2050-re teljesen eltűnhetne a malária a Földről

Szerző: Fekő Ádám
2019.09.09. 08:20

Pénz kellene még, de már jó úton haladunk az egyik legrégebben velünk lévő betegséget okozó parazita elpusztítása felé.

2050-re teljesen eltűnhetne a malária a Földről

Egy friss tanulmány a Lanceten azt állítja, egy generációnyi időn belül megszabadulhatna a világ a maláriától, ami az egyik legöregebb és leghalálosabb betegség jelenleg is. A megoldás a maláriáért felelős parazita kiirtása lenne, ami általában nőstény szúnyogokon keresztül kerül az ember vérébe.

Az állítás azért ennyire magabiztos, mert a technológia már jelenleg is adott a betegség ellen: egyetlen szúnyogpopulációban kellene génmeghajtó segítségével egy DNS-t elterjeszteni, ami

vagy terméketlenné tenné a szúnyogokat, vagy ellenállóvá válnának a parazitával szemben.

Az eddigi vélemények szerint ez a tanulmány óriási előrelépés, és 2050-re tényleg eltűnne az Afrika nagyrészét veszélyeztető betegség.

A malária főleg gyerekekre veszélyes, évente átlagosan 435 ezer fiatalt öl meg, összesen 200 millió embert fertőz meg. A plazmódium parazitával folytatott harc a 2000-es évek óta egyre jobban áll amúgy, 106-ról 86-ra csökkent az érintett országok száma, 36 százalékkal kevesebb ember kapta el, és 60 százalékkal kevesebben halnak bele.

Természetesen először pénz kéne: szerintük a maláriával foglalkozó szervezeteknek plusz kétmilliárd dollár, azaz majdnem 600 milliárd forintnyi tőke kéne pluszban.

FOTÓ: Wikipedia

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek