Azt kérik tőlünk, ne használjuk a klímaváltozás szót a cikkeinkben

Szerző: Bukovics Martin
2019.09.09. 15:29

Zöld szervezetek nyílt levelet írtak nekünk, azt kérve, hogy a klímaváltozás szó helyett a klímaválság vagy a klímaösszeomlás szavakat használjuk. Mit szólsz hozzá? Szavazz!

Azt kérik tőlünk, ne használjuk a klímaváltozás szót a cikkeinkben

Nyílt levélben fordult a magyar sajtóhoz a már számos klímaváltozással kapcsolatos tüntetést és rendezvényt szervező Extinction Rebellion Magyarország, hogy a jövőben ne a klímaváltozás szót használjuk a cikkeinkben, hanem annál drasztikusabbakat. A Fridays For Future, a Energiaklub és a LMP által is támogatott nyílt levelet közzéadjuk, a cikk végén pedig szavaztatunk!

„A 2019-es év fordulatot hozott a klímaválsággal, illetve az ökológiai és társadalmi összeomlás reális lehetőségével kapcsolatos nemzetközi diskurzusban. Ez többek között azoknak a mozgalmaknak is köszönhető, amelyek tömegmegmozdulásokkal hívják fel a figyelmet, milyen vészesen közel kerültünk ahhoz a ponthoz, ahonnan nincs visszaút.

Világszerte fiatalok tízezrei tüntetnek péntekenként, hogy rábírják a politikusokat arra, hogy a helyzet súlyosságának megfelelően kezeljék a problémát. Londonban több ezren zártak le hidakat és utakat annak érdekében, hogy az eseményről szóló beszámolókon keresztül eljusson végre a szélesebb közönséghez is: óriási bajban van az emberiség.

Önök, akiknek írásai sok százezer emberhez eljutnak nap mint nap, hatékonyan segíthetik annak megértését, hogy mi okozza a kialakult helyzetet, mit kellene tennünk a hatások csökkentése érdekében, és mi vár ránk a nem túl távoli jövőben. Ennélfogva szükségét látjuk annak, hogy a klímaváltozással kapcsolatos szóhasználat megváltozzon, hiszen ez már nem pusztán változás, hanem válság. 

Arra kérjük tehát Önöket, hogy a témával kapcsolatos cikkeikben és beszámolóikban a továbbiakban ne a »klímaváltozás« kifejezést használják, hanem a valóságot sokkal inkább leíró »klímaválság«, »klímaösszeomlás« vagy »klímavészhelyzet« szavakat. 

Vannak, akik elkötelezettek a közönség tájékoztatásában, és napról napra beszámolnak azokról a jelenségekről, amelyek minden kétséget kizáróan az ember által okozott klímaválság tünetei. Köszönjük, hogy megteszik ezt, mert az egyik legfontosabb feladatunk annak megvilágítása, hogy ez egy jelenleg zajló, minket már most érintő folyamat, nem csak a távoli jövő ügye.

Vannak azonban akik pusztán az időjárás okozta kellemetlenségként számolnak be a villámárvizekről, hőhullámokról és pusztító jégesőkről. Felhívjuk figyelmüket arra, hogy ezek nem egyszeri, egymástól független jelenségek, hanem egy globálisan zajló folyamat egyértelmű következményei. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kiegyensúlyozott, hiteles tájékoztatás érdekében minél hamarabb mutassák be azokat az okokat, amelyek hatásait mi itt Magyarországon is egyre gyakrabban megtapasztaljuk.”

A brit sajtóban a Guardian egyébként már idén májusban meglépte ezt. Nyilván megszólítva érezzük magunkat: az Azonnalin elég sokat foglalkozunk a témával, mi írtunk például először nagy, összefoglaló cikket az amazóniai erdőtűzről, konkrétan nálunk zajlott le a magyar sajtó első klímaváltozás-vitája, nem beszélve Kardos Gábor filozófus publicisztikáiról, amelyek évekkel a mainstream előtt foglalkoztak már olyan kérdésekkel, amelyek csak most kezdenek kattintékonnyá válni. 

Szóval még mielőtt vitára bocsátanánk a javaslatot a szerkesztőségben, azért megkérdezzük: mit gondoltok, milyen szót kellene használnunk?
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek