Gyereket szülni nem bajszos fideszesek által előírt kötelesség

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2019.09.09. 12:49

A gyerekvállalást menővé, divattá kellene tenni egy olyan generáció és egy olyan nem körében, amihez Orbán Viktor és barátai mára egyáltalán nem értenek.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Itt van az ősz, az év legkirályabb évszaka, én tényleg csak azért imádkozok, hogy ezt már ne vegye el tőlünk a klímaváltozás.

Na de mi is a slágertéma szeptemberben? Hát persze, hogy az iskola, meg az óvoda, tehát áttételesen a Magyar Gyermek, akinek ilyenkor Nehéz Iskolatáskát kell cipelnie, magyarkönyvében pedig valami ironikus kortárs vers van, amit a magát okosnak gondoló buta szülő felháborodottan rakhat fel Facebookra. A témában sajnos több problémával is küzdünk a buta szülők nélkül is: 1. egyre kevesebb a tanár; 2. egyre kevesebb a gyerek. Most az utóbbiról fogunk beszélni.

Bezzeg az én időmben,

amikor az általános iskolában még három darab, nagyjából harmincfős osztályt ki tudtak állítani a szeptemberben az iskolába érkező siserehadból, és igazából már akkor is arról beszéltek a pedagógusok, hogy ez bizony kevesebb, mint tavaly, azelőtt, meg azelőtt. Manapság ugyanitt már azért küzdés megy, hogy két normális létszámú osztályt kihozzanak, főleg miután a nyolc- és hatosztályos kisgimnáziumok lerabolják a tehetséges diákokat.

Az oktatási rendszer mélyebb elemzésére, illetve az oktatási büdzsé ócsárolására jelenleg nem térnék ki (bár mint a hétvégén megtudtam, jövőre nem indul humán osztály a gimnáziumban, ahol végeztem, hát persze, kinek kell az); de a lényeg az, hogy tényleg nincs elég gyerek, és ez már itt is látszik.

Volt erről nemrég egy elég átfogó cikkünk, és látszólag a kormány is prioritásként kezeli azt, hogy megforduljon Magyarországon a demográfiai trend (ami nem csak minket, de gyakorlatilag az egész fejlett világot sújtja), és megint inkább évről évre több, mint kevesebb legyen a magyar.

Arról azonban többször írtam már, hogy a kormány a gazdasági ösztönzők felépítésén kívül a lehető legrosszabb módon nyúl ehhez az egészhez: általában valami bajszos-pocakos öregember kezd el arról hadoválni, hogy a nőnek a konyhában a helye, és hogy akkor tessék a liberáliskodás, karrier meg tanulás helyett inkább rendes Keresztény Magyar Gyermekeket szülni.

Két baj van ezzel, és az a kisebb, hogy

ha a keresztényt muszlimra cseréled benne, akkor megkaptad a Boko Haram programját.

A nagyobbik az, hogy semmi esély nincs arra, hogy Kövér László egy ilyen beszéde miatt vállaljon több gyereket a Fiatal Magyar Asszony.

Gyökeresen más kommunikáció kell

Azért tudom ezt, mert kétgyermekes apaként óriási család- és gyerekpárti lobbista vagyok, mindenkit csak biztatok arra (ha megkérdeznek, vagy ha szóba kerül), hogy ha stabil párkapcsolatban él, akkor mielőbb vállaljon gyereket, ne tartson tőle, ne halogassa, hanem hajrá.

Ezt nem csak a gyászos demográfiai trendek miatt érzem fontosnak, hanem azért is, mert azt tapasztaltam meg, hogy ténylegesen kiteljesíti az ember életét az, ha gyereke van, ezer olyan dolog van, amit enélkül egyszerűen nem lehet megtapasztalni. (Persze alkalmanként vannak mélypontok is. De ez is hozzátartozik a dologhoz.)

Azonban évek óta azt látom, hogy ez manapság egyszerűen nincs bent a levegőben, nem divat, nem úgy működik, mint akár harminc éve. A bölcsődében és talán most az óvodában is én voltam az egyik legfiatalabb apa úgy, hogy már nekem is később született gyerekem, mint a szüleimnek.

Mondok egy durvát:

nekem nincs bajszom, nem vagyok fideszes, nem vagyok keresztény, és alapvetően talán inkább tudok beszélni a mai húszas-harmincas generáció nyelvén, mint Kövér László, és azt hiszem, hogy még soha senkit nem sikerült meggyőznöm arról, hogy vállaljon gyereket.

Arra próbálok rámutatni, hogy A szolgálólány meséjének recitálása bajszos öregemberek részéről valószínűleg a legkevésbé járható út a Fiatal Magyar Asszonyok méhének felizzításához, és gyökeresen eltérő kommunikáció kell: olyan, amiben (Keresztény) Magyar Gyermeket szülni nem puszta bajszosok által előírt kötelesség, amiért aztán hozzádvágnak egy csomó pénzt.

Mit kéne tenni akkor?

A jelenlegi elképzelés az, hogy – felbuzdulva Kövér, Ákos és Orbán urak dörgő szavain – a Magyar Családfő, a Férfi számot vet, megnézi, hogy akkor a csok, a babaváró hitel és a családi adókedvezmény, stb. mekkora bevételt is jelent, majd ráveszi, ráparancsolja netán, ha sikerül, a Fiatal Magyar Asszonyt arra, hogy a tanulás meg a dolgozás helyett akkor itt az ideje legyártani kettő-három csemetét, de inkább hármat.

Ez a modell egy bizonyos szinten nyilván működőképes, de nekem például nem azért lesz – ha lesz – három gyerekem, mert a szaporulat meg a Kedves Vezető úgy kívánja, hanem azért mert ketten eldöntjük, hogy szeretnénk három gyereket, el tudjuk ezt vállalni szülőként, és meg is engedhetjük magunknak.

Amire valójában szükség van, az az, hogy…

1. Például Kövér László vagy Orbán Viktor egyáltalán ne szólaljon meg a kérdésben, és a továbbiakban csak a Magyar Idők (tudom, hogy nem ez a neve) hasábjain értekezzenek mindenféle bajuszos öregurak demográfiáról, fertilitásról meg kötelességről. Azt nem olvassa úgyse senki, aki még képes szülni vagy nemzeni.

2. Szükség van mindenféle szemléletformáló kampányokra az apaszerepről a gyerekvállalásban és a háztartás körüli munkamegosztásban. A nők jelentős része (a kritikus tömeg) nem fog csak szimplán visszamenni a konyhába önként és dalolva, 2019-ben normális munkamegosztásra van szükség az otthoni fronton és a gyerekek kezelésében is. (Kár volt bezárni a genderszakokat.)

3. Még a jelenleginél is jobban támogatni és ösztönözni kell azt, hogy a nők könnyebben találjanak vissza a munkaerőpiacra, ott rugalmas, és a gyerekvállalással szemben nem elutasító munkáltatók fogadják őket.

4. Most rögtön abba kell hagyni, hogy a lényeg helyett – ami állítólag a gyerekvállalás ösztönzése lenne – arra használja a Fidesz ezt a témát, hogy idióta konferenciákat szervezzen róla, illetve arra, hogy kicsinyes politikai gyűlöletkampányokat indítson, most mondjuk a jelek szerint a melegek ellen, akik valahogy örökbe tudtak fogadni egy gyereket.

Ez csak pár ötlet, de nem tudom elégszer ismételni: a gyerekvállalást menővé, divattá kellene tenni egy olyan generáció és egy olyan nem körében, amihez Orbán Viktor és barátai mára egyáltalán nem értenek.

Ezt a szöveget már olvashattad reggel, ha jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali hírlevele. Ha szeretnél ilyen cikkeket elsőként a postafiókodba kapni hetente háromszor, iratkozz fel!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek