Reklamál a német köztévénél a magyar nagykövet a menekültválságról szóló film miatt

Szerző: Bakó Bea
2019.09.07. 22:46

A 2015-ös magyarországi menekültválságról csinált filmet a német köztévé. A magyar nagykövet gyorsan megírta nekik, hogy az egész becsületsértő propaganda.

Reklamál a német köztévénél a magyar nagykövet a menekültválságról szóló film miatt

„A döntés órái: Angela Merkel és a menekültek” címmel készített az egyik német köztévé, a ZDF dramatizált dokumentumfilmet a 2015-ös magyarországi menekültválságról, amely a Keleti pályaudvar előtt tetőzött, és a megoldása az lett, hogy Merkel beengedte a menedékkérőket, így mindenki továbbment nyugat felé. 

A filmben a főszereplő Angela Merkelt és néhány menedékkérőt színészek játszanak, de azért alapvetően egy dokumentumfilm: bejátszanak valós jeleneteket a Keleti elől, és vannak megszokott beszélőfejes interjúk is, például az akkori belügyminiszter Thomas de Maziére-rel.

A filmet szerdán mutatta be a ZDF, és nem sok kellett hozzá, hogy a magyar fél részéről valaki kiakadjon rajta.

Györkös Péter berlini magyar nagykövet ugyanis nyílt levelet írt a ZDF intendánsának, amiben elpanaszolta, hogy a film „valóságtól idegen, és néhol már a becsületsértés határát súroló propaganda”.

Földrajz- és etikaórát is tartott a nagykövet a német köztévének

Györkös szerint a film azt a látszatot kelti, mintha a Keleti pályaudvar lett volna migrációs válság kiindulópontja és forrása, ami teljesen ellentmond a földrajzi valóságnak és a nemzetközi- és EU-jogi helyzetnek, hiszen a Keleti pályaudvar több, mint ezer kilométerre van az EU és a schengeni övezet külső határától. (Valószínűleg itt Görögországra gondolhatott, azt is megemlíti, hogy 5-6 biztonságos országon keresztül jöttek a menekültek, de azt már nem, hogy ez megint csak EU-n és schengenen kívüli terület.) Azt is felsorolja, hogy az illetékes hatóságok már hetekkel korábban jelezték, hogy mennyire megugrott az országba érkezők száma. (Intézkedésekről nincs szó a levélben.)

„Azzal, hogy Magyarország az uniós szabályok betartása mellett döntött, nagy anyagi, politikai és morális kockázatot vállalt”

– írja Györkös, amiért ráadásul „nem vártunk el sem köszönetet, sem elismerést”.

Azóta négy év eltelt, „a dolgok lassan megint a rend és a jogkövetés felé mozdulnak, lépésről lépésre sikerül a rendet és az emberségességet összhangba hoznunk” – folytatja a nagykövet, bár arra nem tér ki, hogy a menedékkérők éheztetése a tranzitzónában melyik lépése ennek az örömteli folyamatnak. Mindezek ellenére pedig „nem hallgat el a valóságidegen, néhol már a becsületsértés határát súroló propaganda” – panaszolja Györkös.

A levélben azt is felajánlja a nagykövet, hogy ha a német köztévé vagy bármelyik magáncsatorna meg akarja ismerni a magyar álláspontot, akkor kérdezzék meg őt. Szerinte az ilyen helyzeteket csak az egymás és a tények iránti tisztelet jegyében lehet megoldani, és ebből a filmből mindkettő hiányzik.

A ZDF az egészet visszautasítja

A ZDF úgy reagált: biztosak benne, hogy az eseményeket úgy mutatták be a filmben, ahogy azok megtörténtek. A csatorna egyébként azzal a bölcsességgel reklámozza a filmet, hogy vannak olyan napok, amikről még a későbbi korok krónikásai sem ismerik fel, hogy egy korszak fordulópontjai voltak.

 Angela Merkel kancellár sem volt egyébként teljesen elégedett a filmmel, de ő inkább apró részletekbe kötött bele kávé-tea vonalon.

Ha el akarod dönteni, kinek van igaza, és tudsz németül, nézd meg a filmet itt! Hamarosan pedig jön az Azonnalin Techet Péter műelemzése az alkotásról!

FOTÓ: ZDF

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek