Putyin pártja simán nyerte Moszkvában a helyhatósági választásokat

Szerző: Fekő Ádám
2019.09.09. 07:12

Az orosz állam mindent megtett érte, hogy ellehetetlenítse a rendszeren kívüli ellenzéket, de így is sok helyet vesztettek a városi dumában.

Putyin pártja simán nyerte Moszkvában a helyhatósági választásokat

Bár Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország (JeR) népszerűsége mélyponton van, ez Oroszországban még mindig azt jelenti, hogy könnyedén nyer választásokat: a vasárnap tartott orosz helyhatósági (illetve egyes helyken polgármesteri, 16 helyen kormányzói és négy helyen képviselői) választásokon Moszkvában például 24 helyet szereztek meg a városi duma ötvenjéből. Bár ez 16 hellyel kevesebb, mint amennyit eddig birtokoltak, annyi nem kell aggódniuk:

egyrészt a városi képviselők majdnem felét így is a JeR adja, másrészt a maradék helyeket is a Kreml által fenntartott álellenzék, a Kommunista Párt és a balközép Igazságos Oroszország szerezte meg.

Putyin és pártja a választásokra azért igyekeztek kicsit összezavarni a szavazókat például azzal, hogy képviselőik névleg függetlenül indultak, így nem kellett mindenhol feltüntetni, hogy az Egységes Oroszországhoz tartoznak.

A JeR vesztett népszerűségéből Moszkvában, de erősödni sehol sem tudott: a harmadik legnagyobb városnak számító Novoszibriszkben például továbbra is a Kommunista Párt tagja, Anatolij Lokoty marad a polgármester. Megmaradt viszont nekik Szentpétervár, ahol a szintén függetlenként induló Anatolij Beglov maradt a város vezetője. „Az exit-poll alapján elmondható, hogy az Egységes Oroszország (JeR) megőrizte vezető szerepét” – összegezte vasárnap este Dmitrij Medvegyev kormányfő.

Az persze annyira nem meglepő, hogy csak a házi ellenzék jutott szóhoz, hiszen az előző hónapokban az egyébként jelentéktelennek mondható választáson formai okokra hivatkozva nem engedtek indulni egyetlen valóban antiputyinista ellenzékit sem. Az első hírek után nyár óta tüntetnek főleg Moszkvában, ami ellen a rendőrség szokatlanul keményen lépett fel: a második demonstrációt például már be is akarta tiltani, majd százával vették őrizetbe a résztvevőket. Két pártól a gyerekeiket is el akarták venni, amiért kivitték ezekre a rendezvényekre őket, de ők végül megúszták figyelmeztetéssel.

A rendszeren kívüli ellenzék vezéralakjait rendszeresen rendőrök vegzálták az elmúlt hónapokban, egyiküket annyiszor állították elő, hogy azzal rekord született.

FOTÓ: Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek