Október 31-én leköszön a brit alsóház házelnöke, John Bercow

Szerző: Pintér Bence
2019.09.09. 17:16

Ordeeeeeeer! Legkésőbb október 31-én leköszön John Bercow.

Október 31-én leköszön a brit alsóház házelnöke, John Bercow
John Bercow, a brit parlament alsóházának elnöke legkésőbb október 31-én leköszön posztjáról

írja a Guardian. Bercow az egyik legismertebb brit politikai szereplő világszerte, főleg azért, mert nagyon szórakoztatóan kiabálja az ülések levezetése alatt, hogy „Order!", avagy „Rendet!"

Az ebben a szerepben 2009 óta munkálkodó Bercow bejelentése meglepetésként ért mindenkit. Mint elmondta: 2017-ben megígérte a családjának, hogy ez a ciklus lesz az utolsó. Ha lesz új választás, akkor ez a parlament úgyis végetér, és akkor tiszta a helyzet, ha viszont nem lesz választás, akkor azt érzi tisztának, ha lemond október 31-én, azaz a brexit mostani határidején.

A mezei képviselők bajnoka akart lenni

Bercow a bejelentésében kitért arra, hogy mindig a backbencherek (avagy egy adott párt második vonalához tartozó, pozíció nélküli, mezei képviselők) bajnoka akart lenni, mondhatni ő volt a backstopjuk – utalt a házelnök egyúttal Theresa May brexitmegállapodásának arra a részére, ami biztosítaná, hogy ne legyen határ Írország és Észak-Írország között. Megköszönte a munkát az alsóház munkatársainak, ezen kívül a türelmet a feleségének és gyerekeinek, valamint a képviselők támogatását.

Az egyébként apai ágon román zsidó származású Bercow huszonkét évig volt képviselő, tíz évig pedig házelnök – 1997-ben választották meg először, majd már házelnökként háromszor is újraválasztották Buckinghamben. Fiatalon inkább a szélsőjobbhoz húzott, konzervatív képviselőként viszont már inkább a párt balszárnyhoz tartozott, az is szóba került egyszer 2007-ben, hogy átlép a Munkáspártba. Ez nem történt meg, végül 2009-ben úgy választották házelnökké, hogy saját pártja nem igazán támogatta.

Bejelentése után egy sor képviselő méltatta Bercow érdemeit és elmúlt tíz évét, elsőként az ellenzék vezetője, a munkáspárti Jeremy Corbyn, aki elmondta: Bercow átalakította és erősebbé tette a házelnök szerepét. Corbyn elmondta: ő miniszterelnök szeretne lenni, és örül neki, hogy egy erős parlament tartja kontroll alatt a végrehajtó hatalmat.

Konzervatív részről Michael Gove beszélt, aki azt mondta, hogy talán életében először ért egyet Corbynnal.

Itt megnézhettek egy válogatást a legjobb pillanataiból:

FOTÓ: Flickr

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek