Behrouz Boochani korábban úgy nyert ausztrál irodalmi díjat, hogy egy ausztrál menekülttáborban tartották őrizetben, most Új-Zélandtól kapott ideiglenes vízumot.

Narendra Modi kormányának csak azt követően tűnt fel, hogy Aatish Taseer nem jogosult az indiai állampolgárságra, hogy az újságíró egy cikkében kemény hangon bírálta a hatalmat.

A Google mesterséges intelligencián alapuló fejlesztése, a FreddieMeter meg is mondja, mennyire érsz fel a legendás énekeshez.

Thierry Breton és Adina Vălean is átment a meghallgatáson, csak a magyar biztosjelölt fog kapni még plusz kérdéseket.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás